Vuoden 2024 HeVi, basilika, on rakkauden yrtti

Vuoden HeVi 2024 on basilika, jota kutsutaan myös yrttien kuninkaaksi ja rakkauden yrtiksi. Rakkautta ruuanlaittoon aromikas basilika ainakin tuo, sillä se on tillin ja persiljan ohella Suomen suosituin yrtti. Basilikan lehdet maistuvat hyvältä sellaisenaan esimerkiksi salaateissa, mutta maku sopii hyvin myös monenlaiseen ruoanlaittoon.  Basilikaa nautitaan maun ohella myös sen terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi.

Basilika on suhteellisen helppo kasvatettava, mutta vaatii lämpimät kasvuolot. Kuva: Timo Taulavuori

Vuoden HeVi on latinankieliseltä nimeltään Ocimum basilicum, mikä juontaa juurensa kreikankielisiin sanoihin tuoksuva ja kuningas.  Tätä Aasiasta ja Afrikasta kotoisin olevaa yrttiä on pidetty sekä pyhänä että rakkauden yrttinä Välimeren maissa, joiden ruokaperinteessä se on olennainen lisä. Basilika kuuluu huulikukkaisiin kasveihin, joita ovat myös monet muut aromikkaat yrtit kuten mintut, oregano ja meirami. Kasvista voi käyttää ruoanlaittoon kaikki sen maan päälliset osat. Vanhemmiten tämän ruohovartisen kasvin varret puutuvat, ja kukinnan edetessä kasvin maku myös laimenee, joten kasvia kannattaa hyödyntää jatkuvasti latvomalla nuorentaen.

Basilikan lajikkeita on satoja. Niiden väri, lehtimuoto ja koko sekä aromikkuus vaihtelevat. Isolehtinen perusbasilika on meillä tunnetuin, ja se sopii myös parhaiten italialaistyyppisen peston ja mozzarellasalaatin raaka-aineeksi. Esimerkiksi Thaimaassa ja Meksikossa käytetään enemmän pienilehtisiä ja selvästi voimakkaampia basilikalajikkeita tuomaan jopa pientä sitruksisuutta ja kirpeyttä ruokiin. Muita yleisiä makuja ovat anis-, kaneli-, timjami- ja sitruunabasilikat.

Tuoreena parasta

Basilikan aromaattisuus on parhaimmillaan tuoreena, minkä vuoksi sitä myydäänkin usein ruukuissa, joissa se viihtyy kotioloissa parhaiten. Basilikat säilyvät kotona lämpimässä huoneilmassa, sillä kasvi ei kestä alle kuuden asteen lämpötiloja. Kaupasta kotiin kuljetettaessa kasvi kannattaa suojata kylmältä matkan ajan ja pitää kotona valosalla paikalla esimerkiksi vesilasissa, jossa on koko ajan hiukan vettä kasvin tarpeisiin. Kuitenkin varsinkin talvella, kun huoneilma on kuivaa, kasvin hengissä pysymistä helpottaa esimerkiksi läpinäkyvä pussi tai kupu, sillä kasvi kuivuu helposti talvisessa huoneilmassa. Myös sumuttamalla voidaan parantaa kasvin kotikestävyyttä.

Ruoanlaitossa basilikalla on monia ystäviä, sillä sen maku sopii erityisen hyvin juustojen, pastojen, leipien, tomaatin ja muiden yrttien kanssa. Sen aromit sopivat kaikkiin kasvis- ja liharuokiin, mutta erityisen hyvin se tuo lisämakua broileriin, kalaruokiin ja esimerkiksi kesäkurpitsapohjaisiin ruokiin. Basilikaa lisätään ruokaan yleensä valmistuksen loppuvaiheessa, jolloin sen aromit ja hyötyaineet eivät tuhoutu kypsennyksen aikana. Tämä yrtti sopii käytettäväksi myös kuivattuna, vaikkakin silloin se on jo menettänyt paljon aromaattisuuttaan. Tuoretta basilikaa voidaan myös pakastaa kevyen ryöppäyksen jälkeen.

Basilika tuo makua salaatteihin ja vaikkapa keittoihin. Kuva: Timo Taulavuori

Myös makeisiin ruokiin ja kukkakimppuihin

Basilikaa kannattaa kokeilla myös makeissa ruuissa. Se tuo kirpakkuutta esimerkiksi smoothieihin, joihin voidaan käyttää myös puutumattomat varsiosat. Mansikka, vadelma ja esimerkiksi luumut sopivat basilikan kumppaneiksi, jolloin basilikan makua voi hiukan makeuttaa esimerkiksi kotimaisella hunajalla. Aivan uutuutena tarjolla on myös leikkokukkabasilikoita, joita voi kasvattaa omaksi ilokseen tai sitoa niistä tuoksuvia yrttikukkakimppuja.

Yli seitsemän miljoonaa

Suomessa myydään yli seitsemän miljoonaa ruukkua kasvihuoneissa viljeltyä basilikaa vuodessa (2022 vuonna 7,658 milj. kpl. Luken tilastojen mukaan). Ammattiviljelijöitä on 35 eri puolella Suomea. Joinain vuosina basilika on ollut jopa persiljaa ja tilliä suositumpi ruukkuyrttinä.

Basilika on myös puutarhaharrastajien ikisuosikki. LED-valojen alla sen viljely onnistuu kotioloissa ympäri vuoden, mutta avomaalla sitä voi viljellä lämpimimpinä kesäkuukausina lähinnä esikasvatetuista taimista, kun keskilämpötila on yli 15 asteen. Varsinkin keväisin basilika kärsii alle kymmenen asteen lämpötiloissa, jolloin se on hyvä suojata varsinkin kylmiltä öiltä.

Terveyttä yrteistä

Basilikaan on yhdistetty monia terveyttä edistäviä vaikutuksia jo vuosituhansien aikana. Sen aromaattiset ainesosat edistävät ruoansulatusta, alentavat kolesterolia ja ovat samanaikaisesti sekä rauhoittavia, että piristävät mielialaa.

Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat julkistaneet vuoden vihanneksen jo vuosikymmenten aikana. Tavoitteena on tutustuttaa kuluttajia ja kauppaa uusiin kasviksiin ja auttaa meitä suomalaisia löytämään tutuillekin kasviksille uusia käyttötapoja samalla monipuolistaen ruokavaliotamme. Uusien suositusten mukaisesti tuoreita kasviksia tulisi käyttää jopa 800 grammaa päivässä henkeä kohden. Monipuolisen kasvisravinnon avulla se onnistuu parhaiten.

Vuodesta 2024 lähtien Vuoden Vihanneksen nimi on uudistettu ja laajennettu Vuoden HeViksi (=Vuoden Hedelmä ja Vihannes). Näin tittelin voi jatkossa saada myös marjat ja hedelmät. Vuonna 2025 Vuoden HeVi on kurkku ja seuraavan vuonna vuorossa on mansikka.