Vapo Oy poltti nimensä – on nyt Neova Oy

Vapo Oy:n ylimääräinen yhtiökokous on 29.4.2021 pitämässään kokouksessa päättänyt yhtiöjärjestyksen muutoksesta. Yhtiöjärjestyksen 1 § muutettiin muotoon ”Yhtiön nimi on Neova Oy ja kotipaikka Jyväskylän kaupunki”. Muutos astuu voimaan heti, kun Kaupparekisteri on rekisteröinyt muutoksen.

Neova Oy:n liikevaihdosta Kekkilä-BVB:n osuus on  suurin, vuonna 2019 liikevaihto oli 250,3 milj.euroa.

Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakan mukaan Vapo on ollut hyvä asiakasbrändi, mutta vuosien varrella se on profiloitunut vahvasti energialiiketoimintaan ja erityisesti energiaturpeen tuotantoon.

Vapo myi omistamansa energiayhtiö Nevelin kuluvan vuoden alussa, minkä jälkeen oli ajankohtaista muuttaa emoyhtiön ja konsernin nimi vastaamaan paremmin konsernin liiketoimintaa.

– Emme ole enää se energiayhtiö, mikä olimme vielä kolme vuotta sitten, vaan jotain aivan muuta ja uutta. Olemme ensisijaisesti kansainvälinen viheralan tuotteiden sekä ilman ja veden puhdistamiseen käytettävän aktiivihiilen valmistaja, Tempakka sanoo.

Puutarhaliiketoiminta on tärkein

Tempakan mukaan uudella Neova-nimellä halutaan viestiä erittäin nopeaa rakennemuutosta, jonka yhtiö on käynyt läpi viimeisen kolmen vuoden aikana.

Vesa Tempakka

– Olemme muuttuneet energiayhtiöstä kansainväliseksi toimijaksi, jonka pääliiketoiminta-alueet ovat kasvihuoneviljelyä ja viheralaa tukevien tuotteiden valmistaminen, ilman ja veden puhdistamiseen soveltuvan aktiivihiilen valmistaminen ja uusiutuvat energiamuodot.

– Tästä syystä olemme valinneet Neova-konsernin toiminnan merkitystä kuvaavaksi kiteytykseksi (Purpose Statement) ”Creating Green Growth”. Tämä ei tarkoita pelkkää puutarhaliiketoimintaa, vaan lupauksemme kattaa sen lisäksi ilman ja veden puhdistamisen sekä kiertotalouden edistämisen.

Polttoaineliiketoiminnassammekin pääpaino on jo uusiutuvissa polttoaineissa. Kaikessa mitä teemme, on vastuullisuus tärkeä osa liiketoimintastrategiaamme, Tempakka sanoo.

Neova-konsernin liikevaihtoennuste tälle vuodelle on noin 470 miljoonaa euroa, josta lähes 2/3 tulee Grow&Care-divisioonasta. Grow&Care-divisioonaan kuuluva Kekkilä-BVB on Euroopan johtava ja monipuolisin kasvualustatoimija ammattiviljelijä-, viherrakennus- ja kuluttajasegmenteissä.

Kekkilä-BVB on erikoistunut kehittämään, tuottamaan ja markkinoimaan korkealuokkaisia kasvualustoja, katteita ja lannoitteita viherrakentajille, ammattiviljelijöille, jälleenmyyjille ja kotipuutarhureille. Kekkilä-BVB toimii yli 10 maassa ja sillä on vientiä yli 100 maahan. Grow&Care-divisioonaan kuuluva G&C Materials toimittaa kuivikkeita karja- ja hevostiloille, sikaloille ja siipikarjan kasvattajille. Vapo Oy:n nimenmuutos ei vaikuta mitenkään Grow&Care-divisioonan eikä Kekkilä-BVB:n brändeihin.

 

Ilomantsin aktiivihiililaitos testausvaiheessa

Neova-konsernin kiinteitä polttoaineita markkinoiva Fuels-liiketoiminta jatkaa Vapo-brändillä. Tempakan mukaan Vapo on vuosikymmeniä vanha tuotenimi ja useat asiakkaat ostavat meiltä sekä puupolttoaineita että energiaturvetta.

– Tästä syystä oli hyvä säilyttää asiakkaille, puunmyyjille ja polttoaineliiketoiminnan alihankkijoille tuttu tuotemerkki käytössä. Energiaturpeen osuus Neova-konsernin liikevaihdosta ennustetaan olevan kuluvana vuonna runsaat 15 prosenttia ja ensimmäistä kertaa yhtiön nykyhistoriassa puupolttoaineiden myynnin ennustetaan ylittävän energiaturpeen myynnin, arvioi Tempakka.

Neova-konsernin ensimmäinen aktiivihiilen tuotantolaitos on tuotannon testausvaiheessa Ilomantsissa. Aktiivihiili markkinoidaan kansainvälisille markkinoille Novactor-brändillä.

Konserni on viime vuosina investoinut voimakkaasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Neova-konsernin ensimmäinen aktiivihiilen tuotantolaitos on tuotannon testausvaiheessa Pohjois-Karjalan Ilomantsissa. Tavoitteena on päästä täyteen kaupalliseen tuotantoon kesään mennessä. Aktiivihiili markkinoidaan kansainvälisille markkinoille Novactor-brändillä.

Vapon nimi on vaihtunut aiemminkin

Vapo historia alkaa Talvisodasta, kun tammikuussa 1940 valtion laitosten polttopuiden sekä puutavaran hankinta keskitettiin Rautatiehallituksen Puutavaratoimistolle. Vuonna 1945 nimi vaihdettiin Valtion Polttoainetoimistoksi ja otettiin epäviralliseen käyttöön Vapo-lyhenne. Samalla alkoi pilkkeen ja ratapölkkyjen tuotanto.

Vapo aloitti turvetoiminnan 1940-luvun puolivälissä välittämällä valtion polttoturvetta kulutukseen, mutta varsinainen turvetoiminta alkoi kuitenkin vasta 1970-luvulla.

Vuonna 1950 yrityksen nimeksi muutettiin Valtionrautateiden Polttoainetoimisto, ja yhtiön omien puutavarankuljetusajoneuvojen määrä väheni, pinotavaran uitot loppuivat ja laivaukset vähenivät. Yhtiö aloitti sahaustoiminnan Mikkelissä, ja polttopuutuotannon ohessa hakkeen tuotanto alkoi 1958.

Vaposta tuli tuontipolttoaineiden (kivihiili, koksi, lämmitysöljy) välittäjä. Vuonna 1963 nimeksi muutettiin jälleen Valtion polttoainetoimisto, ja Vapo-lyhenne virallistettiin. Vuonna 1968 nimeksi muutettiin Valtion polttoainekeskus. Sahausta tehostettiin ja keskitettiin muutamille tuotantopaikkakunnille. 1960-luvun lopulla Vapolle siirtyi myös valtion polttoaineiden varmuusvarastointi, ja yhtiö hankki omistukseensa Suo Oy:n.

 

.