Koloradonkuoriaista jo Iisalmessa

Koloradonkuoriaisia on viime viikkoina löytynyt useilta paikkakunniltaInkoo – Iisalmi linjan itäpuolelta. Edelleen on täysin mahdollista estääkuoriaisen pysyvä asettuminen Suomeen. Siksi nyt on löydettävä esiintymätja tuhottava ne, ennen kuin kuoriainen ehtii kaivautua talvehtimaanperunapeltoon routarajan alle, kerrotaan Kasvintuotannontarkastuskeskuksesta.

Suurin osa tuholaishavainnoista on tehty Etelä-Karjalassa jaEtelä-Savossa. Kaikkiaan havaintoja on nyt 43 perunakasvustossa, joistakolme ammattiviljelmillä ja muut kotitarvepalstoilta. Yksittäisiähavaintoja kuoriaisista on tehty myös Inkoon edustalla, Laukaassa jaJanakkalassa. Iisalmesta löydettiin elävä koloradonkuoriainen, joka eivielä ollut ehtinyt perunapeltoon. Tapaus on epävirallisesti maailmanpohjoisin koloradonkuoriaishavainto. Kuoriaisia on tähän mennessä todettueniten Imatran seudulla, esimerkiksi Ruokolahdella esiintymiä on jo 12.

Helteellä koloradonkuoriaisen elinkierto on nopea. Munasta toukaksi jakoteloksi kestää noin 1,5 viikkoa, maahan koteloituneesta toukastakuoriutuu uuden polven aikuinen 10-15 päivässä. Uuden sukupolven aikuinenkuoriainen syö itsensä vahvaksi ja kaivautuu routarajan alapuolelletalvehtimaan. Koko kierto munasta aikuiseksi voi nykyisen tyyppiselläsäällä tapahtua kolmessa viikossa. Talvehtiminen on mahdollista ainakinEtelä-Suomessa.

Tarkistuksia

KTTK muistuttaa edelleen peltojen tarkistuksista. Tärkeää on tarkastaaonko perunakasvustossa jo munia ja toukkia. Havaintopaikat merkitäänpaikat kepillä ja seurataan kuoriutumisen ajankohtaa. Aikuiset kuoriaisetkerätään käsin pois ja jatketaan seurantaa munien ja toukkienlöytämiseksi. Torjuntaruiskutuksissa käytetään hyväksyttyjä aineita,joiden varoaika vain seitsemän vuorokautta, eikä perunoihin jäätorjunta-ainejäämiä. Jos löytyy suuria toukkia, on maata kuokittavapesäkkeessä, koska kuoriaisen kotelot saatavat jo olla maassa odottamassaaikuistumista. Maan kuumennus liekittämällä tuhoaa kotelot.

Koloradonkuoriainen ei vaikuta syötäviin perunanmukuloihin, eikä siis olevaarallista kuluttajalle. Sen sijaan syödessään perunakasvin lehdetkuoriainen aiheuttaa tuntuvia satotappioita. Koloradonkuoriaisia eikannata päästää asettumaan Suomeen pysyvästi. Ruotsissa ja Norjassa ei olepysyvää kantaa. Virossa ja Pietarin liepeillä Venäjällä on talvehtiviakuoriaisesiintymiä ja Karjalan Kannaksen alueella onhajaesiintymiä.