S-ryhmän liiketulos parani 447 miljoonaan euroon

S-ryhmän liiketulos vuonna 2023 oli 447 miljoonaa euroa. Se on sattumoisin liki sama kuin K-ryhmän ruokakaupan liikevoitto, joka oli 444,8 milj. euroa.

S-ryhmän marketkaupassa myynti kasvoi 7,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös liiketulos vahvistui edellisvuodesta. Kuva Lapuan S-marketin hevistä.

S-ryhmän tulos parani edellisvuodesta 37,5 prosenttia. Kehityksen taustalla oli asiakasmäärien voimakas kasvu ja hyvä myyntivire kautta linjan. Päivittäistavarakaupassa myynti kehittyi koko vuoden muuta markkinaa vahvemmin. Menestys palautui kotimaahan mittavina investointeina sekä asiakasomistajille rahallisina etuina, joita maksettiin ennätykselliset yli puoli miljardia euroa.

Alueosuuskauppojen ja SOK-yhtymän yhteenlaskettu vuoden 2023 liiketulos (FAS) oli 447 miljoonaa euroa, jossa parannusta edelliseen vuoteen oli 122 miljoonaa euroa. Veroton vähittäismyynti kasvoi edellisvuodesta 5,5 prosenttia ja oli 14,2 miljardia euroa. Asiakasomistajille kertyi bonuksia ja muita rahallisia etuja enemmän kuin koskaan aiemmin, kaikkiaan 529 miljoonaa euroa. Myös bonukset nousivat ennätystasolle 449 miljoonaan euroon.

SOK-yhtymän liiketulos (IFRS) oli 102 miljoonaa euroa. Parannusta edellisvuoteen oli 77 miljoonaa euroa, jonka taustalla on etenkin hotelliyhtiö Sokotelin korona-ajasta palautuminen ja S-Pankin vahva kehitys.

Nyt jo neljä miljoonaa S-Etukorttia

S-ryhmän tilinpäätöstiedotteen mukaan taloudellisesti haastavassa ajassa osuuskaupan vahvuudet, asiakasta hyödyttävät palvelut ja edullinen ostoskori, korostuivat. Edullinen hintataso on kaikkien asiakkaiden etu. Lisäksi asiakasomistajat hyötyvät sitä enemmän, mitä enemmän he käyttävät S-ryhmän palveluita.

Vuonna 2023 S-ryhmä laski ensimmäisenä ruoan hintaa jo maaliskuussa kaikissa Xtra-tuotteissa, ja hinnanalennuksia jatkettiin syyskuussa sekä tammikuussa 2024.

– Hintalupauksen lunastaminen, laadukkaat palvelut sekä omistajille koituva hyöty tekivät meistä vetovoimaisia: Uusia jäseniä osuuskauppoihin liittyi vuoden aikana yli 110 000, ja S-Etukortteja on jo neljä miljoonaa. Erityisen ilahduttavaa on, että yhä useampi nuori aikuinen ryhtyi asiakasomistajaksi. Onnistuminen näkyi myös kasvaneissa asiointimäärissä ja parantuneessa asiakastyytyväisyydessä, SOK:n pääjohtaja Hannu Krook tiivistää.

Markkinaa vahvempi kehitys jatkui marketkaupassa

S-ryhmän marketkaupassa myynti kasvoi 7,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös liiketulos vahvistui edellisvuodesta. Tiukentuneessa taloustilanteessa osa kuluttajista siirtyi edullisempiin tuotteisiin ja ostopäätöksiä harkittiin tarkemmin. Haasteellisesta toimintaympäristöstä huolimatta Prisman käyttötavarakauppa kävi yleistä markkinakehitystä paremmin. Hyvään vauhtiin päässeessä, uudistuneessa Prisma.fi-verkkokaupassa myynti liki kaksinkertaistui toisella vuosipuoliskolla.

Päivittäistavarakauppa jatkoi vahvassa vedossa, ja sen myynti kehittyi joka kuukausi muuta Suomen päivittäistavaramarkkinaa paremmin. Myös ruoan verkkokaupassa S-ryhmä vahvisti asemaansa markkinajohtajana, ja S-kaupat.fi-palvelu kasvatti myyntiään 15,8 prosenttia edellisvuodesta. Verkostossa on mukana jo yli 300 toimituspaikkaa eri puolilla Suomea.

Myös S-ryhmän foodservice-yhtiön, Meira Nova Oy:n, myynti kehittyi vuonna 2023 muuta alan markkinaa paremmin.

Matkailu- ja ravitsemiskaupan liiketulos nousi voitolliseksi

S-ryhmän hotelleissa ja ravintoloissa myynti kasvoi 11,5 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Myös liiketulos matkailu- ja ravitsemiskaupassa vahvistui ja nousi monen vaikean vuoden jälkeen plussalle. Palautumista on pohjustanut pitkäjänteinen panostus verkoston ja palveluiden kehittämiseen.

Ravintoloiden hyvää kehitystä siivittivät erityisesti nopean syömisen konseptit kuten Pizza&Buffa sekä laadukkaaseen kebabiin keskittyvän Babista-ketjun lanseeraus. Hotelleissa kysynnän vetureina olivat vapaa-ajan matkustus sekä erilaisten työ- ja vapaa-ajan tapahtumien lisääntyminen. Kansainvälisen matkustuksen elpyminen oli sen sijaan hitaampaa.

