Hullaannu sieniin ympäri vuoden

Sienivarastojasi pääset täydentämään ympäri vuoden poimimalla lähikaupastasi ostoskärryysi tuoreita viljelysieniä. Kauppojen perusvalikoimaan kuuluvat varmasti jo tuoreet herkkusienet. Sen lisäksi Suomessa viljellään ruskeaa herkkusientä, osterivinokasta, portobelloa ja siitaketta. Maaliskuun ensimmäisellä viikolla, viikko 10, vietetään sieniviikkoa.

Sienet osana ruokailua

Sienet ovat olleet aterian pääruoka-aine siinä kuin liha ja kalakin Keski- ja Itä-Euroopassa, Japanissa ja Kiinassa. Viljellyt sienet ovat tulossa vauhdilla myös suomalaisten ruokapöytiin.
Viljellyn sienen maku on yleensä mieto, mutta kulinaristinen. Monien mielestä kuitenkin maku, koostumus ja ravintoarvot ovat sienten arvokkain ominaisuus. Kasvaville ja nuorille sieniruoat ovat todella suositeltava vaihtoehto suojaravinteidensa monipuolisuuden takia. Laihduttajille sieniruoat ovat mitä oivallisin vaihtoehto, sienten vähäisen energiapitoisuuden takia.

Monimuotoinen tarjonta

Herkkusieni on ehkä tunnetuin ja eniten viljelty sienilaji. Se kasvaa myös villinä Etelä-Euroopan metsissä. Herkkusieniä on sekä valkoisia että ruskeita. Valkoisen herkkusienen maku on hento ja pähkinämäinen. Ruskean herkkusienen maku on valkoista voimakkaampi. Molempien värisiä herkkusieniä voi nauttia sekä raakana että kypsennettynä. Herkkusienet sopivat nopeaan ja helppoon ruoanlaittoon ja maistuvat monessa erilaisessa ruoassa. Osterivinokkaan väri vaihtelee kermanvaaleasta harmahtavan ruskeaan tai violettiin. Muodoltaan se on simpukkamainen ja se voi kasvaa hyvinkin kookkaaksi. Osterivinokas on puhdas ja helppokäyttöinen sieni. Sen maku on pehmeä ja mieto. Parhaiten se sopii käytettäväksi kypsennettynä.
Isoksi kasvanutta herkkusientä kutsutaan portobelloksi. Sen lakin halkaisija voi olla jopa10-12 cm. Maultaan se on voimakkaampi ja aromikkaampi kuin herkkusieni. Portobello syödään kypsennettynä ja se sopii hyvin sekä pääruoaksi että lisäkkeeksi täytettynä tai gratinoituna. Siitake on kiinteä ja paksumaltoinen sieni, jonka maku muistuttaa hieman herkkutattia. Sen lakki on baskerimallinen ja väriltään ruskea. Siitake on helppokäyttöinen ja sitä voi käyttää sekä raakana että kypsennettynä herkkusienen tavoin.

Arkiruoan ja pikkuherkuttelun kruunaaja

Aloittelevakin sienikokki pääsee hyvin sieniruokien makuun lisäämällä viljeltyjä herkkusieniä jo arkiruokiinsa. Perinteisen jauhelihakastikkeen tai makaronilaatikon voi jatkaa herkkusienillä. Pizzaan, munakkaaseen tai makkarakeittoon saa uutta makua herkkusienillä. Ne sopivat myös lihapullien tai nakkien lisukkeeksi. Perinteiseen kaalilaatikkoon saat uutta makua lisäämällä joukkoon siitakesieniä. Juhlavamman aterian saat höystämällä paistetun broilerin bortobello sienillä tai uunilohen siitakesienillä.

Italialaistyyppiset antipastit ja muut pikkusyötävät syntyvät helposti sieniä käyttämällä. Herkullinen sormisyötävä tapas syntyy tuoreista kasviksista, sienistä, yrteistä ja valkosipulista. Vaihtelemalla eri sieniä, juustoja ja mausteita saat juuri oman makuisia herkkuja. Marinoidut sienet kuuluvat perinteiseen tapasvalikoimaan. Osterivinokkaista saat suussa sulavia pyöristämällä marinadin hunajalla ja rouhimalla päälle mustaa pippuria. Bruschettaleivän tomaattisen päällisen voit toisinaan täydentää sienillä. Täytetyt herkkusienet ovat hieman työläämpiä, mutta lopputulos on sitäkin herkullisempi. Täytettä vaihtelemalla saat vaikka jokaiselle viikon päivälle oman makuisen täytetyn sienen.

Faktaa viljellyistä sienistä:

Suomalaiset syövät tuoreita viljeltyjä sieniä vuodessa 350 grammaa eli parin rasiallisen verran henkeä kohti. Kotimaisten sienten osuus tästä on yli 90 %.

