Kurkkuviikolla nauravia kurkkuja

Suomalaisten rakastetuimpiin kasviksiin kuuluu pitkänomainen kasvihuonekurkku. Kurkun rapea rakenne, runsas nestepitoisuus ja virkistävät br>kivennäisaineet tekevät tästä vihanneksesta yhden suosituimmista. Maku miellyttää lähes kaikkia ja helppokäyttöisenä kasviksena kurkku on lisännyt selvästi suosiotaan viimeisten vuosikymmenien aikana. Erityisesti kurkut ovat lapsien kasvissuosikkien listoilla.

Valtaosa suomalaisten ostamista kurkuista syödään mutkattomasti sellaisenaan, viipaleina leivän päällä tai lohkoina salaatissa. Yksi suosion salaisuuksista on se, että kurkku on kasviksistamme helpoimpia ostaa ja nauttia. Usein kuitenkin unohdetaan, että varsin pienellä vaivalla kurkusta saa aikaan myös raikasta juotavaa ja syötävää. Esimerkiksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa valmistuu virkistävä kurkkujuoma, joka sopii mainiosti tarjoiltavaksi kevään juhlissa. Tuorejuustokurkkukakku on myös positiivinen yllätys kevät- ja kesäjuhlien tarjoiluissa. Se toimii hyvin esimerkiksi kasvisvaihtoehtona perinteisille voileipäkakuille. Miedosti maustettaessa kurkkukakussa käytetään tilliä ja ruohosipulia, mutta maistuvaan yllätykseen voidaan lisätä mausteeksi valkosipulia ja chiliä.

Veistellään kurkkuja

Kevään juhlapöytiin, miksei myös arkiruokiin, kurkuista saadaan näyttäviä ja helposti syntyviä syötäviä koristeita. Taivutetut viipaleet leivillä ja juustohöylällä pitkittäin veistetyt lastut tuovat keväistä vihreyttä muun muassa voileipäpöytiin. Pienen harjoittelun jälkeen kurkuista voi veistellä kruunuja ja ruusukkeita salaatin sekaan tai vaikkapa alkupalaksi.

Lastenjuhlien ohjelmanumeroksi sopii hyvin veistoskilpailu, jossa kurkku toimii raaka-aineena. Siitä syntyy hilpeitä kurkkuherroja, hauskoja kurkkutatteja tai vaikkapa vauhdikkaita formuloita. Kaikki voittavat ja palkinnoiksi voidaan nauttia limpparia esimerkiksi omatekoisista kurkkupikareista. Kun kädet pestään hyvin ennen veistelyä, voidaan raaka-aineet ja veistokset syödä sellaisenaan tai niistä valmistetaan kurkku-fenkolisorbettia pakastimessa tai jäätelökoneella. Esimerkiksi vauhdikkaiden synttäreiden jälkeen raikas sorbetti maistuu hyvin joko uupuneille juhlijoille tai kaikkensa yrittäneelle isäntäväelle.

Kurkku-fakta:

Suomalaiset syövät noin 7,5 kiloa kurkkuja vuodessa henkeä kohti. Vain tomaatti ja porkkana ovat suosituimpia. Kurkun kulutus on melko tasaista ympäri vuoden. Keväällä ja kesällä kulutus kuitenkin kasvaa, koska kurkut kuuluvat erityisesti suomalaisten kesäruokalistoille. Suomessa on saatavilla tuoretta kotimaista kurkkua vuoden ympäri. Sitä viljellään kasvihuoneissa 78 hehtaarin alalla ympäri Suomea. Pohjanmaa ja Turun seutu tuottavat kuitenkin noin 60 prosenttia kotimaisesta kurkusta. Talviaikaan kurkkuja tuodaan lisäksi lähinnä Espanjasta.

Kurkkuja ostavat lähes kaikki suomalaistaloudet. Monien muiden kasvisten osalta löytyy selviä eroja käyttäjäryhmissä, mutta kurkku päätyy monia muita kasviksia useammin eri ammattikuntien, alueiden ja tuloryhmien ostoskoreihin. Ahkerimmiksi kurkunsyöjiksi osoittautuvat kuitenkin lapsettomat yli 35-vuotiaat pariskunnat.

Kurkkujen raikkaus säilyy parhaiten viileäkaapissa tai vastaavissa oloissa. Jääkaappia kannatta välttää, koska kurkku on kylmänarka ja sen maku ja koostumus heikkenevät kylmässä. Jääkaappia parempi säilytyslämpötila on huoneenlämpötila. Aromi on parhaimmillaan tuoreena, joten kurkkuja ei kannata säilyttää useita päiviä vaan ne tulisi nauttia parin päivän kuluessa ostosta. Kurkun kuorikerros haihduttaa voimakkaasti, joten muovipussi tai -kääre on hyvä pitää kurkun ympärillä myös kotona.

