Vihanneskasvustoja hävitetty miinajakärpäsen leviämisen estämiseksi

Krysanteemin suonimiinaajakärpänen (Liriomyza huidobrensis) on kahdeksassa tapauksessa ja floridankärpänen (Liriomyza trifolii) yhdessä tapauksessa levittäytynyt kuudella eri puutarhalla myös vihannestuotantoon.
Näillä puutarhoilla on ollut viljelyssä koristekasveja, joista miinajakärpäset ovat päässeet leviämään myös vihanneskasveihin. Kurkku- paprika-, salaatti- ja tomaattikasvustot, joihin miinaajakärpäset ovat päässeet leviämään, on jouduttu raivaamaan miinaajakärpäsen hävittämiseksi.
-Viljelykausi on päättymässä, mutta kehotamme kaikkia viljelijöitä olemaan varuillaan jatarkkailemaan kasvustoja. Miinaajakärpäsen toukka tekee serpentiinimäistäkäytävää kasvien lehtiin. Jos näitä käytäviä ilmestyy kasvin lehtiin runsaasti, on syytä epäillä suonimiinaaja- tai floridankärpästä. Tällöin on otettava yhteyttäkasvintarkastajaan ja ryhdyttävä torjuntaan, muistuttaa vanhempitarkastaja OLLI ELFVING Kasvintuotannon tarkastuskeskuksesta.

Lämpimästä kesästä johtuen suonimiinaajakärpäsiä on päässyt leviämään myöspuutarhojen ulkoalueille ja niitä voi esiintyä nyt jopa muutamankilometrin säteellä puutarhoilta. Miinaajakärpänen ei talvehdi Suomessa,joten ensimmäiset yöpakkaset tulevat tuhoamaan kärpäsesiintymätulkoalueilla. Elfving sanoo, että ympärivuotisesti vihannesviljelyäharjoittavien on kuitenkin syytä ilmoittaa epäilyttävistä löydöksistä.

Miinaajakärpäset eivät vaikuta syötävien vihannesten laatuun, muttaalentavat satotasoa. Miinaajakärpäset ovat hyvin moni-isäntäisiä.Tärkeimpiä isäntäkasveja ovat vihanneskasveista kurkku, paprika, salaatti,tomaatti ja mausteyrtit sekä koristekasvit Koristekasveilla laatu laskeekauppakelvottomaksi.

Joulutähdiltä löydetty ensimmäiset etelänjauhiaiset

Ensimmäiset etelänjauhiaiset on löydetty joulutähdiltä. Etelänjauhiaisvaara on nyt suuri, koska etelänjauhiaisia on tavattu joulutähden pistokkaista ja taimista monissa EU-maissa. Etelänjauhiaisia on löydetty mm. Englannissa taimimateriaalista, jotka ovat tulleet Hollannista, Saksasta ja Keniasta.

– Joulutähtikasvustoja pitää nyt tarkkailla jatkuvasti etelänjauhiaisen vuoksi, jotta mahdolliset esiintymät saadaan torjuttu heti kauden alussa. Etelänjauhiaisepäilyistä on viipymättä ilmoitettava kasvintarkastajille, korostaa Elfing.