Osuuskunta Närpiön Vihanneksen kasvihuoneilla on alkamassa kaikkien aikojen satokausi. Poikkeuksellisen talven jälkeen vihannesmäärät tulevat olemaan sellaisia, joita ei olla Närpiössäkään vielä koettu.
Närpiössä on takana poikkeuksellisten olosuhteiden talvikausi. Moni tomaatin ja kurkun tuottaja joutui jättämään pakkaskuukausien viljelyt väliin kovien kustannusten edessä, joten tasainen ympärivuotinen tuotanto ei ole toteutunut kuten normaalivuosina.
Ympärivuotiset viljelijät istuttivat taimet keväällä hyödyntääkseen auringonvalon ja alhaisemmat kustannukset, jonka seurauksena sato kypsyy samaan aikaan kesäkausiviljelijöiden sadon kanssa. Tämä tarkoittaa hurjaa vihannesmäärää. Alhaisempien tuotantohintojen seurauksena myös kuluttajahinnat laskevat, mikä mahdollistaa runsaan vihannesten käytön.
– Vihanneksia tulee olemaan kesäjaksolla todella paljon. Paljous tietää meille haasteita, mutta me näemme asian positiivisena. Syksyn ja talven totuimme varautumaan jatkuviin huonoihin uutisiin muun muassa sähkön kustannuksista, ja epävarmuus vihannesten riittävyydestä oli koko ajan läsnä. Nyt meillä on hymy korvissa: uskomme, että kokkaajat, grillaajat ja herkuttelijat osaavat ottaa paljoudesta kaiken irti, ja ikinä ei ole ollut helpompaa täyttää suositusta syödä 500 g kasviksia päivässä, kertoo Närpiön Vihanneksen myynti- ja markkinointijohtaja Jonas Lundström.
Suomessa tuotanto oli talvikaudella normaalivuotta huomattavasti pienempää, mutta vihanneksia kuitenkin riitti kaupan hyllyyn. Nyt päästään nauttimaan todellisesta sadonkorjuun juhlasta koko kesän.
– Kuluttajilla on hieno mahdollisuus hyödyntää kotimaisten vihannesten jättisato. Samalla tuemme kotimaisen vihanneksen viljelijöitä ja laajaa ammattilaisten joukkoa. Kun saamme suomalaiset vihannesten pariin ja kesän sadon käyttöön, pystymme syksyllä panostamaan viljelyyn suunnitelmallisesti sekä varautumaan tulevaan talveen. Supersato merkitsee paitsi makuelämyksiä kuluttajille, myös elämää suomalaisille kasvihuoneille ja maataloudelle yleisesti, jatkaa Lundström.
Suomalaiset ovat todellista vihanneskansaa. Kurkkuja suomalainen syö vuodessa keskimäärin 30 kappaletta eli noin kymmenen kiloa. Kurkun kotimaisuusaste oli vuonna 2022 noin 90 %. Tomaattia suomalainen syö keskimäärin 12 kiloa vuodessa ja kotimaisuusaste niissä vuosittain on noin 60 %. Suomi on kasvihuoneviljelyosaamisen ja vuosisadon puolesta maailman huippua: suomalaiset viljelijät ovat pienentäneet merkittävästi vihannesten viljelyn hiili- ja vesijalanjälkeä, ja kehitystyötä tehdään jatkuvasti. Tärkein kasvihuonevihannesten tuotantoalue on Närpiö, jossa kypsyy reilusti yli puolet suomalaisista tomaateista.
Puutarha-Sanomien numerossa 5/2023 on artikkeli Närpiön Vihanneksen toimitusjohtajan vaihdoksesta: Stefan Skullbacka siirtää viestikapulan Tomas Lindforsille.