Hei, nyt grillataan paprikoita

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Iloisen väriset paprikat ovat löytäneet tiensä suomalaisten sydämiin. Niin vihannespaprikoiden kuin maustepaprikoidenkin käyttö lisääntyy hitaasti mutta varmasti. Kesällä paprikoita kannattaa paahtaa grillissä lihan, makkaran ja kalan kavereiksi.

Paprika on tietysti hyvää ihan sellaisenaan, raakana. Mutta vaihtelu virkistää, ja paahdettu paprika on aivan eri juttu kuin tuore. Grillipaahdon jälkeen paprikan voi jopa kuoria, jolloin paprikan makeus korostuu ja siitä tulee erittäin vatsaystävällistä.

Näin grillaat paprikat

Kun grilli hehkuu riittävän kuumana, nosta erivärisiä paprikoita kokonaisina ritilälle ja paahda niitä joka puolelta yhteensä 4 – 6 minuutin ajan grillauspihdeillä käännellen. Pintaan kuuluu tulla kauttaaltaan tummia täpliä.

Nosta kuumat paprikat hautumaan kulhoon tai vuokaan tiiviisti tuorekelmulla peitettyinä niin, että höyry pehmittää paprikoiden kuoria. Vajaan puolen tunnin kuluttua paprikat on helppo kuoria vetämällä kuorta liuskoina tai raaputtamalla juuresveitsen avulla. Leikkaa samalla kannat pois ja avaa paprikat, jolloin voit poistaa siemenet ja valkoiset sisäseinämät.

Asettele grillatut ja kuoritut, punaiset, keltaiset ja vihreät paprikat vuorotellen puolikkaina tai neljään osaan leikattuina tarjoiluastiaan. Sekoita päälle kastike öljystä, balsamietikasta ja sitruunamehusta. Käytä mausteeksi suolaa, pippuria, valkosipulia ja runsaasti persiljaa tai basilikaa. Huom. Paahdetut paprikat on myös helppo soseuttaa ja maustaa kastikkeeksi.

Aivan samaan tapaan voit grillata myös maustepaprikoita, esimerkiksi tuoreita chilipaprikoita. Valitse melko kookkaita yksilöitä ja pistele ne toisiinsa kiinni puutikkuun, etteivät ne pääse tipahtamaan ritilöiden välistä. Suomalaiset rakastavat grillata herkkusieniä juustolla täytettyinä ja pekoniin kietaistuina. Aivan samaan tapaan voi täyttää sinihome- tai tuorejuustolla maustepaprikoitakin, kietaista ympärille pekonia ja grillata vaikkapa pihvin lisäkkeeksi.

Nauti eri väreistä ja makuvariaatioista

Paprikoiden värikirjo on niin laaja, ettei vastaavaa vihannesmaailmasta hevin löydä. Punaiset, keltaiset, oranssit ja vihreät paprikat tuovat keittiöön ja grillin äärelle iloa ja inspiraatiota. Paprikoiden valkoisen, lilan, tummanvioletin tai lähes mustan ja ruskean sävyihinkin törmää silloin tällöin. Jos ruoka vielä saa ripauksen maustepaprikaa, esimerkiksi tuoretta chiliä, on makumaailmankin latteus karkotettu.

Paprikan maku tulee esiin rehevimpänä silloin, kun paprika on vastapoimittu ja tuore. Niinpä makuelämyksiä kannattaakin etsiskellä paprikasta, joka on tuotettu mahdollisimman lähellä. Vihannespaprikan maku koostuu lukuisista, jopa yli sadasta erilaisesta yhdisteestä.

Keltahedelmäiset lajikkeet maistuvat yleensä miedommilta kuin punaiset. Oranssit paprikat puolestaan ovat monesti kaikkein makeimpia. Kaikissa väreissä esiintyy kuitenkin makuvaihteluita lajikkeen ja viljelytekniikan mukaan.

Vastoin yleistä käsitystä vihreät paprikat eivät ole muita voimakkaampia, vaan niistä vain puuttuu makeutta. Vihreät paprikat soveltuvat erinomaisesti ruoanvalmistukseen ja kuumennettaviin ruokiin. Kaikki paprikat lukuun ottamatta valkoista, ovat ensi vaiheessaan vihreitä. Paprikan hedelmä nimittäin värittyy vihreästä vähitellen omaan väriinsä.

