Kurkkuaika parhaimmillaan

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Nyt on raikkaiden kevätkurkkujen kausiKasvihuonekurkkuja kannattaa maistella juuri nyt, kun kevätsesonki on parhaimmillaan. Viikko 15 onkin Kotimaiset Kasvikset ry:n nimeämä kurkkuviikko. Kevätkurkkua raikkaampaa ja virkistävämpää makuelämystä tuskin löytyy!

Sellaisenaan nautittuna tuoreesta kurkusta pitävät kaikki. Lapsille ja nuorille kurkut kannattaa tarjota pitkinä pätkinä tai suurina lohkoina. Kreikkalainen tsatsiki maistuu niin lihan, kalan kuin kasvistenkin kastikkeena. Intialainen kurkkulassi puolestaan on piristävä aamujuoma tai välipala.

Tsatsikia varten raasta kurkku ja valuta siivilässä. Lisää kurkkuraaste valkosipulilla, öljytilkalla ja mintulla maustettuun, sakeaan jogurttiin ja mausta kevyesti suolalla. Lassia varten sekoita kurkkuraaste valuttamatta piimään. Mausta mintulla, basilikalla, jeeralla ja inkiväärillä sekä ripauksella suolaa.

Säilytä maku ja tuoksu

Kurkkuja kannattaa hankkia usein ja käyttää päivittäin. Huoneenlämmössä kurkku pysyy kuivumatta muovikääreessä tai muovipussissa. Jääkaapin kylmyys on haitaksi kurkulle. Myöskään hedelmistä ja tomaateista kurkku ei pidä, koska niistä erittyy etyleeniä, joka vie kurkusta aromit. Mahdollisimman tuoreena, lähellä tuotettuna kurkun maku pääsee oikeuksiinsa.

Suurimmaksi osaksi kurkku on vettä raikkaassa, pureksittavassa muodossa. Energiaa se sisältää vain 9 kcal/100 g. Painonhallintaan kurkku on loistava apu, koska siitä saa kylläisyyden tunnetta. Rasvaa kurkusta ei kerry lainkaan ja sokeria vain nimeksi. Sen sijaan kurkusta saa kivennäis- ja hivenaineita, mm. kaliumia, sekä pieniä määriä vitamiineja.

Kurkkufaktaa:

• Kurkku pitää kolmatta sijaa suomalaisten suosikkikasviksena tomaatin ja porkkanan jälkeen.
• Suomalainen syö kurkkua 7,81 kg vuodessa eli noin 15 kappaletta.
• Suomessa kurkkua on kasvatettu yli 100 vuotta. Kautta koko vuoden kurkkua on saatu kasvihuoneista 1980-luvulta alkaen.

Keväisen raikkaita ruokaohjeita kurkusta:

Piparjuurikurkut

4 cm:n pätkä piparjuurta
1,5 dl vettä
0,5 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
2 punasipulia
1 kasvihuonekurkku

Kuori piparjuuren pala ja leikkaa ohuiksi lastuiksi.Kiehauta kattilassa vesi, etikka, sokeri ja piparjuuri.Kuori punasipulit ja leikkaa viipaleiksi. Lisää sipulit etikkaliemeen ja anna liemen jäähtyä.Leikkaa kurkku ohuehkoiksi viipaleiksi ja siirrä lasitölkkiin. Kaada etikkaliemi päälle.Anna piparjuurikurkkujen vetäytyä jääkaapissa parin tunnin ajan tai seuraavaan päivään.

Kurkku-kylmäsavulohisalaatti

2 kasvihuonekurkkua
1 greippi
200 g kylmäsavulohiviipaleita
suolaa, pippuria
1 ruukku rucolaa ja/tai jääsalaattia
tuoretta tilliä

Halkaise kurkut pitkittäin ja raaputa siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurkut viipaleiksi.Kuori greippi ja irrota hedelmälohkot veitsellä leikaten niin, ettei niihin jää kalvoja. Leikkaa greippilohkot pieniksi paloiksi ja yhdistä kurkkuviipaleisiin.Revi annoslautasten peitoksi rucolaa tai jääsalaattia tai molempia. Kiepauta keskelle lohiviipaleet ruusukkeiden muotoon.Nostele lohiruusukkeiden ympärille kurkku-greippiseosta. Ripauta päälle kevyesti suolaa, jauha myllystä pippuria. Korista tillinoksin.

Kurkku-jogurttihyytelöt

4 dl maustamatonta jogurttia
4 liivatelehteä
8 cm:n pätkä kasvihuonekurkkua
1 valkosipulinkynsi
0,75 dl fines herbes -sekoitusta (tuoretta rakuunaa, kirveliä ja ruohosipulia)
1 rkl sitruunamehua
suolaa, pippuria
ripaus sokeria
2 rkl jogurtista valutettua nestettä

Mittaa jogurtti suodatinpaperilla vuorattuun kahvinsuodatussuppiloon. Pane valumaan esim. mukin päälle parin tunnin ajaksi.Liota liivatteet kylmässä vedessä. Kuori ja halkaise kurkku. Lusikoi pehmeä sisus pois lusikalla. Paloittele kurkku pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynsi ja yrtit.Sekoita valutettu jogurtti, kurkkukuutiot, hienonnetut yrtit ja valkosipuli keskenään. Puserra mausteeksi sitruunaa, ripauta suolaa ja sokeria ja jauha pippuria.Kuumenna tilkkanen jogurtista valutettua nestettä kattilassa ja sulata siihen puserretut liivatteet. Lisää seos jogurttimassaan.Annostele maustettu jogurtti pieniin vuokiin tai esimerkiksi kylmällä vedellä kostutettuihin muffinivuokiin. Anna hyytyä peitettyinä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.Kumoa kurkku-jogurttihyytelöt tarjolle salaatinlehtipedille ja koristele tuorein yrtinoksin. Tarjoa alkupalana esim. palvilampaan tai savukalan kanssa.

Mintunmakuinen kurkkukeitto

2 isoa kurkkua
1 rkl suolaa
1 l maustamatonta jogurttia
4 dl vettä
2 rkl öljyä
2–3 valkosipulinkynttä
4 rkl sitruunamehua
2 tl sokeria
2 rkl tuoretta minttua
suolaa, mustapippuria

Kuori ja kuutioi kurkut. Sekoita joukkoon suola ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Huuhtele ja valuta kurkkukuutiot. Sekoita jogurtti, vesi ja öljy keskenään. Lisää murskattu valkosipuli, mausteet ja kurkkukuutiot. Anna makujen tasaantua kylmässä pari tuntia.

TILAA PUUTARHA-SANOMAT SUORAAN KOTIISI!