Kukka-alan tuotannon investoinnit ovat viime vuosina olleet vähäiset, mutta nyt kotimaisilla kukilla on kasvava kysyntä. Ansari on juuri uusinut hehtaarin verran kasvihuonealaa ja joulutähtiä täynnä oleva blokkihuone vihittiin juhlavasti käyttöön marraskuun 4. päivänä. Artikkeli on julkaistu lehdessä nro 10/2016.
[PUUTARHA-SANOMAT: LUUMÄKI]
Oy Ansari-Yhtymä on perustettu vuonna 1969 ja se on Schetelig Oy:n tytäryhtiö. Luumäellä historiallisella Salpalinjalla olevan kasvihuonelaitoksen pinta-ala on 5 hehtaaria. Yritys kasvattaa kukkien pikkutaimia ja puolivalmisteita kasvihuoneviljelijöille ja valmiita ruukkukukkia tukkukauppaan.
Nyt valmistunut 10 500 neliön blokkihuone korvasi vanhan blokkihuoneen.
– Vuonna 1970 valmistunut blokkihuone oli silloin nykyaikainen ja ensimmäinen alumiinirunkoinen huone maassamme. Ansari oli uranuurtaja ja suomalaisen tuotannon kärjessä, totesi Scheteligin hallituksen puheenjohtaja Juhani Kauste puheessaan.
Blokki pystyyn nopeasti
Vanhan blokin purku aloitettiin kesäkuun 1. päivänä ja maata siirrettiin 40 000 kuutiota kuukauden aikana. Uuden blokkihuoneen pystytys aloitettiin heinäkuun 4. päivänä ja neljän kuukauden kuluttua huone oli täynnä punaisiksi ja valkoisiksi värittyneitä joulutähtiä.
– Uusi blokkihuone on automatisoitu. Pinta-alan nettolisäys on 5 % eli 2500 neliötä, mutta tuotanto lisääntyy tehokkuuden paranemisen ansiosta 10 prosenttia. Uudessa huoneessa energiakulut ovat pienemmät, kertoi Kauste.
Viimeisten 15 vuoden aikana Ansarissa on uudistettu 3,3 hehtaaria kasvihuoneita ja vuonna 2007 on otettu käyttöön 4 megawatin biovoimala, joka on varustettu 1,3 miljoonan litran lämminvesiakulla.
– Omistajilla on luja usko alan tulevaisuuteen, sillä suomalaiset arvostavat kotimaista tuotantoa. Olemme investoineet tänä aikana yli 10 miljoonaa euroa kukkatuotantoon, laski Kauste.
Kauste totesi, että usein puhutaan vientiteollisuuden investoinneista, mutta yhtä tärkeätä on investoida kotimaan tuotantoon, joka vähentää tuontia ja parantaa siten kauppatasetta.
– Investoinnit parantavat kilpailukykyä, mutta yksin ne eivät riitä, sillä viljelyssä on oltava koko ajan tarkkana. Henkilökunta on kouluttautunutta ja kyvykästä tuottamaan tasaisen kauniita tuotteita.
– Olemme ylpeitä uudesta laitoksesta ja samalla nöyriä ottamaan vastaan haasteet, joita suomalaisella kasvihuonetuotannolla on, sanoi Juhani Kauste.
Ansari näyttää tietä
Maatalousministeri Kimmo Tiilikaisen sairastumisen johdosta juhlapuheen piti kansanedustaja Ari Torniainen Lappeenrannasta. Hän totesi Ansarin toteuttavan etuajassa hallituksen tavoitteita, kun se investoi kestävään kasvuun ja työllisyyteen sekä käyttää bioenergiaa.
– Biotalous on avainasemassa ja Ansarissa kasvihuoneviljelyn osaaminen on huippuluokkaa. Suomalainen monipuolinen puutarha-ala voi olla yksi menestysala, totesi Torniainen ja korosti Ansarin merkitystä Kaakkois-Suomen elinkeinoelämälle.
Rakennusprojektin päällikkönä on toiminut Matti Salmi, joka on Ansarin käyttöpäällikkö. Ansarin toimitusjohtaja on Pasi Hakkarainen, joka on vuodesta 2012 ollut myös Scheteligin toimitusjohtaja. Lyhyttä poikkeamaa GASAn palveluksessa lukuun ottamatta Hakkarainen on ollut Ansarin ja Scheteligin palveluksessa yhtäjaksoisesti 35 vuotta.
Henkilökunta joustavaa
Pasi Hakkarainen korosti henkilökunnan merkitystä yrityksen onnistumisessa. Ansari työllistää noin 70 henkilöä.
– Me yhdessä tämä on tehty, tiivisti Hakkarainen.
