Ahvenanmaa on omenamaan ohella myös sipulimaakunta, jossa tuotetaan lähes kolmannes maamme sipuleista. Erikoissipuleiden valikoima on laajentunut. Optisella lajittelulinjalla jokaisesta sipulista otetaan 10 kuvaa.Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomien numerossa 1/2021. Katso video lajittelijasta.
Ahvenanmaalla kesä 2020 oli kuiva, minkä johdosta sipulin satomäärä jäi hieman keskivertoa pienemmäksi, mutta sato saatiin korjattua varastoon hyvissä olosuhteissa.
– Sipulin säilyvyys on hyvä ja ulkonäöltään se on myös hyvää, kun kuori on puhdas, kertoo Tord Sarling Ahvenanmaan puutarhahalli ÅTH:sta.
Osuuskunnalla on kolmisenkymmentä sipulintuottajaa, joista kolme valkosipulin viljelijää on mantereelta.
– Kaikkiaan tuotamme sipulia 6–7 miljoonaa kiloa. Perussipulien eli kelta- ja punasipulin määrä on yli vuosikymmenen pysynyt vakiona, mutta erikoissipulien määrä on kasvanut.
Optinen lajittelija oli iso investointi
ÅTH varastoi sipulit toimitilojensa yhteydessä Jomalan kunnassa, kun taasen omenat varastoidaan ja lajitellaan viljelmillä. Osuuskunta hankki vuonna 2014 sipulin lajitteluun optisen linjan, jollaisia silloin oli vain kymmenen maailmassa. Investoinnin hinta oli 1,2 miljoonaa euroa.
– Linja on toiminut hyvin. Sen ohjelmat on kuitenkin tänä aikana uudistuneet, toteaa Tord tyytyväisenä.
Sipulit kaadetaan linjalle naatteineen ja ne erotellaan ensin pois. Jokaista sipulia kuljetetaan linjalla omassa kupissaan. Sipulit kuvataan kolmella kamerajärjestelmällä. Kuvia otetaan 18 sipulista sekunnissa ja kustakin sipulista 10 kuvaa.
Ensimmäinen kamerayksikkö ottaa kaksi kuvaa jokaisen sipulin sisäisestä laadusta. Toinen kamerayksikkö kuvaa ulkoista laatua ja väriä. Kolmantena sipulin koko kuvataan 3D-laserkameralla. Vaa’at mittaavat vielä jokaisen sipulin painon.
– Pakkauslinjoilla sipulit tarkastetaan vielä silmämääräisesti. Kuluttajapakkauslinjoja on kolme ja pystymme pakkaamaan 4 pussia sekunnissa. Pakkauslinjoja tarvitaan useita, sillä jokaisella asiakkaalla on omat vaatimukset pakkauksista, joten pakkauseriä vaihdetaan usein, selvittää Tord.
Katso videot ÅTH:n omenaviljelyksiltä: