Tomaatin tuotanto ylitti 40 miljoonan kilon rajan

Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) on julkaissut vuoden 2008 puutarhatilastot. Niiden mukaan kasvihuonevihannesten tuotanto kasvoi ennätykselliseen 76 miljoonaan kiloon. Kukkapuolella suurin kirijä oli leikkonarsissi, jonka tuotanto kasvoi kolmanneksella 2,5 miljoonaan sipuliin. Avomaanvihannesten tuotantomäärät jäivät viime vuonna edellisvuotista alhaisemmiksi ja niiden tuotantomäärä oli 153 miljoonaa kiloa.

Kasvihuonevihanneksia viljeli 936 yritystä 256 hehtaarin alalla. Kokonaisala pysyi lähes ennallaan, mutta tuotanto kasvoi ennätykselliseen 76 miljoonaan kiloon. Tästä oli tomaattia 40 miljoonaa kiloa ja kurkkua 31 miljoonaa kiloa. Tomaatin sato oli suurin kautta aikojen, vaikka ala väheni lievästi. Satomäärää selittää tuotannon tehostuminen muun muassa talviviljelyn kasvun myötä. Paprikan viljely väheni edelleen, ja sen tuotanto jäi vajaaseen 620 tonniin. Pehmeän keräsalaatin ja erikoissalaattien tuotanto kasvoi yli miljoonaan kiloon erityisesti jääsalaatin viljelyn kasvun johdosta.

Ruukkuvihannesten tuotanto kasvoi viidettä vuotta peräkkäin, ja kokonaismäärä kohosi 75 miljoonaan ruukkuun. Pelkästään ruukkusalaatteja tuotettiin vajaa 60 miljoonaa kappaletta. Yrteistä tärkein oli tilli (5 miljoonaa kappaletta). Basilikaa tuotettiin 2,8 miljoonaa ruukkua – sen määrää kysyttiin nyt ensimmäistä kertaa. Ruukkuvihannesten tuotanto on keskittynyt suuriin yrityksiin; viime vuonna ruukkuvihanneksia tuotti 73 yritystä 224 000 neliön alalla.

Avomaanvihanneksilla huono kesä

Avomaanvihannesten tuotantomäärät jäivät viime vuonna edellisvuotista alhaisemmiksi huonon satotason ja viljelyalan vähenemisen vuoksi. Tuotantoala väheni edellisvuotisesta 300 hehtaarilla, ja se jäi 8 200 hehtaariin. Myös viljelmien määrä väheni runsaalla 140 tilalla 1 759 yritykseen. Pinta-alallisesti tärkein kasvi oli edelleen tarhaherne (2 473 ha). Tarhahernettä viljellään paljon sopimustuotantona elintarviketeollisuuden käyttöön, joten sopimusten syntyminen vaikuttaa suoraan viljelyaloihin.

Pehmeän keräsalaatin ja ruokasipulin tuotantoalat kasvoivat, mutta huonot sääolot saivat aikaan sen, että muun muassa ruokasipulin, punajuuren ja kaalikasvien satotaso jäi alhaiseksi. Yhteensä avomaanvihanneksia tuotettiin 153 miljoonaa kiloa, mistä juuresten osuus oli runsas puolet ja pelkästään porkkanan osuus 40 prosenttia.

Mansikalla ja vadelmalla hyvä satovuosi – herukka kärsi halloista

Marjoja tuotettiin 6 300 hehtaarin alalla 13 miljoonaa kiloa – suurin osa mansikkaa. Marjojen tuotantoa harjoitettiin 2 315 yrityksessä. Niistä 1 521 tilalla viljeltiin mansikkaa. Vaikka mansikka-ala väheni 115 hehtaarilla, pitkä satokausi siivitti tuotannon 11,2 miljoonaan kiloon (kasvua edellisvuoteen 1,5 miljoonaa kiloa).

Kevään hallat haittasivat herukan kukintaa, ja sato jäi vaatimattomaksi. Vadelman sato oli hyvä, 530 tonnia. Myös kotimaisen omenatuotannon kasvu jatkui. Omenaa tuotettiin 668 hehtaarin alalla, ja satoa saatiin 4,3 miljoonaa kiloa. Taimitarha-ala väheni 25 hehtaarilla.

Leikkosipulikukat haastavat leikkoruusun

Viime vuonna leikkokukka-ala pieneni neljällä hehtaarilla ruusun viljelyn vähenemisen vuoksi. Sipulikukkien tuotanto kasvoi edelleen, ja vuonna 2008 sipuleita hyödettiin vajaat 74 miljoonaa kappaletta. Tästä tulppaanin osuus oli 57 miljoonaa ja ruukkunarsissin 7,6 miljoonaa kappaletta. Suurin yksittäinen kirijä oli leikkonarsissi, jonka tuotanto kasvoi kolmanneksella 2,5 miljoonaan sipuliin. Ryhmäkasvien eli kesäkukkien tuotannossa pitkään jatkunut nousu pysähtyi. Tuotanto oli vajaa 46 miljoonaa ruukkua, mistä orvokkeja oli 12,6 miljoonaa ruukkua. Kukkivien ruukkukasvien ykkösenä säilyi joulutähti.

Samalta alalta enemmän

Suomalainen puutarhatuotanto keskittyy edelleen. Viime vuosien kasvajat ovat löytyneet aloilta, jossa tehokkuutta on voitu lisätä. Esimerkiksi ruukkuvihannesten ja sipulikukkien tuotanto on kasvanut ennen kaikkea suurissa yrityksissä, joissa on tehty tehokkuutta lisääviä investointeja muun muassa automatisoimalla tuotantoa. Toisaalta energian korkea hinta on rajoittanut valotuksen käyttöä kasvihuoneissa.

Parhaiten ovat pärjänneet ne tuotteet, joissa kotimainen tuotanto tuo jotain lisäarvoa: kesäkukkien ja kukka-amppelien tuonti on vaikeampaa kuin leikkoruusun. Avomaavihannestuotannossa suuret porkkana- ja sipulitilat ovat pystyneet tehostamaan toimintaansa. Kuluttajat arvostavat kasvisten ja koristekasvien helppokäyttöisyyttä eli ruukkusalaatteja ja amppelikukkia.