Poiminta lehdestä nro 1/2015: Vinnikaisten porkkanaa jo kolmannessa polvessa

Vihannes Vinnikainen Oy toimittaa porkkanaa, punajuurta ja nippusipulia tuorekauppaan pari miljoonaa kiloa vuodessa. Nuori yrittäjä Ville Vinnikainen kertoo, että porkkanan kysyntä kiihtyy joulun jälkeen, kun kuntoboomi alkaa.

[PUUTARHA-SANOMAT: FORSSA]

Vinnikaiset ovat viljelleet porkkanaa jo yli viisikymmentä vuotta. Ville on jo kolmannen polven porkkananviljelijä. Viljelyn aloitti Karjalasta evakkona Forssaan tullut Mauno-pappa vuonna 1963 ja vuodesta 1987 sitä jatkoi Matti-isä puolisonsa Elinan kanssa. Vuosi sitten maatilan ja pakkaamoyrityksen pitäminen siirtyi Villelle ja Virpille.

– Halusin jatkaa isän ja papan työtä, kun lapsesta asti on tässä ollut mukana. Tämä tuntuu omalta alalta, perustelee Ville ratkaisua.

Ville tapasi Virpin agrologiopinnoissa Mustialassa, jonne Virpi oli päätynyt kiinnostuksesta hevosiin. Nyt nuorella parilla on kaksi pientä lasta, joiden hoitoon Virpi keskittyy ja on hoitovapaalla yrityksestä.

Villen vanhemmat ovat vielä mukana yrityksen töissä. Matti hoitaa tukkutoimituksia ja Elina pyörittää vihanneskuorimoa.

 

Virpi ja Ville Vinnikainen ottivat tilanpidon ja pakkaamoyrityksen hoitoonsa viime helmikuussa.
Virpi ja Ville Vinnikainen ottivat tilanpidon ja pakkaamoyrityksen hoitoonsa viime helmikuussa.

Kuljetukset työllistävät

– Kuljetukset vievät aikaa seitsemän päivää viikossa. Kuorma-autoon tulee vuodessa liki 80 000 kilometriä, kun toimitamme tuotteita Helsinkiin, Hämeenlinnaan ja Tampereelle. Ajamme isän kanssa puoliksi, kertoo Ville.

Vinnikaisten porkkanan pääostajana on 70-luvulta alkaen ollut Tuko. Muita merkittäviä asiakkaita ovat Lidl ja J & A Mäkelä Oy. Näiden lisäksi porkkanaa toimitetaan puoleen tusinaan pienempää tukkukauppaa.

– Ylisuuret porkkanat menevät kuorintaa. Kokonaisina kuoritut porkkanat menevät ravintoloille ja keittoloille pienten tukkujen kautta.

– Olemme parin vuoden ajan tehneet myös uuni- ja keittojuureksia lähialueiden asiakkaille, kun heiltä on tullut toive saada niitä pilkottuna tavarana.

 

Punajuurella menekkiä ympäri vuoden

Vinnikaisten vihannesala on 45 hehtaaria. Siitä porkkanaa on noin 32, punajuurta 10 ja nippusipulia 3-4 hehtaaria.

– Muita vihanneksia ostamme kuorintaan toisilta viljelijöiltä, sanoo Ville.

Vihannes Vinnikainen Oy:llä on myytävää liki ympäri vuoden. Varastoporkkanaa riittää yleensä toukokuulle ja uusi sato alkaa kuitenkin vasta heinäkuun lopulla, kun tilalla ei aikaisteta satoa harsojen avulla. Nippusipulin satokausi alkaa juhannukselta ja punajuuren heinäkuulla.

Jakeluautoon tulee runsaasti kilometrejä.
Jakeluautoon tulee runsaasti kilometrejä.

– Aiemmin punajuuren kysyntä loppui jouluun, mutta nykyään sitä menee ympäri vuoden, kun kokkiohjelmissa punajuurta käytetään monipuolisesti, toteaa Ville tyytyväisenä.

– Porkkanan joulumarkkinat eivät ole enää niin isot kuin takavuosina. Porkkanan menekki kuitenkin kiihtyy joulun jälkeen, kun ihmiset syövät kuntoboomissa porkkanaa.

 

Työntekijät Itä-Euroopasta

Vinnikaisten pakkaamossa käy vilske, kun kauppakunnostus on meneillään. Työvoimana on seitsemän vakituista henkilöä Itä-Euroopasta.

