Pousin Puutarhalta Juicy-uutuussalaattia

Suomalaiset tykkäävät salaatista. Mutta moniko tietää, mikä kauppapuutarha toi jääsalaatin suomalaisten saataville? Tai mikä määrä innovatiivisuutta ja ekologisuutta ohjaa yli 80 vuotta vanhan kauppapuutarhan toimintaa?

Pousin Puutarhaa luotsaa jo kolmas tarhuripolvi. Veljeksistä Jarmo (oik.) on kauppapuutarhan toimitusjohtaja, Ensio (vas.) puolestaan vastaa tekniikasta.

Pousin Puutarha kasvattaa ruukkuvihanneksia ja -yrttejä parissa kymmenessä kasvihuoneessa yhteensä noin 2,5 hehtaarin alalla Haminassa. Toimitusjohtaja Jarmo Pousin isovanhempien Aino ja Edvart ”Eetu” Pousin aloittaessa vihannesten viljelyä 1930-luvulla kasvihuoneita ja juoksevaa vettä ei ollut, ei edes kottikärryjä. Mutta innovatiivisuutta ja sisukkuutta oli sitäkin enemmän. Innovatiivisuutta ja edelläkävijyyttä edusti Aino, kovaa työtä Eetu. Alkuaikoina tilan päätuote oli tomaatti. 1950- ja 1960-luvuilla rakennettiin lukuisia kurkkuhuoneita sillä seurauksella, että 1970-luvulla Pousin Puutarha oli yksi Suomen suurimmista kurkun tuottajista.

Tulevaisuuden kannalta ratkaiseva oli vuonna 1986 tehty päätös siirtyä kurkun kasvatuksesta salaattiin. Viljelyn alku tosin oli kaukana menestystarinasta.

– Kaikki opeteltiin kantapään kautta. Virheitä tehtiin niin paljon, että joskus sadosta jopa puolet meni roskiin, Jarmo Pousi muistelee.

– Mutta vaikka paljon ja usein meni vikaan, hieman enemmän ja useammin onneksi onnistuttiin.

Salaatti kasvaa siemenestä valmiiksi salaatiksi 5–6 viikossa. Pousin Puutarhan kasvihuoneiden salaattilinjastolla kasvavat salaatit muodostavat heleänvihreä maton, joka tuntuu jatkuvan silmänkantamattomiin.

 

1990-luvulla pankin räjäytti jääsalaatti

Moni muukin kauppapuutarha innostui salaatista, ja 1990-luvun alkupuoliskolla lehtisalaattia tuotettiin Suomessa jo liikaa. Pousit päättivätkin kokeilla jääsalaattia, uutta lajiketta, jota ei vielä suuressa mitassa tuotettu.

Syyskuussa 1995 ensimmäinen erä Pousin jääsalaattia meni kauppoihin – ja Pousin Puutarhan puhelin alkoi soida lakkaamatta, sillä saman tien jääsalaattia halusivat aivan kaikki.

– Voidaan perustellusti sanoa, että toimme ensimmäisenä suomalaisena kauppapuutarhana jääsalaatin valtakunnalliseen levitykseen ja suomalaisten tietoisuuteen, Jarmo Pousi sanoo.

Toisen kerran Pousin Puutarha toimi salaatinkasvatuksen suunnan näyttäjänä 2000-luvun alussa muuttamalla jääsalaatin kasvatustavan. Näin alettiin saada aiempaa komeampia ja parempilaatuisia salaatteja. Muhkeista salaateista alettiin leikata juuret pois ja salaatit pakata kalvopussiin.

Pousin Puutarha pakkaa uuden Juicy-salaatin omalla AamuKaste-tuotemerkillään ekologiseen pakkausmateriaaliin, jonka se ensimmäisenä suomalaisena kauppapuutarhana on ottanut laajamittaiseen käyttöön.

Nyt markkinoita uudistaa Juicy

Pousin Puutarha haluaa olla aina askelen edellä. Koska jääsalaatti on jo kauan ollut suomalaisten ykkössalaatti, Pousin tarhuriveljesten Jarmon ja Ension mielestä markkinoille on ollut aika saada jotakin uutta. Uutuutta etsiessään Jarmo Pousi ehti parikymmenen vuoden aikana testata satoja lajikkeita.

Viime vuonna tärppäsi: löytyi Juicy, kaikkiin entisiin verrattuna ylivoimainen lajike. Juicylla Pousin Puutarha uskoo jo kolmannen kerran uudistavansa Suomen salaattimarkkinat.

– Juicy on rapea, ja sen lehti on paksumpi kuin jääsalaatin, Jarmo Pousi kuvailee.

– Mutta ennen kaikkea Juicy on mehukas, niin mehukas, että sen voisi luulla olevan kurkun ja salaatin risteytys! Siinä yhdistyvätkin Pousin Puutarhalle tärkeät ominaisuudet laatu ja hyvä maku.

Juicyn hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös hyvä säilyvyys. Jääkaapissa omassa pussissaan se säilyy jopa viikkoja ja salaattikulhoon sekoitettunakin raikkaana huomattavasti pidempään kuin jääsalaatti.

Nimi Juicy on toimitusjohtaja Jarmo Pousin kehittämä, ja sille on haettu tuotesuojaa.

Uusi, ekologinen pakkausmateriaali

Innovatiivisuuden lisäksi Pousin Puutarhan toimintaa ohjaa ekologisuus. Tänä keväänä Pousin Puutarha on ensimmäisenä suomalaisena kauppapuutarhana ottanut laajamittaiseen käyttöön ekologisen pakkausmateriaalin, jonka kuluttaja voi lajitella kartonkikeräykseen. Uuteen pakkausmateriaaliin se pussittaa Juicy-salaatin.

Kasvihuoneissa salaatit kasvavat pääosin led-valaistuksen alla. Ledit säästävät energiaa, ja niillä saadaan tuotetuksi juuri sellaista valoa, josta kasvi hyötyy.

Molemmilla tarhoillaan, Kolsilassa ja Tikkamäessä, Pousin Puutarha käyttää kotimaista uusiutuvaa polttoaineella. Tikkamäessä hakkeen käyttöön siirryttiin vuonna 2012, Kolsilassa 2019. Polttoaine ostetaan lähialueilta, joten myös kuljetusten hiilijalanjälki on pieni.

Myös lajittelu ja kierrättäminen ovat arkipäivää. Salaattiruukuista erotellaan turve ja salaattijäte, ja muoviruukut ohjataan energiaksi ja turve sekä salaatista jäävä jäte biojätteeseen ja edelleen maanparannusaineeksi.

Pousin Puutarhan faktat

  • Kolmannen polven perheyritys
  • Perustettu 1939 Vehkalahdella (nyk. Hamina)
  • Nykyiset yrittäjät Jarmo ja Ensio Pousi
  • Kaksi toimipaikkaa: Kolsila ja Tikkamäki
  • Tuotannossa ruukkuvihanneksia ja -yrttejä 2,5 ha:n alalla
  • Henkilökuntaa 25
  • Liikevaihto 4,4 miljoonaa euroa