PUUTARHA-Sanomat 5/2025

Kansikuvassa Markus Luoto Laitilasta.

Ajankohtaista

  • Markkinat: Kylmä sääjakso ei pysäyttänyt viljelijöitä, haastateltavina Pontus Franzen Nauvosta, Antti Ruohonen Rymättylästä, Esamatti Känkänen Forssasta, Marjut Soininen Tuoreverkosta ja Niclas Hultholm Korsnäsistä.  
  • K-Barometrin satoa: Hinta ohjaa, laadullakin on sijansa, kertoo johtaja Harri Hovi Keskosta. Johtaja Nina Salmi esittelee Keskon omat brändit.
  • Eija Lankisen tärpit meiltä ja maailmalta
  • Steelmarkin seminaarissa esitelmöi Ronald Valke Haifalta, Hannu Suikkanen Food Autonomysta ja Justin van der Putten Hatecin ja DryGairin puolesta.
  • Agronomi Mervi Seppänen kertoo, miten perunan koko satopotentiaali saadaan lannoituksella käyttöön.

Yritystarinoita

  • Merilän kaalinviljely siirtyy altaisiin, paljastaa viljelijä Jaakko Pietilä. Jymyjuttuna on suunnitelma 20 ha kasvihuoneista ympärivuotiseen kukka- ja parsakaalin viljelyyn osana vihreän siirtymän teollisuuskeskittymää Kotkassa.
  • Hevisti eteenpäin Myllyn Prismassa, haastattelussa prismajohtaja Tanja Korhonen ja hevihoitaja Eija Virtanen. Myllyn omistus siirtyi täysin TOK:lle, kertovat kauppakeskuksen johtaja Mari Hantula ja osuuskaupan toimitusjohtaja Niklas Österlund.
  • Kesäkukkien kauppaa Juhanalan kartanomiljöössä, yrittäjinä ovat Katarina ja Kimmo Häyrinen. Katso video!
  • Isotalon tila keskitti marjatuotannon tunneleihin, haastattelussa viljelijä Pasi Sariola. Katso video!
  • Markus Luoto halusi vihannesviljelijäksi, hän viljelee porkkanaa ja perunaa kausihuoneissa. Katso video!
  • Viherlassilassa odotetaan hyvää myyntikautta, kertovat Mika Lassila ja Silja Lassila.
  • Kotimaista parsaa Nikkarin tilalta, yrittäjä Saara Kukkonen valmistaa myös marjahilloja.
  • ”Nischade specialprodukter ger tillräcklig lönsamhet”, säger Thomas Edström-Simons
    Hän hakee kannattavuutta viljelemällä erikoistomaatteja sekä mini- ja snackpaprikoita.