Paprikafaktaa:

  • Viimeisimmän tiedon mukaan ( v 2005) suomalainen söi 2,9 kg paprikoita eli kolmisenkymmentä kappaletta vuodessa. Lisäystä edellisvuoteen on reilu puoli kiloa eli noin kuuden paprikan verran.
  • Paprikoiden kulutus on viitisen prosenttia vihannesten kokonaiskulutuksesta.
  • Kotimaisen paprikan osuus paprikoiden kokonaiskulutuksesta on pysynyt ennallaan. Noin joka 10. syöty paprika on kasvanut kotimaassa.
  • Paprikaa viljelee Suomessa 112 kasvihuoneyritystä kaikkiaan 6,7 hehtaarin alalla. Kokonaistuotanto on 848 000 kiloa vuodessa.

Salaatti paahdetuista paprikoista
(kuudelle)

6 paprikaa (eri värejä)
1 kesäkurpitsa
2 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
tuoreita yrtinoksia, esim. timjamia
Kastike:
4 rkl rypsiöljyä
2 rkl balsamietikkaa
suolaa, pippuria
1–2 rkl hunajaa
Lisäksi:
250 g halloumijuustoa
(paahdettuja pinjansiemeniä)

Leikkaa paprikat kolmiomaisiksi paloiksi. Puolita kesäkurpitsa ja leikkaa noin 1 cm:n viipaleiksi. Lohko kuoritut sipulit ja viipaloi kuoritut valkosipulinkynnet.
Siirrä kasvikset ja yrtinoksat uunivuokaan. Sekoita kastikkeen aineet esimerkiksi pienessä lasitölkissä ravistaen. Sekoita puolet kastikkeesta kasvisten joukkoon käännellen.
Paahda kasviksia noin 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa tai paahda niitä laakeassa, voidellussa alumiinivuoassa ulkogrillissä. Kääntele välillä.
Sekoita loppu kastike kuumiin kasviksiin kahdella lastalla käännellen.
Leikkaa halloumijuusto noin 1 cm:n viipaleiksi ja pane juustoviipaleet väljään, kylmään veteen, jotta enin suola huuhtoutuu pois.
Valuta juustoviipaleet ja paahda raidoitetulla parilalevyllä tai grillissä.
Annostele kuumat kasvikset lautasille ja jaa juustoviipaleet lämpimän salaatin päälle.
Ripauta päälle halutessasi pinjansiemeniä, jotka voit ensin paahtaa pinnoitetulla pannulla.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Gazpacho, kylmä vihanneskeitto

4 paprikaa (esim. punainen ja vihreitä)
1 kesäkurpitsa (noin 250 g)
800 g kypsiä tomaatteja
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
0,5 dl tomaattisosetta
1 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
5 tippaa tabaskoa
5 dl vettä
0,5 dl tuoretta, hienonnettua korianteria tai persiljaa

Halkaise paprikat ja poista siemenet ja kannat. Paloittele paprikat ja kesäkurpitsa sekä tomaatit.
Kuori sipulit ja valkosipulinkynsi ja hienonna.
Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota siinä kevyesti kaikki kasvikset.
Siirrä kasvikset tilavaan astiaan ja lisää joukkoon loput ainekset. Voit antaa ainesten maustua tässä vaiheessa jääkaapissa, jolloin maut tasaantuvat.
Soseuta kasvikset sauvasekoittimella lisäten kylmää vettä vähin erin. Tarkista maku.
Jäähdytä keitto täysin kylmäksi ja tarjoa se lämpimänä kesäpäivänä mahdollisimman kylmänä.
Lisäkkeeksi sopivat rapeaksi paahdetut leipäviipaleet.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Paprikasilli

2 paprikaa
1 sipuli
0,5 dl tuoretta, hienonnettua persiljaa tai korianteria
3 rkl rypsiöljyä
1 dl tomaattimehua
0,5 dl sokeria
0,5 dl punaviinietikkaa
1 laakerinlehti
4 korianterinsiemeniä
2 matjessillifileetä

Puolita paprikat, poista siemenet ja kannat. Leikkaa pieniksi kuutioiksi.
Kuori ja hienonna sipuli.
Sekoita kaikki muut ainekset paitsi silli.
Leikkaa huuhdotuista ja kuivatuista sillifileistä vinoviipaleita. Lado sillipalat kauniisti sopivaan tarjoiluastiaan, esim. laakealle, reunalliselle lautaselle.
Levitä paprikaseos päälle ja siirrä paprikasilli foliolla peitettynä jääkaappiin pariksi päiväksi.
Tarjoa kesäperunoiden ja tuoreiden vihannesten kanssa alkuruoaksi tai kevyeksi lounaaksi leivän kanssa.

TILAA PUUTARHA-SANOMAT SUORAAN KOTIISI!