Varastoilman steriloinnilla lisää varastokestävyyttä

Vihannesten, hedelmien ja perunan varastointikestävyyttä voidaan merkittävästi parantaa steriloimalla ilma. Se toteutetaan kierrättämällä varaston ilmaa ultraviolettivaloa tuottavan kammion lävitse, jolloin mikrobit kuolevat.
– Tavoittelimme vihannestukussamme päivän varastokestävyyden lisäystä. mutta saimme neljä, kertoo toimitusjohtaja HEIKKI LINDSTRÖM HL-vihanneksesta.

Ilman sterilointilaitteiden myynti alkoi pari vuotta sitten aluksi vähittäiskauppojen hevi-osastoille. Nyt laitteet ovat levinneet vihannes- ja hedelmätukkuihin. Kauppiaat ovat olleet innoissaan, kun he ovat saaneet laitteet kuoletettua muutamassa kuukaudessa pienentyneen hävikin ansiosta, kertoo CHRISTER ALFTHAN Bä-Ro Oy:stä.

Heikki Lindström arvelee, että paras hyöty steriloinnista saadaan pitkäaikaisessa varastoinnissa, sillä varaston ilmassa on runsaasti varastointikestävyyttä heikentävien tautien itiöitä ja mädättäviä bakteereita.

– Asensimme laitteiston kuitenkin heti ensiksi omaan vihannestukkuvarastoomme Helsingin tukkutorilla. Laitteisto asennettiin olemassa olevien kylmäpatterien ja tuulettimien yhteyteen. Vihannesten myyntikestävyys lisääntyi peräti neljä päivää, vaikka tavoitteenamme oli vain yksi päivä.

HL-Vihannes on Bä-Ron sterilointilaitteiston jälleenmyyjä puutarhasektorilla. – Olemme myyneet ensimmäiset laitteistot jo viljelijöiden vihannesvarastoihin, kertoo Lindström.

Säteilypiikki on terävä

Christer Alfthan kertoo, että sterilointilaitteisto tuhoaa 99,9 prosenttia mikrobeista, joita ovat varastotautien bakteerit, homeet ja virukset.

– Varastoilma imetään säteilykammioon ja siellä mikrobit tuhoutuvat nopeasti. Valo on UVC-säteilyä, jonka aallonpituus on 200-280 nanometriä, mutta säteilyn terävä huippu on 253,7 nanometriä. Se rikkoo mikrobien DNA-rakenteen.

– Sterilointilaitteisto on helppo asentaa olemassa oleviin tuuletusjärjestelmiin. Laitteistoja on myös autonomisena, jolloin ne pitävät sisällään myös pölysuodattimet ja tuulettimet.

– Laitteistoja on hyvin eri kokoisia. Pienimmät autonomiset laitteet kierrättävät ilmaa 80 kuutiota tunnissa ja suurimmat yli satatuhatta kuutioita. Neljän sadan kuution tehoinen autonominen sterilointilaite maksaa 4200 euroa, kertoo Alfthan.