Marjanviljely on Savirantojen elinkeino

Vesannolla kymmenet tilat siirtyivät 1980-luvulla karjataloudesta marjatalouteen. Rakennemuutos on jatkunut ja marjatilojen lukumäärä on käynyt vähiin. Savirantojen tilalla marjatuotanto tulee jatkumaan kolmanteen sukupolveen. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomat lehden numerossa 6/2021. Katso video!

Hannu Saviranta toimittaa herukat ja pääosan mansikoista Pakkasmarjalle.

 

PUUTARHA-SANOMAT / VESANTO

Arja ja Hannu Saviranta viljelevät mansikkaa ja herukkaa Niiniveden rantapelloilla Vesannon kunnassa. Tilalla herukantuotanto alkoi jo 1980 Sonkari Oy:n sopimusviljelynä. Marjanviljelyn myötä tila luopui lypsykarjasta.

– Koko ikäni olen ollut marjantuotannon kanssa tekemisissä. Omaan piikkiin olen marjoja viljellyt jo 27 vuotta, kun sukupolven vaihdos tehtiin 1994, kertoo Hannu.

Sonkari Oy:n mehuja juotiin 80-luvulla lähes joka kodissa. Herukkapuimureita pyöri vesantolaisilla tiloilla kolme kappaletta, joita yksi, kotimainen Joonas-puimuri, siirtyi kymmenisen vuotta sitten osuuskunnalta Savirannan omistukseen.

– Joonas on ollut luja kone. Varaosia on siihen saanut, mutta uusia puimureita Rakennustempo ei ole enää tehnyt. Pitäneekö siirtyä puolalaiseen koneeseen, uumoilee Hannu.

Sonkari fuusioitui 1993 Olvi Oy:hyn, joka myi tehtaan muutaman vuoden kuluttua Chymokselle. Nykyisin Sonkarin entisellä paikalla toimii sopimusvalmistaja Toripiha Oy. Ilman viljelysopimuksia jääneet noin 30 viljelijää perustivat markkinointiyhtiökseen Vesannon Marja Oy:n, mutta sen toiminta loppui 2017.

– Meidän tilalla on nyt viljelysopimus Pakkasmarja Oy:lle. Se ostaa kaikki herukat ja myös mansikoista valtaosa menee Pakkasmarjalle.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2021,  jonka näköispainokseen pääset klikkaamalla tästä. (Lehti ja koko 170 lehden arkisto on ilmainen tilaajille, muille 5 €/lehti)