Nyt alkaa tomaattiviikko

Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt toukokuun lopulta viikon 21 tomaatille, suomalaisten suosikkivihannekselle. Teemaviikko aloittaa kesän tomaattikauden, jolloin tomaatin syönti perinteisesti kolminkertaistuu talvikulutukseen verrattuna.

Jo nyt suomalainen popsii tomaatteja enemmän kuin mitään muuta yksittäistä kasvista, 10,7 kiloa henkeä kohti vuodessa. Kappaleittain laskettuna tästä riittää tomaatti noin 107 päivälle, mikä ei ole paljon, jos tomaatin kulutusta pohtii terveyden kannalta. Voidaan nimittäin syystä väittää, että tomaatti päivässä pitää lääkärin loitolla.

Tomaatin terveydellinen salaisuus piilee sen sisältämässä lykopeenissä. Lykopeeni antaa tomaatille väriä ja toimii ihmisen elimistössä antioksidanttina. Se suojaa soluja syöpämuutoksilta ja hidastaa verisuonten tukkeutumista.

Kuopion yliopistossa tehtyjen ja useiden kansainvälisten tutkimusten mukaan riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin vähenee, kun lykopeenin määrä veressä on korkea. Lisäksi lykopeeni auttaa ehkäisemään miesten yleisintä syöpätyyppiä, eturauhassyöpää. Liian vähäinen lykopeenin saanti yhdistetään myös harmaakaihiin ja muistitoimintojen heikkenemiseen.

Entuudestaan on tuttua, että tomaatti sisältää A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, C-vitamiinia ja monia kivennäisaineita, esimerkiksi kaliumia.

Tomaattia voi varauksetta suositella osaksi jokapäiväistä, monipuolista ruokavaliota kaikille ja jatkuvaan käyttöön. Tavoitteeksi voi hyvin ottaa tomaatin päivässä tavalla tai toisella nautittuna.

Käytä tomaatteja ruokaan kuin ruokaan

Tomaatteja on miellyttävää syödä sellaisinaan ja nauttia salaateissa ja leivän päällä mielin määrin, mutta tomaatteja voi myös tuhlailla surutta erilaisiin ruokiin. Tomaatti ei suinkaan menetä ravintoarvoaan, vaikka sitä kuumentaa, keittää, paistaa, hauduttaa tai grillaa. Lykopeenikin imeytyy parhaiten kypsennetyistä, hienonnetuista tomaateista.

Tomaatin maussa yhdistyvät hapokkuus ja makeus, kirpeys, raikkaus ja mieto suolaisuus. Happoisuutensa tomaatti saa sitruuna- ja hedelmähapoista ja makeutensa sakkaroosista, glukoosista ja fruktoosista. Myös aromiaineet säätelevät makua. Lämpimässä ruoassa tomaatin makuominaisuudet saadaan hyvin esiin. Silloin toimii myös tomaatin umami, joka korostaa ruoan muita aromeja.

Tomaatti mehevöittää ja maustaa ruokia. Se myös saostaa ja antaa väriä. Ripaus sokeria tai tilkka hunajaa pyöristää tomaattia sisältävän ruoan hapokkuuden suun mukaiseksi ja miellyttäväksi. Kaikki tuoreyrtit, varsinkin basilika ja oregano, liittoutuvat tomaatin aromeihin loistavasti. Omimmillaan tomaatti on myös erilaisten sipuleiden seurassa, ja rouhaisu mustapippuria antaa tomaatin maulle ryhtiä.

Säilytä tomaatit aina huoneenlämmössä

Kun tomaattikori on käden ulottuvilla keittiön pöydällä, tomaatteja tulee käyttäneeksi monipuolisesti kastikkeisiin, keittoihin, patoihin ja uuniruokiin. Huoneenlämpöinen, kypsä tomaatti maistuu myös välipalana ja janon sammuttajana. Ulkogrillin äärellä pikkutomaatit voi lävistää vartaisiin ja isot grillata puolikkaina tai leikata kuoreen ristiviillon ennen ritilälle siirtämistä.

Jääkaapissa tomaatteja ei pidä koskaan säilyttää. Kylmässä, jo alle 12 asteessa, tomaatti menettää rakennettaan ja makuaan, koska kylmä saa aikaan peruuttamattomia, entsymaattisia muutoksia.

Tomaattifaktaa:

  • Suomalainen syö tomaatteja 10,7 kg/v. Tämä tarkoittaa noin 107 kappaletta. Jos tomaattien kulutuksen kolminkertaistaisi, riittäisi määrästä tomaatti 321 päivälle vuodessa ja jäljelle jäisi sittenkin 44 tomaatitonta päivää!
  • Tomaatin kulutusluku on noin 20 prosenttia vihannesten kokonaiskulutuksesta.
  • Tomaattien ostomäärät ovat lisääntyneet kaikissa kunnissa kautta Suomen.
  • Kasvava ryhmä ovat erikoistomaatit: kirsikka-, luumu-, päärynä-, cocktail- ja pihvitomaatit eli kooltaan ja muodoltaan erilaiset tomaatit kiinnostavat. Myös keltaisia ja oransseja tomaatteja kysytään vaihtelun vuoksi.
  • Tomaatteja tuottaa Suomessa 664 kasvihuonetta.

