Lähitoimittajaksi pääsy antoi jatkon

Ruisvaaran porkkana on suosittu lähiruokatuote Keski-Uudenmaan alueella. Viime lokakuun pakkaset aiheuttivat pelättyä vähäisemmät satovahingot. Yrittäjä pohdiskelee, jatkaako jäähdytellen vai investoiden.

Saku Ruisvaaran porkkana on suosittu tuote Keski-Uudellamaalla.
Saku Ruisvaaran porkkana on suosittu tuote Keski-Uudellamaalla.

Puutarha-Sanomat lehdessä nro 1/2016 on haastateltu Saku Ruisvaaraa. Hän aloitti porkkanan viljelyn kymmenen vuotta sitten, kun naapurina olleet Juha ja Tiina Pöyry luopuivat viljelystä.

Saku on koulutukseltaan agrologi ja kotitilalla oli lypsylehmiä, joita Saku piti sukupolven vaihdoksen jälkeen vain vuoden. Tilalla viljellään porkkanan ohella viljaa 110 hehtaarin alalla.

– Viljelin porkkanaa alkuun tukkukauppaan 5–6 hehtaarin alalla ja Tuoreverkko hoiti myynnin Inexille. Kolme vuotta sitten Inex irtisanoi minun ja muidenkin pienten vihannestoimittajien sopimuksia.

– Tuotteiden laadusta irtisanominen ei ollut kiinni, sillä HOK-Elanto oli jo kysellyt minua suoratoimittajaksi. Pienensin porkkana-alan puoleen ja ostin kuorma-auton, kun ryhdyin jakelemaan Prismoihin ja S-marketteihin, kertoo Saku.

Saku jakelee porkkanat kaksi kertaa viikossa, tällä hetkellä kolmeen Prismaan ja yhteen S-markettiin. Hinnat hän neuvottelee HOK-Elannon kanssa.

– Tukkutoimituksen hintoihin verrattuna saan lisänä rahdit ja tukkukaupan palkkion. Omalle jakelutyölle saan palkan, kunhan kuorma-auto ei hajoa. Vähän enemmän jää käteen kuin tukkukauppaan toimitettaessa, arvioi Saku ja lisää, että pienikin voi lähitoimittajana pärjätä.

Saku Ruisvaara toimittaa porkkanaa vähittäiskauppojen ohella myös Tuusulan, Hyvinkään ja Järvenpään REKO-rinkeihin

Lue artikkeli Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 1/2016, voit lukea myös sen digitaalisesta näköislehdestä klikkaamalla tästä (lehden hinta 5 €)