Fao huolissaan yksipuolisesta banaaninviljelystä

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO kehottaa banaaninviljelijöitäsuosimaan nykyistä useampia lajikkeita. Julkisuudessa on esitetty, ettänykymenolla banaania uhkaa sukupuutto kymmenen vuoden kuluessa. Näin siksi,että suuret ylikansalliset banaaniyhtiöt suosivat viljelyksillään lähinnävain yhtä muotoa, cavendish-banaania. Nyt sen kimppuun on erityisestiKaakkois-Aasian viljelmillä hyökännyt Fusarium-sienen aiheuttamanlakastumistaudin uusi muoto, jota kutsutaan mm. nimellä Panama-tauti.

FAO muistuttaa, että pienviljelijät ympäri maailmaa kasvattavat monenlaisiabanaaneja. Näitä banaaneja ei uhkaa sama kasvitauti, joka on iskenytEuroopassa ja Pohjois-Amerikassa yleisesti myytäviin cavendish-banaaneihin.Vaikka se on maailmankaupan merkittävin banaani, se edustaa vain noinkymmentä prosenttia kaikista maapallolla tuotetuista ja kulutetuistabanaaneista.

FAO:n mukaan tulee kehittää geneettisesti monimuotoisempia banaanejaerityisesti vientiin. Lisäksi ihmisten tietoisuutta viljelykasviengeneettisen kapea-alaisuuden vaikutuksista tulee lisätä. Kasvinjalostustatulee tehostaa kehitysmaissa niin banaanin kuin muidenkin viljelykasvienosalta.