Etninen kauppa nousi suomalaisten suosioon

Helsingin Tukkutorin vierellä on etninen tukku- ja ruokakauppa Ararat Bazaar. Kurdi-yrittäjän tarina herättää kunnioitusta suomalaisten keskuudessa.

Sokea Irakin kurdi Star Ahmad tuli perheineen Suomeen 18 vuotta sitten.

– Meidät otettiin Suomessa hyvin vastaan. Sain vuonna 1998 tietokoneen kalliilla apuvälineillä varustettuna. Se ”avasi” silmät ja oli avain myös bisnesmaailmaan.
– Tietokone oli Suomen yhteiskunnalta hyvä sijoitus, sillä nyt voin maksaa joka kuukausi valtiolle tietokoneen hinnan verran arvonlisäveroa, iloitsee yrittäjä.

Star Ahmad sokeutui vuonna 1984 pari vuotta sen jälkeen, kun hän oli valmistunut yliopistosta, jossa pääaineina hänellä oli biologia ja kasvitiede.
– Sain silmiini tulehduksen. Irak kävi Iranin kanssa sotaa enkä päässyt hoitoon ulkomaille.

Ararat Bazaarissa työskentelee yrittäjän Star Ahmadin omaa perhettä ja 5–6 ulkopuolista työntekijää. Vasemmalta poika lääketiedettä opiskeleva Roman, isä-Ahmad, Daban ja äiti-Kajal.
Ararat Bazaarissa työskentelee yrittäjän Star Ahmadin omaa perhettä ja 5–6 ulkopuolista työntekijää. Vasemmalta poika lääketiedettä opiskeleva Roman, isä-Ahmad, Daban ja äiti-Kajal.

Etnistä ruokaa ja suomalaista lihaa
Suomeen tultuaan Starin perhe asui kaksi ensimmäistä vuotta Torniossa, josta he muuttivat pääkaupunkiin.
– Perustin vuonna 2003 etnisen ruokakaupan Myyrmanniin ja pari vuotta myöhemmin Selloon. Vuonna 2013 ostin Ararat Bazaarin, jonka remontoin ja lisäsin valikoimia.
Aiemmin liike myi catering-tavaraa, mutta nyt siitä on tullut elintarvikkeiden ostopaikka myös kuluttajille, tukkukorttia ei vaadita.
– Linjana on edelleen etninen ruoka, mutta meillä on hyvin suosittu lihatiski. Myymme suomalaista ja ruotsalaista lihaa, lammas tulee välillä Irlannista.
– Yritit ovat suosittu artikkeli. Niitä on 20–30 eri lajia ja lennätämme ne Kyprokselta ja Espanjasta. Hinta on euro nipulta, mutta ravintolat voivat ostaa yrttejä kiloittain. Tuoretta vuohenmaidosta tehtyä halloumi-juustoa tilaamme myös lentoteitse.

Yrttejä lennätetään Välimereltä Ararat Bazaariin ja niitä myydään ravintoloille myös kiloittain.
Yrttejä lennätetään Välimereltä Ararat Bazaariin ja niitä myydään ravintoloille myös kiloittain.

Ararat Bazaarissa voi olla kaksikymmentä kansallisuutta kerralla, mutta suurin asiakasryhmä on kantasuomalaiset.
– Myynnistä jopa 80 prosenttia menee suomalaisille. He ovat matkustelleet ulkomailla ja ihastuneet sikäläisiin ruokiin. Jos meillä ei asiakkaan haluamaa elintarviketta, niin se tilataan.

Perhe pitää yhtä
Ararat Bazaarissa työskentelee Starin perheestä myös Kajal-äiti ja pojat Roman, Daban ja Dastan silloin, kun eivät ole opiskelemassa. Perheessä on myös kaksi tytärtä, joista toinen on arkkitehtina Lontoossa ja nuorin lukiossa. Pojista yksi lukee lääkäriksi, toinen arkkitehdiksi ja kolmas liiketaloutta.
Ahmad-isä sanoo, että Suomessa kaikki on mahdollista.
– Suomi on demokraattinen maa, jossa kaikki voivat päästä eteenpäin. Lähi-Idässä vain rikkaan perheen tai poliitikon lapset pääsivät eteenpäin.
– Myös maahanmuuttajien tulee tehdä töitä. On tekosyy, ettei ole työpaikkaa. Jos minäkin invalidina olen saanut töitä, niin terveiden tulee ryhtyä työhön, painottaa Star Ahmad.
– En ole ikinä tavannut rasismia Suomessa. Suomalaiset arvostavat minua, samoin naapurit arvostavat, kiittelee Star Ahmad.

 

Cizar Almukhtar on lihamestari.  Tuoretta lihaa on saatavissa myös sunnuntaisin.
Cizar Almukhtar on lihamestari. Tuoretta lihaa on saatavissa myös sunnuntaisin.

Kurdit – kansa ilman omaa valtiota

Kurdit on 50 miljoonainen kansa, joka jakaantuu Turkin, Irakin, Iranin ja Syyrian alueille. Kurdeja asui myös entisen Neuvostoliiton alueella, Armeniassa, mutta he ovat pääosin muuttaneet Moskovaan ja Pietarin.
Irakin kurdit olivat Saddam Husseinin aikana vainottuja. Hänen kukistuttuaan kurdien itsehallinto maan pohjoisosassa vahvistui. Nyt kurdit taistelevat ääri-islamilaista Isisiä vastaan.
– Seuraan kaiken aikaa myös Syyrian alueen tapahtumia, sanoo Star Ahmad surullisena.
Saksassa asuu 750 000 kurdia, Ruotsissa 90 000 ja Suomessa virallisen tiedon mukaan 10 700.
– Suomessa asuu noin 15 000 kurdia, sillä kaikki maahan muuttaneet kurdit eivät ole kertoneet olevansa kurdeja, arvioi Star Ahmad.
Keskeistä kurdien asuttamaa aluetta kutsutaan Kurdistaniksi, joka on vuoristoista aluetta. Yksi sen huipuista on Ararat, jonne Nooan arkun kerrotaan pysähtyneen.

Ararat Bazaar on etninen kauppa, joka on tullut suomalaisten suosioon. Facebookissa on jo liki 9000 tykkääjää.
Ararat Bazaar on etninen kauppa, joka on tullut suomalaisten suosioon. Facebookissa on jo liki 9000 tykkääjää.

Artikkeli on julkaistu Tukkutori-lehdessä, numerossa 4/2015. Voit ostaa lehden tästä linkistä.