Toukokuun kukkijat tuovat kesän pihaan

Toukokuun nimikkokasveiksi on valittu isotuomipihlaja ja imikät. Molemmat kukkivat runsaasti ja näyttävästi suurina kasvustoina vasten alkukevään paljasta maisemaa.Kuukauden kasvit valitsee Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kuukaudelle nimetään puuvartinen kasvi ja perennalaji tai -suku. Valinnalla halutaan nostaa esiin kestäviä ja ajankohtaisia kasveja sekä muistuttaa, että puita, pensaita ja perennoja voi istuttaa koko kasvukauden ajan.

Moni-ilmeinen imikkä on helppohoitoinen

Imikät ovat hillitysti leviäviä, mätästäviä peitto- ja ryhmäperennoja. Ne kukkivat runsaina varhain keväällä ja tuovat kaivattua väriä heräävään pihaan. Nuppuisina kukat ovat punaisia, avauduttuaan useimmilla lajeilla sinisiä.

Luonnossa imiköitä esiintyy lehtojen aluskasvillisuutena, joten pihallakin ne viihtyvät parhaiten puolivarjoisessa multavassa kasvupaikassa. Paahteessa imikät eivät pärjää. Auringon ruskistama lehdistö voidaan kuitenkin uudistaa leikkaamalla se kukinnan jälkeen.

Imiköistä helppohoitoisimpia on lehtoimikkä (Pulmonaria obscura) jota tavataan Etelä-Suomessa myös luonnonvaraisena. Se kasvaa 15-25 senttiä korkeaksi, hyvin peittäväksi kasvustoksi. Rohtoimikkä (Pulmonaria officinalis) on kasvutavaltaan samantapainen kuin lehtoimikkä. Sopiva istutustiheys näillä molemmilla matalakasvuisilla perennoilla on kymmenen kappaletta neliölle.

Noin 30-senttisiksi kasvavat voimakkaan sinikukkainen kapealehti-imikkä (Pulmonaria angustifolia) ja lehdistöltään valkolaikkuinen valkotäpläimikkä (Pulmonaria saccharata). Molempia tarvitaan kahdeksan tainta neliölle, jotta saadaan hyvin peittävä ja kauniisti kukkiva perennapenkki.

Isotuomipihlaja on todellinen monikäyttökasvi

Isotuomipihlaja (Amelanchier spicata) on suosittu pensas erityisesti viheraluella. Sitä käytetään runsaasti muun muassa teiden varsilla maisemointikasvina – eikä ihme, onhan kyseessä helppohoitoinen, kestävä ja näyttävä kasvi.

Runsaan kevätkukinnan lisäksi isotuomipihlaja hurmaa ohikulkijan syksyisin loistavilla ruskan väreillä ja tummansinisillä marjoillaan. Marjoja voi halutessaan käyttää myös mehuissa ja viineissä. Ennen talven tuloa isotuomipihlaja loistaa keltaisen ja punaisen voimakkaissa väreissä. Se on pihojen parhaimpia ruskakasveja, ja näyttää hehkuvat värinsä sateisinakin syksyinä.

Isotuomipihlaja kasvaa kaksi-viisi metriä korkeaksi. Kasvutavaltaan se on pystyoksainen ja tiheä, joten se sopii erittäin hyvin vapaasti kasvavaksi aidaksi sinne, missä tarvitaan korkeaa näkösuojaa. Yksittäisenä kasvina isotuomipihlaja on pensasmainen pikkupuu, joka vesovana muodostaa kauniin, sylinterimäisen ja monirunkoisen pylvään.