Ihmiset innostuivat puutarhanhoidosta koronakeväänä

Tänä keväänä uutiset ovat täyttyneet yhdestä aiheesta, ja negatiiviset uutiset ovat seuranneet toistaan. Liikkumisen rajoittaminen on pakottanut ihmiset jäämään kotiin ja keksimään tekemistä omien seinien tai pihan puitteissa. Moni on innostunut aloittamaan uuden puutarhaprojektin.

Koronakeväänä monet innostuivat parantamaan puutarhaansa.

Multa- ja lannoitetuotteita arvioidaan valmistettavan ja myytävän tämän sesongin aikana 1,5–2-kertainen määrä markkina-alueesta riippuen.

– Suomen lisäksi olemme nähneet puutarhatuotteiden myynnin kasvun niin Ruotsissa, Hollannissa kuin Saksassakin, sanoo yksikön johtaja Tiia Kujanpää Kekkilä-BVB:stä.

– Olemme ylpeitä multatuotannostamme ja siitä, millaisia positiivisista vaikutuksista kasvien kasvattamisella on ihmisten hyvinvointiin.

Kekkilä-BVB:ssä nähdään, että suureen kysyntään on vaikuttanut koronarajoitusten lisäksi moni muukin asia; esimerkiksi ilmastonmuutos, halu kasvattaa omaa ruokaa ja puutarhanhoidon suosion nousu harrastuksena ovat tuoneet siihen oman lisänsä.

Parkanon tehtaalla on tehty töitä jopa kolmessa vuorossa

– Kukapa olisi uskonut maaliskuussa, minkälainen kausi tästä tulee. Kävimme tietysti heti kriisin alettua kaikki riskit läpi liittyen logistiikkaan, tuotantoon ja asiakkaiden myymälöiden aukioloon ja valmistauduimme erilaisiin skenaarioihin”, kertoo Kekkilän myyntipäällikkö Miika Keränen.

– Meillä, ja koko puutarha-alalla, on ollut ennätyskevät. Kuluttajat ovat tehneet paljon puutarhatöitä ja ostaneet niin multaa kuin lannoitteitakin, iloitsee Keränen.

– Puutarhamyymälät pystyivät pitämään ovensa auki koko kevään ja asiakkaat uskaltautuivat ostoksille.

–Tuotantomme ja koko organisaatio on paiskinut töitä kovalla tahdilla koko kevään. On myönnettävä, että hyvä toimitusvarmuus on ollut välillä koetuksella, mutta talven aikana tehdyt varmuusvarastot, tehokas logistiikka ja hyvä yhteistyö jälleenmyyjiemme kanssa, on mahdollistanut onnistumisen tämän kauden aikana. Totta kai jotkut tuotteet ovat olleet välillä loppu, mutta koska valmistamme suurimman osan tuotteista itse Parkanon tehtaalla, olemme pystyneet reagoimaan suuriinkin kysyntäpiikkeihin nopeasti, kehuu Keränen.

Tämän kauden suosikkituotteet

Kekkilä tuo joka vuosi myös uutuuksia tuotevalikoimaansa. Tämän kauden uutuuksista erityisen hyvin ovat käyneet kaupaksi PLUS-lannoitteet, jotka ovat entistä ympäristöystävällisempiä lannoitteita, yhdistäen luonnonlannoitteiden ja mineraalilannoitteiden edut: orgaaninen aines on valmistettu elintarviketeollisuuden sivuvirroista ja se ravitsee kasveja pitkään, mineraalilannoitteet taas vaikuttavat nopeasti ja saavat kasvin kasvuun heti.

– Tälle kaudelle meille tuli PLUS-lannoitteina Kevätlannoite, Nurmikkolannoite ja Sammalsyöjä. Lisäksi loppukesällä kauppoihin tulee Syyslannoite PLUS+, kertoo tuotekehityspäällikkö Minka Mannerla. Niin kauppiaat kuin kuluttajat ovat ottaneet uudet tuotteet hyvin vastaan ja ne onkin myyty loppuun monesta paikasta. Niistä on tullut paljon hyvää palautetta kuluttajilta.

Monet puutarhat myivät pelargonit ja muut kesäkukat loppuun ennätysaikaisin.

– Moni on kokenut onnistumisen iloa, kun nurmikko on kasvanut kohisten. Leudon talven jälkeen etenkin Etelä-Suomessa monen nurmikko oli sammaleinen ja laikukas. Käyttämällä Sammalsyöjä PLUS+ ja Nurmikkolannoite PLUS+ -tuotteita nurmikko on vihreämpi ja tuuheampi kuin koskaan, se on todettu käytännössä tänä keväänä, hehkuttaa Mannerla.

– Eikä vieläkään ole liian myöhäistä aloittaa, nurmikkoa voi hoitaa koko kesän.

Hyvin ovat myyneet myös yleistuotteet kuten Puutarhamulta sekä Havu- ja rodomulta. Lisäksi erikoismullat kuten Perenna- ja ruusumulta, Kesäkukkamulta, Luonnonmukainen Puutarhamulta ja tämän kauden uutuus Pelargonimulta ovat löytäneet tiensä kuluttajien ostoskoreihin.

– Tällä kaudella verkkokauppojen myynnit ovat nousseet selkeästi. Esimerkiksi Puutarhamultaa on myyty kuluttajille lavoittain. Yhdellä lavalla on 60–70 säkkiä eli isoja määriä kerrallaan, tietää Keränen.

Mitkä sitten ovat ammattilaisten omat suosikit? Minka Mannerla innostuu uudesta Nurmikon hoitomullasta.