– Työntekijämme toimivat yrityksen sisällä kuin olisivat itse yrittäjiä. Kevätsesongin aikaan ihmiset tekevät pitkää päivää ja säilövät tunteja pankkiin. Onneksi puutarha-alan TES on joustava sopimus, kiitteli Pasi.
Pasi kertoi joulusesonkiin valmistuvan 600 000 joulutähteä, mikä on liki kolmasosan maamme joulutähdistä. Uuden blokkihuoneen siirrettävät pöydät olivat täynnä tukkumyyntiin meneviä tähtiä. Joulutähtien tuonnin osuus on marginaalinen.
Uuden blokkihuoneen kustannusarvio oli 3,25 miljoonaa euroa ja Pasi arvioi sen hieman ylittyvän. Viimeiset työt uuden blokin varustamisessa tehdään vuoden loppuun mennessä, mutta silti tänä syksynä on pystytty ottamaan huoneesta kukkasato.
– Vanha 7 700 neliön suuruinen blokki oli jo 47 vuotta vanha. Meillä oli vaihtoehtona joko satsata tai ajaa tuotantoa alas. Päätimme, että tulevaisuuteen kannattaa panostaa.
Kotimaisuuden arvo noussut
– Pääviesti ratkaisuun tuli markkinoilta. Kotimaista kukkaa kysytään nyt, sanoi Pasi ja kiitti erikseen juhlavieraana ollutta Helsingin Kukkatoimituksen Juhani Kotilaista, joka on pitänyt kotimaisuuden lippua yllä läpi vaikeiden aikojen.
Pasi Hakkarainen totesi, että yrityksessä on jo 15 vuoden ajan investoitu tulevaisuuteen, kun pinta-alaa on uudistettu 3.3 hehtaaria. Vanhimmat erillishuoneet ovat vuodelta 1979. Koko pinta-ala on katettu tuplaverhoilla.
– Olemme panostaneet työn järkeistämiseen ja energian säästöön. Ruukkuviljely on pitkälle automatisoitu.
– Vuonna 2007 käyttöönotettu biovoimala on taannut vakaan polttoaineen hinnan. Sen ansiosta olemme pystyneet hinnoittelemaan omat tuotteet pitkäjänteisesti.
– Sähkönkulutuksessa olemme säästäneet. Vuonna 2003 kulutimme sähköä 10 000 megawattia ja nykyisin käytämme sitä 2200–2300 megaa. Olemme karsineet kannattamatonta talviviljelyä, kertoi Pasi Hakkarainen.
Ansari Oy:n liikevaihto vuonna 2015 oli 7,1 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 176 000 euroa plussalla.
Työhyvinvointia Ansarissa
Oy Ansari-Yhtymä on ollut Eteran Työkykypalkintofinalisti 2016.
– Johdon pitää liikkua työntekijöiden joukossa ja pomon tuntea omat työntekijänsä. Se on yksi työhyvinvoinnin teeseistämme, kertoi Ansari-Yhtymän toimitusjohtaja Pasi Hakkarainen Eteran tiedotteessa.
Työhyvinvointiin sijoittaminen auttoi osaltaan kääntämään Ansari-Yhtymän tuloksen nousuun. Työkykyä ylläpitävistä toimista tuli osa yrityksen arkea, ja se muutti myös monen työntekijän elämän.
Yrityksen työntekijöiden työhyvinvointi on selvitysten mukaan hyvä. Monet työntekijät ovat viihtyneet yrityksen palveluksessa kymmeniä vuosia – jotkut jopa koko työuransa.
Vuonna 2003 tilanne oli haastavampi. Kilpailu alalla kiristyi, ja se alkoi näkyä yrityksen tuloksessa. Oli selvää, että tehokkuutta piti parantaa merkittävästi. Työntekijät venyivät, mutta kova työpaine tuntui jaksamisessa.
– Päätuotteidemme hinnat olivat pudonneet keskimäärin 30 prosenttia. Tehostimme toimintaa huomattavasti, mutta aika pian ymmärsin, että se ei yksin riitä, totesi Pasi Hakkarainen.
Yrityksessä päätettiin sijoittaa työntekijöiden jaksamiseen ja hyvinvointiin. Seuraavien vuosien kuluessa se auttoi osaltaan muuttamaan yrityksen taloudellisen kehityksen suunnan.
Tänäkin syksynä koko henkilökunta kuntoilee yhdessä 11 kertaa.
Lue arkistosta
www.puutarha-sanomat.fi
->Lehdet (lehden hinta 5 €)
”Ansarilla turpeesta hyvät kokemukset”
Puutarha-Sanomat 7/2011
”Ankarasta talvesta huolimatta Ansarilla
Pikkutaimet ovat hyvässä huomassa”
Puutarha-Sanomat 3/2010