Viljellyt sienet tulee säilyttää kylmässä +2 – +5 asteessa ja mielellään myyntipakkauksessaan haihtumisen ehkäisemiseksi. Parhaimmillaan sienet ovat tuoreina ja ne tulisi käyttää viikon sisällä poiminnasta. Poikkeuksena on siitake, joka säilyy jopa 2-3 viikkoa syöntikelpoisena kylmässä.

Viljellyt sienet ovat kevyttä ja monipuolista ravintoa. Ne sisältävät energiaa keskimäärin vain noin 30 kcal/100 g kohti, mutta rasvaa tuskin lainkaan. Kuidun määrässä viljellyt sienet päihittävät esimerkiksi keitetyn perunan tai neljänviljanpuuron. 100 g:ssa herkkusieniä on enemmän kuituja kuin viipaleessa kokojyväleipää.

Viljellyt sienet sisältävät kohtalaisen paljon B-ryhmän vitamiineihin kuuluvia riboflaviinia, niasiinia ja foolihappoja. Lisäksi sienistä saa kivennäis- ja hivenaineista esim. kaliumia, fosforia, sinkkiä ja kuparia. Herkkusienet ovat myös loistavia seleenin lähteitä. Terveysvaikutustutkimuksissa on todettu, että sienillä on veren kolesterolitasoa alentava, syöpää ehkäisevä sekä elimistön immuunipuolustusta voimistavia vaikutuksia.

Siitakebruchettat

n. 10 kpl

1 sipuli
1–2 lehtisellerin vartta
2 tomaattia
150 g siitakesieniä
2 tl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua pippuria
0,5 dl silputtua basilikaa
10 viipaletta patonkia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä

Silppua sipuli, viipaloi lehtiselleri ja kuutioi tomaatti. Puolita isot siitakesienet.
Kuullota sipulia öljytilkassa noin 5 minuuttia. Lisää lehtiselleri sekä sienet ja jatka kuullottamista muutama minuutti.
Kumoa sekaan tomaattikuutiot, mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna muutama minuutti ja nosta pois liedeltä. Sekoita joukkoon basilikasilppu.
Murskaa tai silppua valkosipulinkynnet ja kuullota sitä öljyssä pari minuuttia. Paista tässä valkosipuliöljyssä patonkiviipaleet nopeasti kauniin ruskeiksi.
Nosta patonkiviipaleet tarjoilulautaselle ja lusikoi sieniseosta päälle. Koristele halutessasi basilikalla.

Täytetyt herkkusienet

n. 20 kpl

20 pienehköä herkkusientä

Täyte 1
10 herkkusieneen
50 g sinihomejuustoa
0,25 tl sitruuna- tai mustapippuria
2 rkl silputtua tuoretta rakuunaa

Irrota sienistä jalat. (Ne voi silputa vaikka jauhelihakastikkeen sekaan). Nosta sienien lakit uunivuokaan.
Murenna homejuusto haarukalla noin teelusikan kokoisiksi murusiksi. Sekoita joukkoon pippuri ja rakuuna. Jaa juustoseos herkkusienien lakkeihin.

Täyte 2
10 herkkusieneen
n. 0,5 dl pehmeää vuohenjuustoa tai sulatejuustoa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
2–3 rkl silputtua ruohosipulia tai 1 rkl silputtua timjamia

Irrota sienistä jalat. Nosta sienien lakit uunivuokaan jo täytettyjen lakkien viereen.
Silppua herkkusienen jalat pieneksi silpuksi. Sekoita joukkoon juusto, pippuri ja ruohosipuli.
Täytä herkkusienien lakit tällä seoksella.
Kypsennä sieniä 225 asteisessa uunissa, kunnes juusto sulaa ja sienet ovat kuumenneet, noin 10 minuuttia.
Koristele tarjolle tuotaessa tuoreella yrttisilpulla.

Hunajamarinoidut osterivinokkaat

n. 150 g osterivinokkaita
2 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,5 dl silputtua persiljaa
0,75 dl hunaja-omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
0,5 dl vettä
0,5 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä

Paloittele isot sienet, pienet sienet voivat olla kokonaisina. Asettele sienet kannelliseen astiaan. Viipaloi valkosipulinkynnet ja sipuli ohuiksi viipaleiksi ja laita sienten päälle. Ripottele päälle pippuri ja persilja. Sekoita kevyesti.
Sekoita ensin viinietikka ja hunaja keskenään sekaisin ja lisää sitten sekaan vesi, suola ja öljy.
Valuta kastike sienille ja anna maustua vähintään pari tuntia tai vaikka yön yli.
Nosta sienet tarjolle cocktailtikkujen kanssa, joilla jokainen syöjä saa napsia sieniä.
Viljeltyjä sieniä voi syödä kypsentämättä, mutta jos olet kovin herkkävatsainen, ryöppää sienet runsaassa kiehuvassa vedessä muutaman minuutin verran, valuta ja jäähdytä. Valmista sitten ohjeen mukaan.