Polka kipuaa mansikoiden ykköseksi

Mansikkalajikkeisto on viimeisten kymmenen vuoden aikana muuttunut selvästi.Vielä 90-luvun alussa markkinoiden ykkönen oli Senga Sengana, joka olimeillä eniten viljelty lajike parin vuosikymmenen ajan. Nyt ykköspaikkapitävät Jonsok ja markkinoita nopeasti viime vuosina vallannut Polka. Tänäkesänä jo kolmannes viljellyistä mansikoista on Polkaa, toinen kolmannesJonsokia.

JARMO RÖPPÄNEN Marja-Suomen Taimituotanto Oy:stä Suonenjoelta kertoo, että Polkan osuus taimikaupasta on puolet, Honeyeen neljännes ja loppu neljännes jakaantuu muiden lajikkeiden kesken. Niitä ovat Korona, Kent, Gavendish ja kasvihuonelajikkeet Dar Select ja Elsanta.

Hollantilaisia satotaimia Suomeen tuova HANNU OVASKAINEN Janakkalasta kertoo, että 80 % taimista on jo Polkaa. – Seuraavaksi yleisin lajike on Honeyee.

Jonsok on ensimmäisten lajkkeiden joukossa kypsyvää voimakasarominenmansikka. Polka kypsyy hiukan Jonsokia myöhemmin, ja on nopeasti saavuttanutsuomalaisten suosion kesäisen, makean makunsa ansiosta. Muita suosittujalajikkeita ovat Honeoye, Bounty ja Korona.

Pakastamiseen ja säilöntään sopivat kaikki meillä viljellyt mansikat.Säilöjien ja pakastajien kannattaa sen sijaan olla tarkkana, etteimansikkakausi livahda tänä vuonna varkain ohi, sen verran aurinkoinenalkukesä on aikaistanut satoaikoja. Myös mansikan itsepoiminta ja myyntisuoraan tiloilta on jo alkanut.

Satokausi nyt parhaimmillaan

Mansikan pääsatokausi on täydessä käynnissä. Etelä- ja Lounais-Suomessapoiminta on ollut vilkkaimmillaan jo jonkin aikaa. Heinäkuun alussa samaanvauhtiin päästään lähes koko Suomessa.

Säät ovat tänä vuonna suosineet mansikkaa. Alkukesän auringossa marjojenmaku on kehittynyt parhaimmilleen. Sadettakin on saatu sen verran, ettämarjat ovat kasvaneet suuriksi ja mehukkaiksi, mutta homeelta ja muiltasadekesien ongelmilta on säästytty, kertoo toiminnanjohtaja Hannu SaloHedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta. Vaikka viime kesänennätyssatomääriin ei päästä, uskotaan mansikan kokonaissatomäärän kipuavan17-18 miljoonaan kiloon.

Syyssato lisääntyy

Jarmo Röppänen kertoo, että mansikan syyssato tulee lisääntymään edellisistä vuosista.
– Avomaalta saadaan satoa syyskuun puoliväliin ja kasvihuoneesta syyskuun loppuun.
– Odotuspetitaimien suosituin lajike on Polka ja A+ kokoa olevista taimista eniten käytetään Honeyeeta.