Marjantuotanto on mennyt eteenpäin, mutta tahti on ollut hitaampaa kuin kilpailijamaissa. Kuluttajat ovat suosineet kotimaista marjaa, joten tuotannon ja alan rivakkaan kehittämiseen ei ole ollut pakottavaa tarvetta. Uhat ovat kuitenkin leijumassa, joten päätä ei pidä panna pensaaseen, varoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen Puutarha-Sanomat -lehdessä.
– Keski- ja Etelä-Euroopassa marjantuotanto on siirtynyt suurelta osin muovikatteiden alle. Tunnelit suojaavat mansikoita ja vadelmia vesisateilta ja rakeilta sekä hieman myös halloilta. Kuivissa olosuhteissa myös homehtumisesta ei ole vaaraa ja torjunta-aineiden käyttötarve vähenee ja luomuviljely mahdollistuu. Tunneleissa marjojen poiminta on myös nopeampaa ja helpompaa.
– Suomessa 6000 hehtaarin marja-alasta on katettu tunneleilla vain 0,3 prosenttia. Esimerkiksi Espanjassa Huelvan mansikkakeskittymän 7000 hehtaarin ala on liki sataprosenttisesti katettu tunneleilla. Brittein saarilla suuret kauppaketjut eivät kelpuuta myyntiin muuta kuin tunnelimarjaa.
Pääkirjoituksen mukaan muualla Euroopassa tunneli-investointeja on tuettu yhteiskunnan ja EU:n varoilla.
– Suomessa tuki on rajattu vain kiintein lämmityslaittein varustettuihin kasvihuoneisiin. Tunneli-investointien edistäminen ei lisää ylituotantoa, vaan tunneliviljely laajentaa markkina-aikaa niin alku kuin loppupäästä. Tunnelien avulla voidaan päästä jopa puolen vuoden omavaraisuuteen useiden marjalajien kohdalla.
– Kaikkein tärkein tunnelituotannon etu on marjojen laadun paraneminen. Muovikatteen suojassa marjat eivät pilaannu sateista ja tuotantoa voidaan harjoittaa jopa ilman torjunta-aineita. Oma lisänsä tulee satojen paranemisesta ja poimintatyön helpottumisesta. Kaupat saavat marjansa sovitusti, eikä sadevarauksesta tarvitse ilmoitella.
– Onkin käsittämätöntä, että Suomessa tunneli-investoinnit on jätetty tuen ulkopuolelle. Nyt rahastokausi on vaihtumassa ja uusi laki tarkentavine asetuksineen on valmistelussa. Nyt onkin oiva hetki korjata epäkohta ja saattaa suomalaiset marjanviljelijät tasaveroiseen asemaan muiden maiden marjanviljelijöiden kanssa. Tukea voidaan perustella jo yksin laatu- ja hygieniatason kohottamiseen tarkoitettuna investointina, esittää Tikkanen.