Tomaatteja keittoon, piirakkaan ja leiville:

Paras tomaattikeittoni

1,2 kg tomaatteja
3 rkl rypsiöljyä
3 valkosipulinkynttä
2–3 nippusipulia tai 1 iso sipuli
puolikas punaista chiliä
0,5 dl tomaattisosetta
2 dl vettä
2 rkl kasvisfondia tai -liemikuutio
1–2 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa, mustapippuria
Pinnalle:
paahdettuja leipäkuutioita tai raejuustoa
tuoretta basilikaa tai ruohosipulia

Huuhtele ja kuivaa tomaatit. Mittaa öljy uuninkestävään, laakeaan vuokaan. Lisää tomaatit, kokonaiset valkosipulinkynnet kuorineen, sipulit ja chilinpuolikas. Pyöräytä kaikki ainekset öljyssä.
Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa puolen tunnin ajan. Irrottele tomaateista kovat kantaosat ja valkosipulinkynsistä kuoret. Paloittele sipulit ja chilinpuolikas muutamaan osaan.
Kaada vuoan sisältö kattilaan kaikkine liemineen. Lisää tomaattisose, vesi ja kasvisliemivalmiste. Keitä 15 minuuttia. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla.
Soseuta keitto sauvasekoittimen avulla ja tarkista maku.
Annostele sosekeitto syville lautasille ja ripauta pinnalle paahdettuja leipäkuutioita tai raejuustoa sekä hienonnettua basilikaa tai ruohosipulia.

Tomaatti-vuohenjuustopiirakka

1 pkt (400 g) pakastettua piirakkataikinaa
3 rkl (basilika)pestoa
1 tlk (150 g) tuorevuohenjuustoa
0,5 dl hienonnettua tuoretta basilikaa
1 pieni valkosipulinkynsi
6–8 tomaattia
1 tl balsamietikkaa
suolaa, mustapippuria
ripaus sokeria tai tilkka hunajaa
(0,5 dl pinjansiemeniä)
1 tl rypsiöljyä

Anna pakastetaikinan sulaa jääkaapissa. Taputtele taikina tasaiseksi halkaisijaltaan noin 26 cm:n piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Anna taikinan mielellään levätä jääkaapissa noin puoli tuntia, jotta taikina ei paistettaessa vetäydy reunoilta.
Pistele taikinapohja haarukalla ja taittele taikinareunojen tueksi alumiinifoliosuikaleet. Paista pohjaa 225-asteisessa uunissa alaritilätasolla 10 minuuttia.
Poista foliosuikaleet ja levitä pesto tasaisesti piirakkapohjalle. Lisää pehmeä vuohenjuusto nokareina päälle ja tasoita. Ripottele pinnalle hienonnettua basilikaa ja valkosipulia.
Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja asettele limittäin muun täytteen päälle.
Pirskota mausteeksi balsamicoa ja ripauta suolaa, rouhittua pippuria ja sokeria tai tilkka hunajaa. Lisää öljy mieluiten suihkepullosta tai varovasti tipoittain. Ripottele päälle halutessasi pinjansiemeniä.
Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Voit lisätä pinnalle koristeeksi tuoreen basilikan lehtiä ja mustia oliiveja. Tarjoa lisäksi raikkaita salaatinlehtiä.
Huom. Jos käytettävissäsi on pieniä annosvuokia, voit paistaa jokaiselle oman tomaatti-vuohenjuustopiiraan.

Keväiset juusto-vihannesleivät

1 pkt (270 g) tofua
1 rkl hienonnettua rosmariinia
2 rkl rypsiöljyä
suolaa, pippuria
0,5 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
100 g kevyttä yrttituorejuustoa
6 viipaletta ruispaahtoleipää
4–6 viipaloitua tomaattia
puolikas, viipaloitu kurkku
2–3 rkl hienonnettua ruohosipulia
pieniä salaatinlehtiä

Leikkaa tofu viipaleiksi. Sekoita rosmariini öljytilkkaan ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Valele yrttiöljy tofun päälle.
Sivele leiville tuorejuustoa ja ripottele päälle paahdettuja auringonkukansiemeniä.
Asettele leiville limittäin tofu-, tomaatti- ja kurkkuviipaleita.
Ripottele päälle ruohosipulisilppua ja asettele runsaasti pieniä salaatinlehtiä.