Popsi popsi oranssia!

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Syksyn suosituimpiin kasviksiin kuuluvat uudensadon porkkanat. Porkkanan syysnostot etenevät vauhdilla. Viimeisetkin porkkanat pyritään keräämään talvea varten varastoihin lokakuun aikana. Porkkanan oranssi väri houkuttelee maistamaan ja tekemään herkullisia syysruokia. Samalla tämä väri toimii kehossamme suojaravintoaineena.

Porkkanan oranssi väriaine, beetakaroteeni, muuttuu elimistössämme A-vitamiiniksi kulloisenkin tarpeen mukaan. Tämä vitamiini on tärkeää näön vuoksi ja auttaa pitämään ihon ja limakalvot kunnossa talven lähestyessä. Päivittäin on suositeltavaa syödä vähintään yksi porkkana, jonka avulla voi jo varmistaa riittävän A-vitamiinin saannin. Ahkerat porkkanan syöjät erottaa talvella usein jo siitä, että heidän ihon väri pysyy parempana vuoden synkimpien kuukausien aikana.

Porkkana on Suomen suosituin juures ja erityisesti lasten mieleen. Valmiiksi kuoritut porkkanat tulevat syötyä nopeasti esimerkiksi TV:n ääressä. Uutuutena kauppoihin ovat tulleet myyntiin naposteluporkkanat, jotka maistuvat välipaloina kouluissa ja harrastuksissa.

Milloin viimeksi raastoit porkkanaa?

Syksyn mehukkaan porkkanat maistuvat raastettuina sellaisenaan, mutta niihin voi lisätä hedelmäistä makeutta esimerkiksi lorauttamalla täystuoremehua joukkoon. Kokeile myös pientä määrää mausteviinietikkaa ja esimerkiksi tuoretta persiljaa, rakuunaa tai kirveliä raasteen joukossa. Perusporkkanaraaste saa näiden lisukkeiden avulla juhlavan lisämaun ja näyttävää lisäväriä.

Porkkana makeutuu hiukan kypsennettynä ja sopii raasteena niin makeaan kuin suolaiseen leivontaan. Porkkanaviikon puustit ovat todellisia maku- ja kuitupakkauksia, jotka maistuvat erityisesti ilta- ja aamupaloina. Porkkanaraaste on keittiön monitoimiraaka-aine. Se mehevöittää ja antaa erilaisiin pastaruokiin väriä.

Esimerkiksi lasagnen tai makaronilaatikon täytteenä porkkana on erinomainen pehmeän maun antaja ja ruuan keventäjä. Uudenmakuinen musaka syntyy puolestaan tuoreista sienistä, porkkanasta ja esimerkiksi kesäkurpitsasta. Kastikkeissa porkkanasose suurustaa ja antaa väriä. Sen avulla voi vähentää vehnäjauhojen ja kerman määrää. Porkkanasosetta löytyy valmiina kauppojen pakastealtaista ja kylmätiskeistä. Sitä on helppo valmistaa myös itse keittämällä porkkanoita ja soseuttamalla ne tehosekoittimella.

Porkkanafaktaa:

Porkkana on suomen suosituin juures. Sitä syödään vajaa yhdeksän kiloa henkeä kohti vuodessa. Porkkana on suosittu kaikentyyppisissä perheissä niin kaupungeissa kuin maallakin. Vaikka porkkanat ovat lasten suosikkeja, näyttää siltä, että porkkanoita kulutetaan suhteessa eniten 1 – 2 hengen talouksissa.

Porkkanaa viljellään Suomessa noin 800 puutarhayrityksessä yhteensä vajaa 60 miljoonaa kiloa. Kotimaista porkkanaa on myynnissä lähes koko vuoden. Touko-kesäkuussa tuodaan täydennyseriä lähinnä Etelä-Euroopasta. Porkkanan satokausi alkaa kesäkuussa ja jatkuu lokakuun loppuun asti.

Viikolla 41 (4.-10.10.2004) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n porkkananviikkoa.

Porkkanareseptejä

Porkkanapuustit
20-24 kpl

400 g porkkanoita
3 dl vettä
1 dl kauraleseitä
1 pss kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
2 rkl siirappia
3 dl sämpyläjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä

Täyte:
100-200 g maustettua tuorejuustoa (esim. itämainen chili)
(0,5 dl silputtua kirveliä tai rakuunaa)

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi.Ota raasteesta reilu desi leivontakulhoon ja ripottele päälle kauraleseet. Kaada raasteen ja leseiden päälle kiehuva vesi, sekoita ja anna jäähtyä reilusti kädenlämpöiseksi (n. 42 asteiseksi).Sekoita jäähtyneeseen porkkanaseokseen suola ja siirappi. Ripottele osa sämpyläjauhoista seokselle ja tyhjennä kuivahiivapussi päälle. Sekoita. Lisää jauhoja taikinaa välillä vaivaten, kunnes taikina on melko paksua. Kaada sekaan öljy ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja.

Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 15 minuuttia. Taikinan kohotessa hauduta loput porkkanaraasteesta pannulla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes raaste hiukan pehmenee. Anna jäähtyä.Kumoa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa tasaiseksi.

Kaaviloi taikina noin 30 x 50 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä tuorejuusto taikinalle ja ripottele porkkanaraaste juustolle esimerkiksi sormin sekä halutessasi yrttisilppua. Kääri taikinalevy pitkältä sivulta rullalle ja leikkaa rulla 20-24 palaan. Nosta palat paperivuokiin tai muffinipeltien koloihin. Peitä liinalla ja anna kohota uunin lämpenemisen ajan.Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja paista porkkanapuusteja uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pinnalta kullanruskeita. Anna jäähtyä hiukan ja nosta tarjolle.

Vinkki: Jos käytät maustamatonta tuorejuustoa, ripottele porkkanaraasteen sekaan 1 dl silputtuja tuoreita yrttejä.

Porkkanamusaka

2–3 munakoisoa tai kesäkurpitsaa (n. 800 g)
(suolaa)
4-5 porkkanaa
2 isoa sipuli
(pari valkosipulinkynttä)
200 g tuoreita sieniä
öljyä paistamiseen ja voiteluun
1 tlk yrtti-tomaattimurskaa (400–500 g)
n. 1 dl vettä
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua pippurisekoitusta
1 rkl silputtua tuoretta timjamia
(pinnalle 1 dl juustoraastetta)

Leikkaa munakoisot tai kesäkurpitsat pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Munakoisojen makua kannattaa pehmentää ripottelemalla viipaleille suolaa ja antamalla nesteen nousta noin 30 minuuttia viipaleiden pinnalle. Pyyhi neste viipaleiden pinnalta. Kesäkurpitsa ei tätä kaipaa.

Kuori porkkanat ja sipulit. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Leikkaa sipulit pieneksi silpuksi. Viipaloi sienet. Jos haluat, voit kuutioida munakoison tai kesäkurpitsan reunaviipaleet täytteen sekaan.

Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä porkkanoita sekä sipulia muutama minuutti. Lisää sienet ja mahdolliset munakoiso- tai kesäkurpitsakuutiot. Jatka paistamista noin 5 minuuttia, mutta älä ruskista. Kaada pannulle tomaattimurska ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.

Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka, esimerkiksi lasagnevuoka, kevyesti. Lado vuokaan kerroksittain munakoisoviipaleita ja jauheliha-porkkanaseosta niin, että pohjimmainen ja päällimmäinen kerros on munakoisoa.Ripottele pinnalle halutessasi juustoraastetta ja paista moussakaa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes munakoiso on pehmentynyt ja pinta saanut kullanruskeita laikkuja.

Porkkana-broilerikastike

2 sipulia
öljyä
n. 300 g maustamattomia broileri- tai kalkkunasuikaleita
2 tl currya
1 tl paprikajauhetta
1 tl yrttisuolaa
0,5 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl vehnäjauhoja
n. 2 dl vettä
n. 200 g pakastettua tai tuoretta porkkanasosetta

Pinnalle:
2–3 rkl silputtua tuoretta rakuunaa

Kuori ja silppua sipuli. Paista niitä kuumassa öljyssä muutama minuutti. Lisää pannulle broilerisuikaleet ja paista niitä sipulien kanssa noin 5 minuuttia. Mausta ja ripottele pinnalle jauhot. Sekoita. Kaada pannulle ainesten sekaan 1–2 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Lisää porkkanasosepalaset jäisinä kastikkeeseen. Kuumenna kunnes porkkanasose on sulanut. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja ripottele pinnalle rakuunasilppu.

Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa. Jos käytät marinoituja broilerisuikaleita, mausta kastike ensin vain inkiväärillä ja maistamisen jälkeen mausta tarvittaessa lisää.

Vinkki: Halutessasi voit itse soseuttaa porkkanan. Keitä porkkanat kypsiksi vähässä vedessä ja soseuta kypsät porkkanat sauvasekoittimella.

TILAA PUUTARHA-SANOMAT SUORAAN KOTIISI!