Hyvää kehitystä liikennekaupassa sekä Sokoksella ja Emotion-ketjussa

S-ryhmän liikennekaupassa ABC-ketjun liiketulos vahvistui edellisvuoteen verrattuna. Asiointi oli vilkasta niin autopesuissa ja tankkauksessa kuin ABC-asemien ravintoloissa ja marketeissakin. Euromääräinen myynti jäi kuitenkin hieman edellisvuodesta polttonesteiden markkinahintojen laskun vuoksi. Sähkölatausten myynti yli kolminkertaistui edeltävään vuoteen verrattuna. ABC-latauksella on Suomen suurin teholatausverkosto, ja vuonna 2023 se nousi asiakastyytyväisyydessä kotimaisten latauspalveluiden ykköseksi.

Tavaratalo- ja erikoisliikekaupassa liiketulos kehittyi positiivisesti ja myynti kasvoi 4,2 prosenttia edellisvuodesta. Etenkin kampanjat kiinnostivat asiakkaita, ja esimerkiksi 3+1 Päivää -kampanja ja loppusyksyn Black Friday ylsivät myyntiennätyksiin. Erityisen vilkkaasti kauppa kävi kauneuden ja kosmetiikan tuotealueilla sekä Sokoksessa että Emotion-ketjussa. Sokos jatkoi markkinaa paremmassa vauhdissa myös muotikaupassa. Uudistetussa Sokos.fi-verkkokaupassa oli vahvan kasvun vuosi.

Lähes 700 miljoonaa euroa investointeja kotimaahan

Investoinnit kasvoivat edellisvuodesta 20 prosenttia ja olivat vuonna 2023 yhteensä 667 miljoonaa euroa. Ne kohdistuivat muun muassa palveluverkoston kehittämiseen, verkkokauppaan ja digitaalisuuteen sekä energiatehokkuuteen. Investoinnit tuovat työtä ja elinvoimaa eri puolille maata: 2020-luvulla Suomeen on investoitu noin 2,6 miljardia euroa – lähes saman verran, kuin myynninkasvu on tänä aikana ollut.

Merkittäviä toimipaikkainvestointeja olivat muun muassa Sale-ketjun uudistus ja ABC-latausverkoston laajentaminen. Lisäksi avattiin yli 50 uutta tai uudistettua ravintolaa ja useita hotelleja. Tuulipuistohanke Eurajoen Luvialla valmistuu puolestaan 2024.

SOK:n pääjohtaja Hannu Krook

– Otamme isoja harppauksia myös digitaalisissa palveluissa, monikanavaisessa asioinnissa ja päivittäistavarakaupan valikoimaoptimoinnissa. Parantuvien palveluiden ohella digi tuo tehokkuutta toimintaamme, mistä asiakkaamme hyötyvät kilpailukykyisinä hintoina. Vaikka toimintaympäristöön liittyy epävarmuuksia ja ennakoimme tuloskehityksemme maltillistuvan, meillä on hyvät lähtökohdat alkaneeseen vuoteen, Hannu Krook toteaa.

Keskeiset luvut 1–12/2023

Alueosuuskaupat + SOK-yhtymä 1–12/2023:

 • Veroton vähittäismyynti oli 14 208 miljoonaa euroa (ed. v. 13 465 milj. €).
 • Liiketulos (FAS) oli 447 miljoonaa euroa (325 milj. €).
 • Investoinnit olivat 667 miljoonaa euroa (557 milj. €).
 • Osuuskauppojen jäsenmäärä oli vuoden lopussa 2 577 010 (2 512 159).
 • Osuuskaupat maksoivat jäsenilleen Bonusta yhteensä 449 miljoonaa euroa (414 milj. €).
 • Rahaa asiakasomistajille maksettiin keskimäärin 205 euroa vuodessa, kun mukaan lasketaan Bonuksen lisäksi maksutapaetu, ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko.
 • Henkilöstömäärä oli vuoden lopussa 41 413 (40 875). Määrä on laskettu aktiivisten työsuhteiden mukaan. (Sisältää alueosuuskaupat, SOK-yhtymän ja S-Pankin henkilöstön.)
 • Toimipaikkojen kokonaislukumäärä oli vuoden lopussa 2 007 (1 984).

SOK-yhtymä (SOK + tytäryhtiöt) 1–12/2023:

 • Liikevaihto (IFRS) oli 9 022 miljoonaa euroa (ed. v. 8 434 milj. €).
 • Liiketulos (IFRS) oli 102 miljoonaa euroa (25 milj. €).
 • Investoinnit olivat 52 miljoonaa euroa (81 milj. €).
 • Henkilöstömäärä oli vuoden lopussa 5 999 henkilöä (5 686). Määrä on laskettu aktiivisten työsuhteiden mukaan.

Alueosuuskauppojen ja SOK-yhtymän vähittäismyynti 1–12/2023

Vertailtavuuden vuoksi mukana on myös koronakriisiä edeltävän vuoden 2019 muutosprosentit.

Liiketoiminta-alueMyynti (milj. €)Muutos 1–12/2022 (%)Muutos 1–12/2019 (%)
Marketkauppa*10 437,6+7,6+24,5
Liikennekauppa2 171,0-4,7+26,6
Matkailu- ja ravitsemiskauppa*814,2+11,5-3,6
Tavaratalo- ja erikoisliikekauppa269,9+4,2-7,1
Muut515,6+3,6+5,2
S-ryhmä yhteensä14 208,3+5,5+21,2

Marketkauppa sisältää S-ryhmän päivittäistavarakaupan, Prisman käyttötavarakaupan sekä rautakaupan.