Poiminta lehdestä nro 2/2015: Vierulan tilalla vaihtui sukupolvi

Vierulan tila on harvinaisen monipuolinen marja- ja vihannestila. Myytävää riittää lähikaupunkien kauppoihin liki ympäri vuoden. Kesäsin palvellaan myös mökkiläisiä tuoreilla marjoilla ja kesävihanneksilla. – Sukupolven vaihdos on tehtävä ajallaan, neuvoo ”vanha isäntä”.

[PUUTARHA-SANOMAT: MÄNTYHARJU]

Kahden sukupolven potretti: vasemmalla Timo ja Annukka Järvinen sylissään lapsenlapsi Nuppu, oikealla Tiina ja Mikko Kohonen sylissään kuukauden ikäinen poika.
Kolmen sukupolven potretti: vasemmalla Timo ja Annukka Järvinen sylissään lapsenlapsi Nuppu, oikealla Tiina ja Mikko Kohonen sylissään kuukauden ikäinen poika.

Vierulan tila sijaitsee mäkisen matkan takana Mäntyharjun Enonlahdessa. Vuodenvaihde toi tilalle suuren muutoksen, kun 32 vuotta tilaa viljelleet Annukka ja Timo Järvinen myivät tilan heidän tyttärelleen Tiinalle ja hänen puolisolleen Mikko Kohoselle.

– Ensimmäinen päivä tammikuuta saatiin tila ja toinen päivä poika, naurahtaa Tiina vauhdikasta vuodenvaihdetta. Tiinan ja Mikon perheessä on myös pian kaksi vuotta täyttävä Nuppu-tyttö, joten sukupolvien vaihtuminen Vierulassa on turvattu tulevaisuudessakin.

Tiina ja Mikko ovat koulutukseltaan yo-merkonomeja ja Tiina on myös sosionomi. Mikolla ei ole maataloustaustaa, mutta hän on työskennellyt viitisen vuotta lähiseudun S-kaupoissa.

– Maalle jääville on hyötyä siitä, että heillä on muutakin kokemusta. Näin heillä on laajempi ajattelukulma asioihin, arvioi Timo Järvinen ja jatkaa.

– Nyt on vain maltettava olla sanomatta, että ”näin on aina ennen tehty”. Muutos on aina vaikeaa, mutta Mikolle se on helppoa.

Eläkemaksuista huolehdittava

Mikko toteaa, että tilan tuotanto pyritään pitämään monipuolisena jatkossakin.

– Toki meillä on suunnitelmia. Marjapuoli kiinnostaa enemmän, sanoo Mikko, joka kävi yhdessä Tiinan kanssa suorittamassa marjayrittäjän tutkinnon Suonenjoella. Mikko on työskennellyt viimeiset viisi kesää tilalla.

Tilanpidosta luopuessaan Timo on 56 ja Annukka 53 vuotta.  Töitä he eivät kuitenkaan aio lopettaa, vaan ovat nuorenparin apuna Vierulan tilalla, vaikka asuvatkin muutaman kilometrin päähän rakennetussa talossa.

Timo kertoo, että hän pääsi luopumiseläkkeelle 56-vuotiaana, mutta nyt ikäraja on nostettu 59 vuoteen. Hän patistaa muitakin tiloja rivakkaan sukupolven vaihtoon, kun se aika tulee.

– Sukupolven vaihdosta tulee toki miettiä ja se on tehtävä rauhassa. Sitä ei kuitenkaan saa pitkittää liikaa, jotta nuoret pääsevät ajoissa yrittämään.

Annukka muistuttaa, että MYELin eläkemaksut täytyy ajoissa korottaa riittävän suuriksi, jotta eläke riittää elämiseen.

Mikko on 28- ja Tiina 26-vuotias, joten he ovat oikeutettuja nuoren viljelijän tukietuuksiin tulevissa investoinneissa.

– Sukupolven vaihdoksessa on hirvittävän paljon paperien täyttämistä, huokaa Tiina.

Mansikkaa pöytäviljelynä

Vierulassa viljellään tänä vuonna marjoja ja vihanneksia noin 40 hehtaarin alalla, joka koostuu erittäin monesta viljelylohkosta – kauimmaiset vuokrapellot ovat 18 kilometrin etäisyydellä.

talvikuva
Vierulan kasvihuoneita ja vadelmaa talvilevossa.

– Oman kylän pellot ovat niin kivisiä mäkimaita, että niissä ei kannata viljellä kuin sellaisia kasveja, joiden sato tulee maan päältä, tietää Timo ja sanoo, että porkkanamaiksi valitaan syvämultaiset pellot.

Porkkanaa on viljelyssä 8 hehtaaria samoin kuin mansikkaa. Nippusipulia on 3 ja kaalia 4 hehtaaria sekä lisäksi on monipuolisesti kesävihanneksia. Peltoviljelyn ohella tilalla on kasvihuoneita 2700 neliötä ja tunneleita 1500 neliötä.