– Olemme rakentaneet heille asunnoiksi viisi kaksiota, jokaiselle on oma huone. Pitkäaikaisimmat työntekijät ovat olleet meillä jo yhdeksän vuotta, kertoo Ville.

Työntekijät ovat lomalla kotimaissaan vuorotellen 2–4 viikon jaksoja, pidemmät lomat heillä on touko-kesäkuussa, kun pakkaamossa on hiljaiseloa. Työntekijöiden keskinäinen kieli on venäjä, ja isäntäväen kanssa kommunikoidaan englanniksi ja osin suomeksi.

– Ukrainan tilanteesta ei puhuta. Ukrainalaiset työntekijät ovat maan länsiosista, jonne sotatila ei ole vaikuttanut.

– Ukrainasta on työvoiman tarjontaa nyt runsaasti, kun meillä saatu kuukauden palkka vastaa siellä koko vuoden palkkaa. Bulgaria on EU-maa, joten sieltä työvoiman ottaminen on helpompaa, pohtii Ville.

 

Ville Vinnikainen on pakkaamassa porkkanaa ja kuulokkeissa soi radio.
Ville Vinnikainen on pakkaamassa porkkanaa ja kuulokkeissa soi radio.

Porkkanan laatu alkaa muokkauksesta

Kotimaiset Kasvikset ry valitsi Vinnikaisten tilan Vuoden laatutuottajaksi vuonna 2008. Yritys oli yksi ensimmäisistä toiminnan laatua auditoiduista tiloista.

– Hyvä porkkanan laatu alkaa maan muokkauksesta riittävän syvältä. Oikea ja tarkka kylvötiheys on tärkeää, selvittää Ville.

Muokkaus tehdään tasojyrsimellä. Porkkanan kylvötiheys on 90 siementä juoksumetrille, kun kylvöuranleveys on 8 senttiä. Kylvöyksiköiden väli on 65 senttiä.

– Avagro pystyi toimittamaan meille viime keväänä viikossa Italiasta uuden Agricola-kylvökoneen, kun aiemmin tilattua konetta odoteltiin kuukausia eikä sitä tullut valmistajan konkurssin johdosta.

Vinnikaisilla on viljelyssä 2–3 varmaa lajiketta ja lisäksi vuosittain kokeilussa pari uutta. Lajikkeiden nimet Ville jättää kuitenkin liikesalaisuuden piiriin.

Vihannesviljelyssä käytetyistä torjunta-aineista monet ovat jääneet pois valikoimista.

– Porkkanakemppi ja -kärpänen voidaan torjua kemiallisesti. Rikkakasvien torjunta-aineita käytämme mahdollisimman vähän.

 

Pakkaamossa monet silmä- ja käsiparit valikoivat porkkanoita.
Pakkaamossa monet silmä- ja käsiparit valikoivat porkkanoita.

Perussato 60 tonnia

Nostokoneina on kaksi Pejo-merkkistä kotimaista konetta. Tilalla ei ole mahdollisuutta sadetukseen, mutta maat ovat hikeviä, vaikkakin joskus tarvittaisiin keinokastelua. Ville sanoo perussadon olevan 60 tonnia hehtaarilta.

– Sato riippuu maasta ja vuodesta, joskus voi tulla satakin tonnia.

Vinnikaisilla on varastotilaa 3700 kuutiota. Pakkaamo on entisessä navetassa.

– Epäkuranttia tavaraa syntyy vähän. Ylisuuret käytetään kuorintaan. Kuorinta on kuitenkin pientä sivuhommaa.

Ville Vinnikainen kertoo porkkanan hinnan olevan 52 senttiä kilolta.

– Hinnat vaihtelevat suuresti vuodesta toiseen. Kun isä aloitti vuonna 1987, porkkanasta sai 3,5 markkaa kilolta. Kustannukset ovat tänä aikana kymmenkertaistuneet. Taloudellisesti on kuitenkin toistaiseksi pärjätty.

Ville Vinnikainen sanoo, että heillä ei ole suurempia laajentamishaluja.

– Toiveena on, että samat tukut olisivat vielä 30 vuoden kuluttuakin asiakkaina ja saataisiin nykyiset kohtuulliset markkinat pidettyä.

– Kauan on porkkanaa tuotettu, joten ammattitaitoa löytyy. Uuden kasvin opettelussa on omat konstinsa, koneet ja muut, toteaa Ville ja aikoo pysyä porkkananviljelijänä.