Raikkaat kurkkumaljat
4 pientä lasillista

n. 300 g kurkkua
2 rkl silputtua tilliä
1,5 dl kylmää vettä
n.1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
1 rkl etikkaa
Paloittele kurkku tehosekoittimeen tai kannuun. Lisää tilli.
Soseuta kurkku tehosekoittimella tai sauvasekoittimella.
Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vettä tai mausteita.
Jaa pieniin laseihin ja tarjoa mieluiten heti.

Juustoinen kurkkukakku
n. 20 palaa

Pohja:
5 dl hapankorppumurskaa
0,5 dl maitoa tai kasvislientä

Täyte:
6 liivatelehteä
2 (n. 400 g) tuoretta kurkkua
1 herkkukurkku
0,5–1 mieto chili
2–3 valkosipulinkynttä
1 prk (200 g) raejuustoa
200 g esim. yrteillä maustettua tuorejuustoa
5 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl sitruunamehua tai vettä
1 dl hienonnettua tilliä
1 dl hienonnettua ruoho- tai kevätsipulia
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(suolaa)

Koristeluun:
kurkkuviipaleita
(1 sitruuna)
(herneenversoja)
(silputtua ruohosipulia tai tilliä)

Leikkaa leivinpaperista irtoreunavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle sopiva pala.
Kostuta hapankorppumurska kevyesti maidolla, levitä se vuoan pohjalle paperin päälle ja painele tiiviimmäksi.
Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
Kuutioi tuorekurkku ja herkkukurkku pieniksi kuutioiksi tai raasta karkeaksi raasteeksi. Silppua chili ja valkosipuli.
Sekoita täytteen raejuusto, tuorejuusto ja jogurtti keskenään.
Kuumenna sitruunamehu lähes kiehuvaksi.
Puserra liivatteista liika vesi pois ja sekoita ne höyryävään sitruunamehuun.
Kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen raejuustoseokseen.
Sekoita tuorekurkku, herkkukurkku, chili ja valkosipuli täytteeseen tillin ja ruohosipulin kanssa.
Mausta pippurilla ja mahdollisesti suolalla.
Kaada täyte vuokaan, peitä kelmulla ja anna hyytyä kylmässä noin 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.
Irrota torttu vuoasta ja koristele pinta kurkku- ja sitruunaviipaleilla, herneenversoilla sekä ruohosipulilla tai tillillä.
Jos käytit täytteeseen chiliä, laita sitä muutama rengas koristeeksi. Silloin syöjät tietävät kakun olevan mausteinen. Ole varovainen chilin kanssa, se on voimakas mauste. Kun tarjoat kakun esimerkiksi kevään juhlapöydässä, voit jättää chilin kokonaan pois.

Kurkku-fenkolisorbetti
4 annosta

50 g fenkolia
2-3 rkl vettä
1–1,5 dl sokeria
2 dl valkoviiniä tai vedellä laimennettua sitruunamehua
(2 tl valkoviinietikkaa)
100 g tuorekurkkua
1 valkuainen

Suikaloi fenkolipala pieneksi silpuksi.
Kuumenna vesitilkka kattilassa ja pehmennä silputtu fenkoli siinä. Soseuta fenkoli.
Lisää soseeseen sokeri ja valkoviini ja kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut. Sokerin määrä riippuu siitä tarjoatko sorbetin väli- vai jälkiruokana. Jos käytit liemenä viiniä ja tarjoat sorbetin väliruokana, voit lisätä hapokkuutta viinietikalla. Jäähdytä seos.
Raasta kurkku ja sekoita fenkoliseoksen joukkoon.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti kurkku-fenkoliseokseen.
Laita sorbettiseos pakastimeen, mielellään metallikulhoon ja hämmennä sitä esim. vahvalla vispilällä puolen tunnin välein, kunnes koostumus on jäätelömäinen ja tasainen.
Jos omistat jäätelökoneen, valmista sorbetti siinä.
Jos et tarjoa sorbettia heti valmistuksen jälkeen, laita valmis seos kannelliseen astiaan ja nosta noin puoli tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin, jotta sen rakenne pehmenisi.
Ota sorbetista kuumaan veteen kastetulla lusikalla pyörylöitä ja nosta pieniin laseihin. Koristele esim. sitruunamelissan lehdellä. Tarjoa heti.