Luonnonvarakeskuksen (Luke) seurantojen mukaan myyräkannat ovat vahvistumassa Pohjois-, Itä- ja Etelä-Suomessa. Pohjanmaalla myyrät ovat kannanvaihtelunsa huippuvaiheessa. Läntisessä Keski-Suomessa ja osissa Pirkanmaata myyräkannat ovat romahtaneet alhaisiin lukemiin.
Myyräkannat ovat tällä hetkellä huippuvaiheessa Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Näillä alueilla sekä peltomyyrän että metsämyyrien tiheydet ovat paikoin huomattavia. Todennäköisesti myyräkannat kääntyvät laskuun jo tulevan talven aikana.
Myyrät ovat runsastuneet merkittävästi Itä- ja Etelä-Suomessa. Metsämyyriä, etelässä myös metsähiiriä, tavataan näillä alueilla jo kohtalaisesti. Myyrähuippu on odotettavissa vuoden 2019 lopulla.
Myös Pohjois-Suomessa myyräkannat ovat vahvistuneet. Käsivarren Lapissa myyriä on jo siinä määrin, että myyrähuippu on odotettavissa ensi vuoden syksyllä. Myös tunturisopuleita havaittiin Käsivarressa syksyllä 2018. Eteläisemmässä Lapissa myyrien kannankasvu on ollut hitaampaa, joten myyrähuippu koettaneen suurimmassa osassa Lappia vasta syksyllä 2020.
Läntisessä Keski-Suomessa ja Pirkanmaan itäosissa myyräkannat ovat pudonneet hyvin alhaisiin tiheyksiin syksyn 2017 huipun jälkeen.
Tuhojen ja myyräkuumeen riski kasvussa Länsi-Suomessa
Myyrätuhoja tullee alkavana talvena esiintymään Länsi-Suomen taimikoissa. Peltomyyrät järsivät kaikkien puulajien taimia lumihangen alla, metsämyyrät mäntyjen ja kuusten taimien osia sekä hangen alla että isompien taimien tai puiden latvoissa.
Myyrätuhoja voi ehkäistä pyytämällä myyriä loukuilla, runkosuojilla sekä lumen polkemisella taimien ympärillä. Myyrähuippua edeltävänä kesänä on suositeltavaa torjua taimikon heinäkasvillisuutta. Runsasmyyräisillä alueilla taimet kannattaa istuttaa mahdollisimman varhain kesällä, sillä loppusyksyllä istutetut taimet houkuttelevat myyriä korkealla ravinnepitoisuudellaan.
Nousevat metsämyyräkannat kohottavat riskiä saada myyräkuumetta aiheuttava Puumala-virustartunta. Virus tarttuu ihmisiin hengitysteitse metsämyyrien eritteiden saastuttaman pölyn välityksellä. Tartunta saadaan yleensä kuivissa ja pölyävissä tiloissa, kuten puuliitereissä, jonne metsämyyrät hakeutuvat syksyisin. Myyrien jätöksiä siivotessa kannattaa välttää pölyn nostattamista.