Terveen siemenen tuotantoa jo 45 vuotta

Suomen Siemenperunakeskus sijoitettiin vuonna 1976 Tyrnävälle, jossa maat olivat puhtaita perunataudeista ja tuholaisista. Euroopan unioni myönsi vuonna 1995 Tyrnävän ja Limingan alueelle High Grade -statuksen. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 8/2021. Katso video, jossa Paula Ilola kertoo minimukulatuotannosta.

Paula Ilola esittelee aeroponista Sound-lajikkeen minimukulatuotantoa. Pimeässä kammiossa juuret roikkuvat ilmassa ja mukulasatoa lypsetään kuukausien ajan. Yksi kasvi voi tuottaa jopa 100 mukulaa..

 PUUTARHA-SANOMAT / TYRNÄVÄ

Suomen Siemenperunakeskuksessa aloitettiin korkealaatuisen siemenperunan nosto elokuun 23. päivänä ja sopimusviljelijät aloittivat sadonkorjuun elo-syyskuun vaihteessa.

– Kesällä on ollut ääriolosuhteet, minkä johdosta peruna ei ole tasalaatuista ja lohkojen sisälläkin on eroja. Perunassa esiintyy yleisesti rupisuutta, kertoo toimitusjohtaja Paula Ilola.

– Rupi on aukko mukulaan ja haihduntatappiot tulevat tänä vuonna suuremmiksi. Aukkojen kautta myös bakteerit ja sienitaudit löytävät tiensä mukulaan ja syntyy helpommin varastotappiota.

Ilola kertoo vuoden 2020 olleen laadun kannalta ihanteellinen ja siemenperunan saanto oli 89 %, kun vain ali- ja ylikokoiset perunat valikoitiin pois.

– Tämän vuoden saanto voi olla 70–80 %. Siemenperunan pinnassa saa olla enintään 5 painoprosenttia niin rupisia perunoita, että niiden pinta-alasta yli kolmannes on ruven peittämää. Ei siemenperunakaan saa näöltään olla kuin lihapulla. Tärkit ovat tänä vuonna korkealla.

Tuotanto alkaa koeputkesta

Suomessa säädettiin laki sertifioidusta eli virallisesti tarkastetusta siemenperunasta vuonna 1975, ja vuonna 1976 perustettiin Suomen Siemenperunakeskus Oy (SPK).

Puutarha-Sanomat lehden numerossa 8/2021 on tuhti peruna-artikkeleiden paketti. Lue lehti, puutarha-sanomat.fi /lehdet. (Lehden hinta on 5 €, tilaajille koko 170 lehden arkisto on ilmainen.)

Lue SPK:n koko tarina Puutarha-Sanomien teemanumerosta 8/2017 täältä,