Ruotsissa miljoonia omenatutkimukseen

Ruotsin maatalousyliopiston Balsgårgd-instituutin tutkijat Skånessa ovatsaaneet neljä miljoonaa kruunua tutkimusrahaa käytettäväksi entistäterveellisempien ja ympäristöystävällisempien omenoiden kehittämiseen.

Kahdessa kolmivuotisessa projektissa on pyrkimyksenä kehittää omenoita,jotka vaativat nykyistä vähemmän torjunta-aineita ja joilla on enemmänhaluttuja terveysvaikutuksia. Tutkijoiden toivomuslistalla on muun muassaomenalajikkeita, jotka sisältävät runsaasti flavonoideja ja ravintokuituasekä vähemmän allergisoivia proteiineja.

Molempien tutkimusprojektien on määrä alkaa heinäkuun alussa.Kehitettävien omenoiden toivotaan olevan tehokas keino kilpaillalisääntyvää ulkomaisten omenoiden tuontia vastaan.

Suomessa omenatutkimus vahvaa

Myös Suomessa Maatalouden tutkimuslaitoksessa Piikkiössä panostetaan omenatutkimukseen.
-Vuosittain käytettävä rahamäärä on noin 100.000 euroa, kertoo laitoksen johtaja prof. RISTO TAHVONEN.

Tahvonen katsoo, että ruotsalaisten tutkijoiden hankeperusteluissa ei ole mitään uutta.
– Me on panostettu voimakkaasti värittyviin lajikkeisiin, joissa flavonoidi-pitoisuudet tulevat samalla korkeiksi. Aiemmin on selvitetty, että suomalaisten omenoiden C-vitamiinipitoisuus on kaksinkertainen tuontiomeniin verrattuna.

– Ympäristöystävällisyys on käytännössä sitä, että omenalajikkeet ovat ruvenkestäviä, jolloin rupiruiskutuksia tarvitaan vähän tai ei ollenkaan. Piikkiössä on 3500 kasvia arvioinnissa, ja niistä valitaan ruvenkestävyyttä lajikejalostukseen.

– Omenatutkimuksessa perusrunkotutkimus alkaa olla valmis, kun markkinoille on saatettu MTT1, MTT2 ja MTT3 -nimiset perusrungot. Niillä vielä testataan vanhan väsyneen maan kestävyyttä.

– Yhtenä tutkimushaarana on leikkaustekniikka kääpiöivillä perusrungoilla kasvatetuilla puilla. Viljelijöiden testattavana on kuusi ehdokaslajiketta, toteaa Tahvonen.