Ulkoministeriön päätös thaimaalaisviisumeista tuli shokkina luonnonmarja-alan yrittäjille
Ulkoministeriö on päättänyt keskeyttää luonnonmarjanpoimijoiden Schengen-viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa. Keskeytys koskee kaikkia hakijoita Suomen Bangkokin suurlähetystön toimipiiriin kuuluvissa maissa eli Thaimaassa, Kambodzhassa ja Myanmarissa. Tämä merkitsee, ettei näistä maista tuleville luonnonmarjanpoimijoille myönnetä viisumeja tämän kesän satokaudeksi.
Ministeriön päätöksen takana ovat vakavat rikosepäilyt. Törkeää ihmiskauppaa koskevat syytteet ja epäilyt käsittävät yhteensä satoja uhreja. Viisumiharkinnassa on ministeriön mukaan otettava huomioon hyväksikäytön ja ihmiskaupan ilmeinen ja vakava riski. Ulkoministeriö suhtautuu viisumiviranomaisena ja edustustojen viisuminmyöntöä ohjaavana viranomaisena erittäin vakavasti thaimaalaisten luonnonmarjankerääjien hyväksikäyttöön.
Ulkoministeriön ilmoitus keskeyttää luonnonmarjanpoimijoiden Schengen-viisumihakemusten vastaanotto Thaimaassa oli shokki suomalaisille alan yrityksille, sanoo toimialajärjestö Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.
– Olemme toivoneet dialogia viranomaisten kanssa koko talven. Viimeisimmät keskustelut kävimme siinä sävyssä, että satokaudelle 2024 ei viisumikäytäntöihin tehdä muutoksia ja että uudenlaista, pitkän aikavälin mallia valmistellaan otettavaksi käyttöön satokaudesta 2025 lähtien, Partanen sanoo.
Thaimaalaiset poimijat ovat vastanneet 80-90 prosentista Suomessa kaupallisesti poimitusta luonnonmarjasadosta. Suomen puolukka- ja mustikkasadosta kerätään talteen noin 10 prosenttia
Partanen sanoo, että viranomaisten ja luonnonmarja-alan yritysten on ensin jaettava yhteinen näkemys nykytilanteesta, jotta vastuullisia ja kestäviä ratkaisuja voidaan rakentaa.
– Nyt emme alan toimijoina tiedä, millaisiin faktoihin uusi viisumilinjaus perustuu. Meidän tietomme on, että viranomaisten jo satokaudelle 2023 tiukentama viisumiseula toimi kuten kuuluukin ja että sillä onnistuttiin kitkemään satokaudella 2022 ilmenneet väärinkäytökset.
Luonnonmarjojen saatavuus vaikuttaa marjanpoimintayritysten lisäksi marjatuotteiden jalostajiin sekä kauppaan.
– En jaksa uskoa, etteikö toimivaa ratkaisua olisi mahdollista löytää jo ensi kesäksi, mutta tämä edellyttää avointa keskustelua viranomaisten ja luonnonmarja-alan yritysten kanssa, sanoo Partanen.
Viranomaisten ja luonnonmarja-alan yritysten on ensin jaettava yhteinen näkemys nykytilanteesta, jotta vastuullisia ja kestäviä ratkaisuja voidaan rakentaa, sanoo toimialajärjestö Arktiset Aromit.