Nyt tulee sellainen olut, että kuoret pois!

Peruna on tunnettu vodkan raaka-aineena jo vuosisatojen ajan, mutta nyt on helmeilevän raikkaan perunaoluen vuoro. Saammeko esitellä, Mummon perunalager!

Luit oikein, perunaa olueen, mutta miksi ihmeessä? Maailmalla huippusuositut kevyet ja kuivat vaaleat lagerit ovat kovassa nosteessa Suomessakin, erityisesti kesällä, jolloin keveys, raikkaus ja helppo juotavuus korostuvat juomavalinnoissa. Oluttyyli on tuttu mm. Yhdysvalloista ja Japanista, missä osa vaalean lager-oluen maltaista korvataan riisillä tai maissilla.

– Tornion Panimo haluaa edistää kotimaista lähituotantoa, eivätkä siihen tuontiviljat sovi. Halusimme tehdä tyylipuhtaan kansainvälisen lager-oluen, mutta pitää samalla kotimaisuusasteestamme kiinni. Siksi korvasimme riisin ja maissin perunalla, Tornion Panimon toimitusjohtaja, panimomestari Kaj Kostiander valottaa päätöksen taustoja. Samalla saimme reivattua oluen hiilijalanjälkeä merkittävästi alemmaksi.

Ruokaviraston mukaan peruna on tärkeimpien nykyisin mitattavien ympäristövaikutusluokkien kannalta suositeltava raaka-aine. Yhden riisikilon tuotantoon kuluu 3 000–5 000 litraa vettä. Riisin vesiviljely synnyttää 12 prosenttia maailmanlaajuisista metaanipäästöistä. Yhden perunakilon tuotantoon puolestaan tarvitaan vain 202 litraa vettä, joka tulee pääsääntöisesti taivaalta.

– Perunan viljelyn hiilijalanjälki on kolmekymmentä kertaa pienempi kuin riisin. Kotimaisen perunan eduksi voi laskea myös puhtauden. Pohjolan pitkä talvi on paras torjunta-aineemme, kertoo Pohjolan Perunan markkinointijohtaja Jami Teirikari.

Perunaa on käytetty olueen ennenkin mm. Saksassa, joten ajatus ei ole uusi, mutta sen käyttö on edelleen harvinaista. Syykin on selkeä: riisi ja maissi ovat halvempia. Peruna tuo olueen täysin vastaavaa neutraalinmakuista tärkkelystä, joka keventää oluen runkoa tehden siitä vaaleamman ja kuivemman. Oluessa käytetty peruna saattaa myös hämmentää kuluttajaa, joten tarvittiin luotettava kumppani viemään yhdessä perunaoluen ilosanomaa kansalle.

– Kun lähdin kehittämään perunaolutta, mieleeni tuli heti Suomen myydyimmät Mummon ranskanperunat ja Mummon muusi. Mummoa parempaa kumppania ei perunamaailmasta voisi saada. Niinpä soitin Pohjolan Perunan Jamille, Kostiander kertoo yhteistyön ensiaskelista.

Pohjolan Perunalla oltiin panimon yhteydenotosta yllättyneitä, mutta myös innostuneita.

– Mummon on perinteinen ja arvostettu brändi, joten olemme tarkkoja sen käytöstä. Tornion Panimo on kuitenkin tunnettu korkeasta laadustaan ja idea Mummon perunalagerista niin mainio, että olimme heti juonessa mukana, Teirikari kertaa. Tornion Panimon ja Mummon yhteistyön tulos on matalaprosenttinen ja maistuva seurustelujuoma, joka herättää taatusti keskustelua, hän toteaa tyytyväisenä.

Mummon perunalager on alkoholipitoisuudeltaan 4,5 tilavuusprosenttia. Se on kullanvaaleaa, kevyen maltaista, miedosti humaloitua ja pirskahtelevan raikasta. Raaka-aineina on käytetty Lapin vettä, ohramallasta, perunaa, humalaa, hiiva.

Mummon perunankuoressa

Mummon on perinteinen kotimainen tuotemerkki, jonka omistaa Pohjolan Peruna Oy. Raaka-aineena tuotannossa käytetään kotimaista perunaa, joka tulee lähialueen sopimusviljelijöiltä Pohjois-Pohjanmaan pelloilta. Näin on ollut jo vuodesta 1962 lähtien. Pohjolan Peruna käsittelee ja jalostaa perunaa noin 40 milj. kiloa vuodessa.

Mummon tuotteiden kotimaisuusaste on helppo muistaa: se on pyöreät 100 %. Peruna on kotimaista ja kotimaisen viljelijän viljelemää. Tuotteet valmistetaan kotimaisin voimin kotimaisessa yrityksessä. Jopa tuotteiden valmistuksessa käytettävä energia on kotimaista. Se tulee omasta bioenergialaitoksesta, jota pyöritetään kotimaisella osaamisella. Mummon tuotteet ovat oikeutettuja käyttämään Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä.