Ruokaperunapakkaajat perustivat Potwell-yhtiön

Kahdeksan ruokaperunan pakkaamo- ja jalostusyhtiötä ovat perustaneetyhteisen yhtiön. Muodostettu Potwell Oy on Suomen suurin ruokaperunanmyyntiyhtiö ja se aloittaa myyntitoimintansa 1. heinäkuuta. Tämän jälkeenkaikkien omistajayhtiöiden myynti siirtyy asteittain kulkemaan Potwellinkautta.

Potwell toimii omistajayhtiöidensä myynti, hankinta- ja kehitysyhtiönä,sanoo toimitusjohtaja TEPPO VETONIEMI. Aiemmin Raisio Yhtymässätyöskennellyt Vetoniemi on myös itse Potwellin osakas.

1 500 hehtaaria ja 45 miljoonaa kiloa perunaa

Perustettuun yhtiöön kuuluvien perunanviljelijöiden tuotantoala onyhteensä 1 500 hehtaaria. Vuositasolla tämä merkitsee noin 45 miljoonaakiloa perunaa. Mukana olevat yhtiöt edustavat kaikkia ruokaperunankeskeisiä tuotantoalueita: Keski-, Etelä- ja Rannikko-Pohjanmaata.

Mukana olevat omistajayritykset jatkavat tuotannollisesti itsenäisinä. Nehankkivat itse raaka-aineensa sekä hoitavat pakkaamo- ja kuorimotoiminnanentiseen tapaan.

Potwell Oy:n omistajayritykset ovat Antero Penttilä Oy jaNikonmäen Peruna Oy Kalajoelta, Mäkelän Peruna Oy ja Mäkelän Perunatalo OyHimangalta, Nevalan Peruna Oy Isojoelta sekä kristiinankaupunkilaisetLapväärtin Peruna Oy, Osuuskunta Oskun perunamaa, ja Öströmin PerunatuoteOy.

Asiakkaiden keskittyminen kannusti yrityksen perustamiseen

Teppo Vetoniemen mukaan yhteistyön syntyyn vaikutti asiakkaina olevien yhäkasvavien keskusliikkeiden ja tukkukaupan keskittyminen.
– Yksittäinen,vaikkakin useamman perunanviljelijän pakkaamo on tällä pelikentällä liianpieni toimija, jotta yritystoiminta olisi kannattavaa.
– Merkittävä tekijä on myös tuotteiden ja toiminnan laadunhallinta, jotkanyt tehostuvat. Samalla toimitusvarmuus paranee verrattuna siihen, ettäkukin omistajayhtiö toimisi yksinään. Lisähyötyjä syntyy, kuntuotantopanosten hankinta ja logistiset ratkaisut keskitetään.

Uuden yhtiön ensimmäisiin investointeihin kuuluu Vetoniemen mukaansellaisen sähköisen tietoverkon rakentaminen, joka mahdollistaaovt-tilausten vastaanoton ja laskutuksen.

Yksi yhteistoiminnan tulevistatavoitteista on tuoda markkinoille uusia tuotteita ja jalosteita. -Pitäydymme kuitenkin tuoretuotteiden kaupassa, Vetoniemi linjaa.
– Myösvienti kuuluu alusta asti oleellisesti yhtiön toimintaan.Yhtiön myyntikonttori saa tilansa Lapväärtistä Kristiinankaupungista.Myynti- ja kehitystoiminta työllistää alkuun kaksi henkilöä.