– Kasvihuoneissa viljelemme avomaankurkkua ja sekä pienen määrän tomaattia ja paprikaa torimyyntiin. Tunneleissa on vadelmaan ruukuissa ja mansikkaa, toteaa Tiina ja kertoo mansikkaa kokeiltavan tänä vuonna pöytäviljelynä.

– Keväällä viljelemme Rumbaa ja syksyllä Sonataa. Tarkoitus olisi päästä myymään mansikkaa jo toukokuun alussa.

Mikko lisää, että tilan uutuuskasvina on pensasmustikka.

Jakelussa laaja sortimentti

Timo perustelee monipuolista tuotantoa sillä, että se on mahdollistanut jakelun kauppoihin.

Talvella Vierulan tilan tuotevalikoimassa ovat juurekset ja kaalit, mutta kesällä valikoima on hyvin monipuolinen kesävihannesten ja marjojen myötä.
Talvella Vierulan tilan tuotevalikoimassa ovat juurekset ja kaalit, mutta kesällä valikoima on hyvin monipuolinen kesävihannesten ja marjojen myötä.

– Meiltä on pitkä matka Lahteen, Kouvolaan ja Mikkeliin. Kun tuotteita on useita, ovat toimitusmäärät järkevän suuria. Talvella ajamme jakeluringin kahdesti ja kesällä kolme kertaa viikossa.

Timo muistelee, kuinka yhden tuotteen jakelijat karsittiin takavuosina pois.

– Iso sortimentti pelasti meidät. Nyt lähiruoan tuottajat ovat kaupalle jälleen tärkeitä kumppaneita. Vierulan tila elää talvet kaupungeista ja kesällä maalta saatavilla myyntituloilla, kun mökkiläiset ostavat kesävihanneksia ja marjoja.

Vierulan tilalla on kesäisin puolenkymmentä suoramyyntipaikkaa lähiseudulla. Niistä omaperäisin on Ahveniston tori, joka on auki vain kesälauantaisin kello 10–12.

– Se on hyvin vilkas ja tunnelmallinen myyntitapahtuma. Mökkiläiset jonottavat ostosvuoroaan ja tutustuvat samalla toisiinsa, kertoo Annukka, joka on Vierulan myyntitykki kesätorilla.

Vierulan tilalla on myytävää liki ympäri vuoden. Varastovihannekset riittävät kevääseen ja toukokuussa alkaa jo kasvihuonetuotanto. Kesäisin työvoimaa on 40 henkilöä ja varastokautena 4 palkattua.

”Halpuuttamisesta” hintapaineita

Annukka harmittelee, kun kaupan omat merkit häivyttävät viljelijän. Timo näkee taasen kaupan omien merkkien avaavan mahdollisuuden lähituottajille erottua, kun tuotteille halutaan kasvot.

– Kyllä ”halpuuttaminen” on näkynyt tuottajien saamassa hinnassa, toteaa Annukka.

Timo toteaa Venäjä-pakotteiden heijastuvan myös Suomen vihannesmarkkinoihin, kun ylimäärää ei voida purkaa vientiin. Viljelijän saamat jakeluhinnat eivät ole paljoakaan korkeampia kuin tukkuliikkeiden jakeluhinnat.

– Annukka on meidän hintaneuvottelijamme, naurahtaa Tiina.

Timo sanoo, että kaupan kannattaa miettiä, mitä tuottajien häviäminen merkitsisi.

– Tuottajat ovat joustavia toimittajia, joiden merkitys näkyi erityisen hyvin, kun elintarvikekuljetuksissa oli lakkoja. Saatamme paikata kaupan lyhyeksi jääneet tilaukset lauantainakin.

Annukka kertoo, kuinka kauppa luottaa vakiintuneeseen lähitoimittajaan.

– Hevin tuuraaja voi kysyä neuvoa, kuinka paljon hänen kannattaa vihanneksia tilata. Ei ole meidänkään intressi myydä liikaa, sillä se on edessä seuraavalla kerralla.

Mikon mielestä viljelijöiden tulisi kaupan kanssa yhteistyössä markkinoida omaa tekemistään. Timokin toteaa, että viljelijöiden tulisi olla kaupassa enemmän esillä.

– Kun viljelijät ovat mukana sadonkorjuuviikoilla maistattamassa porkkanaa ja keskustelemassa kuluttajien kanssa, tulee tuotteille kasvot. Marjakaupassa kuluttajat kohdataankin suoraan.

Vierulan tila järjestää syksyisin sadonkorjuupäivän Kuortissa. Asiakkaat tulevat täyttämään talven varastot suoraan tuottajalta
Vierulan tila järjestää syksyisin sadonkorjuupäivän Kuortissa. Asiakkaat tulevat täyttämään talven varastot suoraan tuottajalta
Vierulan kasvihuoneissa tuotetaan runsaasti paprikaa.
Vierulan kasvihuoneissa tuotetaan runsaasti paprikaa.
Kaupat nostavat Vierulan tilan tuotteet mieluusti lähituottajana esille.
Kaupat nostavat Vierulan tilan tuotteet mieluusti lähituottajana esille.