Netled toteaa uutiskirjeessään, että ledit tuovat mahdollisuuden energiatehokkuuden lisäksi antaa kasville optimaalista valonlaatua parhaan satotason ja kasvuston kunnon saavuttamiseksi.
– On myös viitteitä, että tiettyihin tuholaisiin, kuten ansarijauhiaiseen, voidaan vaikuttaa oikeanlaatuisella valotuksella. Tulevaisuudessa valotuksella voidaankin sadontuoton lisäksi tuottaa uutta lisäarvoa; kustannussäästöä tuholaisten torjuntaan, ravintosisällöltään rikkaampia ”supertomaatteja” ja lajikejalostuksen myötä kokonaan uusia ominaisuuksia joilla tomaatista voidaan brändätä funktionaalinen elintarvike.
Suomessa on pitkä kokemus tomaatin valotuksesta ja HPS-tekniikalla onkin jo parhaat valotuskäytännöt laajasti tiedossa ja viljelijöiden jokapäiväisessä käytössä. Netledin mukaan maksimisatotasot HPS-tekniikalla on saavutettu.
– Tomaatti on puolivarjokasvi, mikä tarkoittaa että se hyötyy valosta vain tiettyyn rajaan asti. Nykyisellä mittaustavalla, päivänvalokertymällä, tomaatin ylin lukema, jolla hyötyä vielä saadaan, on 30 mol/vrk.
Siirtokustannuksia selättämään
Kauan ei ehditty halvoista sähköenergian hinnoista nauttimaan, kun siirtohintoihin ilmoitettiin hurjia nostoprosentteja. Talviviljelyssä olevaa kasvihuonetta siirtohintojen nosto kirpaisee erityisesti.
– Siirtokustannuksiin voi itse vaikuttaa vain yhdellä tavalla: kulutusta vähentämällä. Ledeillä päästään samoihin valotasoihin kuin HPS:llä paljon alemmalla energiankulutuksella. Kuitenkin myös HPS valaisimissa on paljon eroja hyötysuhteissa. Me voimme auttaa etsimällä energiatehokkaimman valotuksen, oli sitten kyseessä täysledi-, hybridi- tai HPS -valotus, lupaa Netled.
Led-valaisimet ja niiden optiikka voidaan rakentaa monella eri tavalla. Netled testaa yhteistyössä Lepaan kasvihuoneiden tuotannon kanssa erilaisia välivalaisimen optiikoita. Tavoitteena on löytää valonjakaumaltaan paras optiikka siten, että valo saadaan kohdistettua kasvin kannalta parhaalla tavalla lehdille.