Lehtivihannesten alipainejäähdytyksellä tulevaisuus?

VTT aloittaa ensi kesänä kaksivuotisen tutkimuksen lehtivihannestenvakuumijäähdytyksestä. Erikoistutkija MIRJA MOKKILA sanoo, että VTT:ntarkoituksena on etsiä tiloille edullisia ratkaisuja jäähdyttäävihannekset välittömästi korjuun jälkeen. Tutkimus ulottuu koko ketjuuntilalta kuljetukseen ja kaupasta kuluttajalle. Siinä verrataan jäähdytetynja jäähdyttämättömän tuotteen laadun ja säilyvyyden eroja.

-Alipaineella tapahtuvasta vakuumijäähdytyksestä on alustavien tietojenmukaan saatu paljon myönteisiä kokemuksia. Menetelmä on hyvin tunnettuulkomailla, jossa tuotteet viedään tiloilta usein suureenkeskusjäähdyttämöön, Mokkila toteaa.

VTT:n tarkoituksena onkin löytää riittävän pieni tilalle sopiva laitos,joka ei vie paljon energiaa ja on investointina kohtuullinen.Kuljetuskaluston kylmälaitteiden kapasiteetti ei tavallisesti riitä kuinylläpitämään saavutettua jäähdytystasoa, joten tuotteet on järkevintäjäähdyttää jo tilalla.

Haukivuorella toiminnassa

Vihannesyhtymä 3T Haukivuorella on käyttänyt järeää alipainejäähdytintä jonelisen vuotta jäävuorisalaatin jäähdyttämiseen. Laitteeseen mahtuukerrallaan neljä lavaa eli 1200 kiloa tavaraa.

-Tuotteet jäähdytetään välittömästi noston jälkeen. Laite jäähdyttää erän25 minuutissa plus yhteen asteeseen, kertoo toimitusjohtaja KARIVAUHKONEN Vihannesyhtymästä. Neljä pumppua tekevät alipainesäiliöönkahdeksan millibarin paineen, jossa vesi käytännössä kiehuulehtivihannesten pinnalta pois. Samalla kun kosteus haihtuu, tuotekylmenee.

Jäähdytys voidaan tehdä laatikkoon pakatuille tai yksittäispakatuilletuotteille. Jäähdytettyjä eriä ei varastoida, vaan lähtevät sitä mukaatukkuliikkeille ja kuluttajille. Kokemusten mukaan käsiteltyjen tuotteidenlaatu pysyy hyvänä ja myyntiaika pitenee.

-Vihannekset säilyvät hyvin, kun huolehditaan kylmäketjun jatkuvuudesta.Kuljetuksen aikana lämpötila saa olla kahdesta neljään asteeseen.Käytännössä kaupan vihannestiski massatuotteiden keskellä on vihanneksillenoston jälkeen lämpöisin paikka, Kari Vauhkonen sanoo.