Kuminan puinti alkanut

Kuminan puintiin on päästy kuivassa ja lämpimässä säässä.
-Ensimmäiseterät kuminaa ovat tulleet sopimusviljelijöiltä vastaanottoon jo eilen,sanoo toimitusjohtaja JYRKI LEPPÄLÄ hausjärveläisestä Trans Farm Oy:stä.Yritys on Iittalan Kalvolassa sijaitsevan Arctic Taste Oy:n lisäksi ainoasuomalainen kuminan viljelyttäjä ja tukkuri.

-Satotaso ja laatu ovat tänä kesänä keskimääräiset. Kumina vaihteleevuosittain hyvin paljon kasvupaikkansa perusteella. Tuottajalle maksettavakuminan hinta määräytyy öljypitoisuuden perusteella. Mitä enemmän öljyä,sitä parempi hinta. Nyt vastaanotetuista eristä öljypitoisuuksia eitoistaiseksi ole vielä analysoitu, kertoo Leppälä, jolla itselläänkin onnoin 14 hehtaaria kuminalla.

Elintarviketeollisuus arvostaa suomalaisen kuminan puhtautta jaöljypitoisuutta. -Kumina myydään siemeninä. Suurimmat asiakkaat ovatmaustetukkuja, jotka jauhavat kuminan ja tekevät siitä erilaisiasekoituksia elintarviketeollisuuden käyttöön. Eniten kuminaa käyttävätlihanjalostusteollisuus ja juustolat, arvioi Jyrki Leppälä.

Tuottajahinnat kohonneet tasaisesti

Kumina lasketaan TIKE:n tilastoissa siemenmausteisiin, yrtteihin ja muihinlääkekasveihin, joita tänä vuonna on viljelyksessä noin 5300 hehtaaria.Siitä kuminan osuus on noin 5000 hehtaaria, eli yli kolminkertainen alaöljypellavaan nähden. Alalta korjattavan kuminan määräksi tulee noin kaksimiljoonaa kiloa, josta vain osa jää kotimaiseen kulutukseen.

Viljelytekniikka on opittu viimeisen kymmenen vuoden aikana jatuottajahinnat kohonneet viime vuosina. Keski-Euroopan kysyntä on JyrkiLeppälän mukaan taannut sen, ettei menekkivaikeuksia ole ollut. Trans Farmon markkinoinut suomalaiskuminaa myös Yhdysvaltoihin ja Japaniin. Uutenakauppakohteena yrityksellä on Venäjä, jonne on toimitettu koe-erät.

Ostajat tuntevat suomalaisen kuminan erittäin hyvästä laadustaan.Käytännössä sen kilpailijat tulevat entisen Itä-Euroopan maista, jossaöljypitoisuus ei välttämättä kohoa niin korkeaksi kuinPohjolassa.