Saadaanko marjanpoimijoita Suomeen?

Saadaanko mansikat poimittua tänä kesänä talteen? Työhän tarvitaan tuhansittain kausityöntekijöitä ulkomailta.

Suomen puutarhatalous erityisesti marja- ja avomaanvihannestiloilla perustuu ulkomaiseen kausityövoimaan. Ympärivuotisessa kasvihuonetuotannossa työntekijät ovat myös suurelta osin taustaltaan ulkomaalaisia, mutta he jo asettuneet pysyvästi Suomeen.

Pääosa kausityöntekijöistä on tullut Ukrainaista ja Venäjältä. Migri myöntää vuosittain noin 7000–8000 kausityölain mukaista kausityölupaa. Lisäksi tilapäistyövoimaa on tullut EU:n alueen sisältä. Varhaistuotantoon työntekijöitä tarvitaan jo huhti-toukokuussa ja avomaalta mansikanpoiminta alkaa juhannuksen maissa.

Kausityöntekijöiden maahantulo on kuitenkin epävarmaa ja riippuu koronatilanteen kehityksestä meillä ja lähtömaissa. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020.

– Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille, todettiin 16.3. valtioneuvoston linjauksessa. Linjaukset ovat tällä haavaa voimassa 4 viikkoa.

Marjanviljelijät huolissaan

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto yhdessä Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen kanssa on ottanut yhteyttä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijoihin.

– Olemme pyytäneet virallisia vastauksia kriittisimpiin kysymyksiin liittyen työvoiman ohjeistukseen, saapumiseen ja majoittumiseen tilalla. Olemme toimialajärjestöinä lupautuneet kääntämään ohjeistukset venäjäksi, jotta mahdollisimman moni työntekijä saa kyseiset tiedot äidinkielellään, kertoo toiminnanjohtaja Miika Ilomäki HML ry:stä.

Avomaan mansikkaa kypsyy jo juhannukseksi runsaasti.

– Myös Maahanmuuttovirasto Migristä on kysytty, vaikuttaako nykyinen koronatilanne jotenkin kausityötodistusten käsittelyyn. Odotamme vastausta Migristä.

Ilomäki kertoo, että koronatilanteesta on tehty viikonlopun aikana MTK:n kanssa yhteinen tiedote, joka on lähetetty 16.3. aamulla Työ- ja elinkeinoministeriöön. Tiedotteen tarkoituksena on kuvata työvoiman tärkeyttä maa- ja puutarhatiloille.

Elintarvikkeet eivät tartuta

Ministeri Jari Leppä ja kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio rauhoittelivat 13.3. julkaistussa ministeriön blogissa koronaviruksen vaikutuksista elintarvikehuoltoon.

– Suomessa ei tarvitse olla huolissaan ruuan riittävyydestä koronainfektion vuoksi. Ruuan tuottaminen on ammattilaisten käsissä. Koronavirus ei leviä eläinten tai elintarvikkeiden välityksellä.

– Työntekijöiden sairastumiseen on varauduttava jokaisella työpaikalla. On selvää, että tietyt tehtävät ovat haavoittuvaisempia ja siksi koko ruokajärjestelmässä on huolehdittava varahenkilöistä sen varalta, että useampi henkilö sairastuu yhtä aikaa.

Vaikka elintarvikeet eivät levitä koronavirusta, on kauppojen valmissalaattibaarien myynti romahtanut.

Tietoa koronaviruksesta COVID-19

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia (COVID-19), jonka Maailman terveysjärjestö WHO katsoi laajentuneen pandemiaksi 11. maaliskuuta. Myös Suomessa varaudutaan epidemiaan.

Epidemia-alueella tarkoitetaan alueita, jossa esiintyy laajempia tartuntaketjuja. Koska epidemiatilanne Euroopassa on muuttunut nopeasti, maiden luokittelusta epidemia-alueiksi on luovuttu.

Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Monet maat ovat asettaneet matkustusrajoitteita epidemian leviämisen estämiseksi.

16.3.2020 klo 13:20 mennessä Suomessa on todettu 272 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa tautitapausta. THL:n asiantuntijan mukaan todellinen tartuntamäärä voi olla kymmeniä kertoja suurempi, kun enää ei testata kuin vain riskiryhmiin kuuluvia ja terveydenhoitoalan henkilökuntaa.