– Ihan uskomattoman hyvä ja toimiva tuote! Koskaan ei ole ollut näin nopeasti nurmikko kunnossa talven jälkeen! Se on lannoittava ja maata parantava multa, suunniteltu juuri nurmikon tarpeisiin. Sillä saa myös hyvin paikattua epätasaisuudet nurmikosta.

Keränen taas on vannoutunut nurmikkolannoitteen käyttäjä.

– Naapurit ihmettelevät meidän vihreää nurmikkoamme. Nurmikkolannoitteessa on mukana rautaa, joka parantaa nurmikon väriä ja lannoite on muutenkin todella tehokas”.

Mitkä trendit ovat näkyneet puutarhamyymälöiden myynnissä?

Tuotteita on myyty ennätyksellisiä määriä, joten varmasti niitä ovat ostaneet myös sellaiset ihmiset, jotka eivät aiemmin ole satsanneet pihanhoitoon. Puutarhamyymälä Muhevaisella ja Viherlassilassa on huomattu kysynnän kasvu.

– Kausi alkoi todella vilkkaasti heti huhtikuussa, kun avasimme myymälät. Myös toukokuu oli tavanomaista kiireisempi, nyt kesäkuussa alkaa jo tasaantua, kertoo Puutarhamyymälä Muhevaisen toimitusjohtaja Anton Itkonen.

– Hyötykasvien menekki on ollut suurta; hedelmäpuut, marjapensaat sekä yritit ovat olleet todella kysyttyjä ja monin paikoin jo loppuneetkin.

Itkonen sanoo kysyntäpiikin olleen poikkeuksellisen jyrkkä tänä vuonna ja on mielenkiintoista nähdä, millaisena se jatkuu kesän ja alkusyksyn aikana. Tuotteiden saatavuudessa on ollut haasteita kaikilla tavarantoimittajilla, mikä on ymmärrettävää poikkeuksellisen suuren kysynnän vuoksi.

– Ei tätä kukaan osannut ennustaa, kun valikoimia on suunniteltu jo vuotta aiemmin, summaa Itkonen.

Viherlassilan kauppias-puutarhuri Mika Lassila on samoilla linjoilla.

– Puutarhatuotteiden kauppa on käynyt tänä vuonna poikkeuksellisen hyvin. Hyötykasvit ovat olleet kasvava trendi jo jonkin aikaa, mutta tänä vuonna niiden suosio on korostunut entisestään.

Kauppaa on tullut kuitenkin aika tasaisesti kaikista tuoteryhmistä, sekä asiakkaiden määrä että keskiostoksen suuruus on kasvanut.

– Asiakaskunta on ollut aiempaa nuorempaa, johtuen ehkä siitä, että iäkkäät henkilöt ovat olleet tiukemmassa karanteenissa korona-aikaan. Heitä olemme palvelleet kotiinkuljetuksilla, kertoo Lassila.

Yhden tuotteen kysyntä on yllättänyt Lassilan erityisesti.

– Kekkilän Nurmikon hoitomulta on käynyt kaupaksi yli odotustemme, sille on ollut selkeästi tarvetta. Hyvät säät ovat suosineet puutarhureita tänä vuonna. Olemme saaneet lämpöä ja sateita sopivasti vuorotellen. Puutarha-alan toimijoiden suurin toive on, että asiakkaat onnistuvat kasvatusprojekteissaan – ja että into kasvien kasvattamiseen jatkuu koronakeväänkin jälkeen.

Mitä tehdä seuraavaksi puutarhassa?

– Olemme todella iloisia, että monet ovat löytäneet hyvää oloa puutarhanhoidosta ja uskon, että pitkin kesää saadaan iloita vehreämmistä pihoista ja puutarhoista. Kesän kuluessa kannustamme ehdottomasti nauttimaan ja viettämään puutarhassa aikaa niin perheen kuin ystävien kanssa – nyt kun yhdessäolo on taas mahdollista. Puutarhan ei todellakaan tarvitse olla pelkästään työleiri, toteaa Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio.

– Kesällä on tärkeää tarjota kasveilla vettä ja ruokaa eli kastella ja lannoittaa. Kun kasveista pitää huolta, ne kasvavat vahvoiksi ja kestävät paremmin hetkellisiä ääriolosuhteita kuten rankkasateita, kuivuutta tai vaikka tuhohyönteisiä, opastaa Kaartokallio.

Esimerkiksi Kevätlannoitetta tai Luonnonmukaista puutarhalannoitetta voi antaa kesä-heinäkuussa kaikille puutarhan kasveille. Syyslannoitteen aika on sitten elokuun alussa, ennen syysvärien ilmestymistä lehtiin. Näin kasvit ehtivät ottaa syyslannoitteen ravinteet käyttöönsä vielä kasvukauden aikana. Lannoitetta levitetään kasvien juuristoalueelle, ja halutessaan sen voi sekoittaa pintamultaan. Jos on kuivaa, on hyvä kastella, niin lannoite pääsee paremmin kasvien käyttöön.

Jos rikkaruohojen kitkeminen ei innosta, uusia istutusalueita ja ruukuissa kasvatettavien kasvien multapinnan voi peittää katteilla ja kivillä.

– Katteilla ja koristekivillä saa nopeasti siistiä, viimeisteltyä jälkeä. Se myös vähentää kastelun tarvetta, sillä kate hidastaa veden haihtumista. Eivätkä rikkaruohon pääse leviämään helposti katteilla peitetyille alueille, opastaa Kaartokallio.