Kesäomenia on jo ehditty napostella jo muutaman viikon ajan. Kesälajikkeita, kuten Valkeaa Kuulasta, Geneva Earlya ja Samoa on ollut kaupoissa jo elokuun lopusta lähtien.
Nyt ovat vuorossa syyslajikkeet kuten Jaspi, Collina, Sandra ja Raike. Talvilajikkeet kuten Lobo, Aroma, Rubinola ja Santana ovat vielä kasvamassa kokoa ja saamassa lisäväriä pintaansa. Talvilajikkeiden kypsymistä joudutaan tänä vuonna odottelemaan lokakuun alkupuolelle asti.
Sato on myöhässä
Viileä ja sateinen alkukesä viivästytti sadon kypsymistä. Elokuun poutasäät onneksi kuroivat aikataulua kiinni ja nyt ollaan enää vajaat pari viikkoa aikataulusta jäljessä. Lämmin elokuu paransi myös omenan väritystä ja maku on nyt erinomainen.
Ammattitarhoilla odotetaan omenasadon kokonaismääräksi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan noin 5,5 miljoonaa kiloa, kun se viime vuonna oli 5,3 miljoonaa kiloa.
Omenan kukinnan aikana sattunut viileä sääjakso heikensi kukkien hedelmöittymistä. Etenkin kesälajikkeiden ja aikaisten syyslajikkeiden satomäärä jäi tämän takia alle odotusten. Talvilajikkeiden osalta tilanne on parempi ja niillä on kasvuaikaakin vielä monta viikkoa.
Kotipuutarhojen omenia ovat kiusanneet alkukesän sateiden takia omenarupi ja runsaana esiintyvä pihlajamarjakoi. Tuholaisten vioittamat omenat kelpaavat kuitenkin talouskäyttöön. Pihlajanmarjakoi on siirtynyt tänä vuonna omenaan heikon pihlajanmarjasadon takia.
Omenaa viljellään ammattimaisesti noin 700 hehtaarilla ja 350 tilalla. Pääviljelyalueet ovat Ahvenanmaa, Lounais-Suomi ja Länsi-Uusimaa. Viljelyalueita on myös Hämeessä, Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa. Ammattitarhojen omenasato menee pääosin tuorekulutukseen.
Lähde: Hedelmän- ja marjanviljelijöiden Liitto, kuva Matti Lahtinen.