Viime kasvukausi oli hyvä marjoille ja hedelmille, mutta haastavampi avomaanvihanneksille. Avomaalta saatiin 24 miljoonaa kiloa marjoja ja hedelmiä ja 167 miljoonaa kiloa vihanneksia. Kasvihuonevihannesten tuotanto oli 87 miljoonaa kiloa. Tämän lisäksi ruukkuvihanneksia tuotettiin yli sata miljoonaa ruukkua. Puutarhatuotantoa oli 3 729 yrityksessä noin 19 300 peltohehtaarin ja 389 kasvihuonehehtaarin alalla. Yrityksistä avomaan viljelyä oli 2 984 ja kasvihuoneviljelyä 1 062 yrityksessä. Luvut selviävät Luken puutarhatilastoista 2017.
Puutarhamarjasato oli hyvä vuonna 2017, peräti 17 miljoonaa kiloa. Tärkeimmän puutarhamarjan eli mansikan sato kipusi 13,8 miljoonaan kiloon, mikä oli lähes kaksi miljoonaa kiloa suurempi kuin edellisvuonna. Mansikasta neljännes viljeltiin Pohjois-Savossa. Vadelmasato jäi miljoonaan kiloon eli oli pienempi kuin edellisvuonna.
– Omenanviljelyn pitkäjänteinen kehittäminen on tuottanut tulosta ja kaupoissa on riittänyt kotimaista omenaa aiempaa pidempään. Viime vuoden omenasato oli suurin tähän mennessä tilastoitu eli 6,8 miljoonaa kiloa. Sadosta valtaosa eli noin viisi miljoonaa kiloa tuli Ahvenanmaalta, toteaa yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta.
Juurekset ja sipuli tärkeimpiä avomaanvihanneksia
Avomaan vihannestuotanto oli viime vuonna yhteensä 167 miljoonaa kiloa, mikä jäi pienemmäksi kuin vuonna 2016. Sato oli samaa suuruusluokkaa kuin vuonna 2015. Sadosta oli porkkanaa 62 ja ruokasipulia 26 miljoonaa kiloa. Vaikka porkkanan viljelyala oli suurempi kuin vuonna 2016, jäi porkkanan kokonaissato 10 miljoonaa kiloa pienemmäksi kuin edellisvuonna.
Avomaanvihannesalasta 48 prosenttia oli Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskusten alueella ja sieltä tuli yli puolet sadosta. Näillä alueilla on myös valtaosa Suomen avomaanvihannesten sopimustuotannosta, lähellä jalostavaa elintarviketeollisuutta.
Pohjanmaa on tomaattimaa
Kasvihuonevihanneksia tuotettiin 87 miljoonaa kiloa, mistä kasvihuonekurkkua oli 43 ja tomaattia 39 miljoonaa kiloa. Tuotanto on voimakkaasti keskittymässä, sillä molempien lajien tuotannosta jo noin 70 prosenttia tulee Pohjanmaan ELY-keskuksen alueelta, varsinkin Närpiön seudulta.
Ruukkuvihanneksia tuli myyntiin yli sata miljoonaa ruukkua, mistä salaattia oli 72 miljoonaa ruukkua. Niiden kokonaistuotanto lisääntyi hieman edellisvuodesta, mutta toisaalta väheni vuodesta 2015.
– Ruukkuvihannesten tuotannossa on ehkä saavutettu niin sanottu kylläisyyspiste perinteisten salaattien, tillien ja persiljoiden suhteen. Nyt kasvua ja markkinoita etsitään lajivalikoimaa laajentamalla. Ruukuissa viljellään erilaisia versoja, jopa nokkosta ja erityisesti mausteyrttien valikoima on runsastunut. Muut ruukkuvihannekset -ryhmän osuus oli jo 14 prosenttia kokonaistuotannosta, Jaakkonen laskee.
Tilaston taustaa
Puutarhatilastojen tiedot kerätään kerran vuodessa puutarhatuotteita myyntiin viljeleviltä yrityksiltä verkkopalvelun ja puhelinhaastattelujen avulla. Loka−joulukuussa 2017 tehdyssä kyselyssä oli mukana kaikkiaan 3 000 yritystä. Kysely tehtiin niille yrityksille, joiden myynnin arvo oli vähintään 10 000 euroa. Pienempien tilojen pinta-alatiedot saatiin tukirekisteristä ja niiden sato arvioitiin keskisatojen perusteella.
Klikkaa puutarhatilastoihin tästä.