Ensimmäinen valtakunnallinen kotimaisella humalalla pantu olut

Kiinnostus lähituotantoa ja kotimaisia raaka-aineita kohtaan kasvaa voimakkaasti. Pienpanimobuumin myötä myös kotimainen humala on noussut parrasvaloihin. Tornion Panimo tuo markkinoille ensimmäisen täysin kotimaisella humalalla maustetun, valtakunnalliseen jakeluun tulevan oluen. Pienet Helles -nimeä kantava olut on samalla todellinen pientuottajien voimannäyte.

Kuvassa vasemmalta Kaj Kostiander, Heikki Haapala, Heikki Huhtanen, Jari Pehkonen. Kuva Erno Karjalainen.

– Olemme panneet olutta kotimaisella humalalla toimintamme alusta asti, mutta Pienet Helles nostaa suomalaisen humalan käytön aivan uudelle tasolle, oluen kehittänyt Tornion Panimon panimomestari Kaj Kostiander kertoo.

Pienet edustaa vahvasti pienpanimoideologiaa, jonka mukaan olut tuotetaan pienellä mittakaavalla ja lähellä kuluttajia, mutta Torniossa mentiin vielä askel pitemmälle hankkimalla raaka-aineetkin pientuottajilta. Kelhän tilalla Ala-Temmeksellä Pohjois-Pohjanmaalla viljelty ohra mallastettiin Pehkolan Mallastamolla Ruukissa ja humalan kasvatti Arctic Hopyards Ilmajoella.

– Pienet tuottajat ovat vaikeuksissa. Siksi haastammekin kuluttajat valitsemaan aidosti pientuotetun oluen koriinsa. Pienen mittakaavan lähituotanto on ekologista ja ennen kaikkea läpinäkyvää. Tiedämme tarkkaan, kenen hikeä on vuodatettu ja maksamme euromme suoraan tuottajalle, Kostiander perustelee. Pienet sille!

Pienet Hellesin maltaan tuottanut, Suomen ensimmäisen kaupallisen pienmallastamon Pehkolan toimitusjohtaja Heikki Haapala on samaa mieltä.

– Kotimainen lähituote tai -raaka-aine ei ole aina halvin vaihtoehto, mutta kuluttajien vastuullisuuden kasvaessa laatu ja eettisyys nousevat yhä tärkeämmäksi. Me olemme vastaamassa tähän kysyntään.

Pehkolan mallastamo hankkii ohransa mahdollisimman läheltä mallastamoa ja jokainen mallaserä voidaan jäljittää jopa peltopalstan tarkkuudella.

– Onhan se hienoa, että kovalla työllä haastavissa pohjoisen oloissa viljelty ohra on jäljitettävissä lähellä tuotettuun pienpanimo-olueen sen sijaan, että se katoaisi kasvottoman suurtuotannon siiloihin, Pienet Hellesin mallasohran viljellyt Jari Pehkonen toteaa tyytyväisenä.

Entäpä se kotimainen humala? Luonnonvarakeskuksella pyörii parhaillaankin hankkeita kaupallisen humalanviljelyn käynnistämiseksi Suomessa. Myös Tornion Panimo ja sen emoyhtiö Sangen ovat olleet aktiivisesti mukana kehittämässä kotimaista humalanviljelyä. Alan pioneeriksi nousi kuitenkin Heikki Huhtanen, jonka Arctic Hopyards on ensimmäinen kaupallinen humalatarha Suomessa. Kun muut vielä suunnittelevat, Huhtanen ryhtyi janosta tekoihin.

– Toistakymmentä vuotta olen seurannut Suomen pienpanimokentän kehitystä ja ollut kiinnostunut kotimaisesta humalasta. Erikoiskasvien viljelyssä olen aina ollut eturintamassa, joten päätin opiskella kaiken mahdollisen humalaan liittyvän ja lähteä kokeilemaan, Huhtanen valottaa taustojaan.

Pienet Helles on saapuu hyvin varustettuihin K-kauppoihin ja Prismoihin kautta maan maaliskuun aikana.