Joulun aidot maut syntyvät juureksista

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Juuresten kysyntä moninkertaistuu joulun kynnyksellä. Perinteisiä jouluherkkuja valmistetaan kodeissa ja niitä tarjotaan valmiina myös kaupoissa. Joulun kasvisherkuista erilaiset juureksista valmistetut laatikot ovat kaikkein suosituimpia. Valmiit juuressoseet helpottavat ja nopeuttavat juureslaatikoiden valmistusta, vaikka helppoa se on käsittelemättömistäkin juureksista. Vaihtelua joulupöytään saadaan valmistamalla joitain aivan uusia jouluruokia.

Rosollit ja juuresterriinit elävät uutta nousukautta ja niiden avulla luodaan joulupöytään juhlavuutta. Yhteistä näille juuresherkuille on se, että ne maistuvat hyvältä monen eri ruokalajin kanssa nautittuina. Tärkeää on myös se, että ne helpottavat joulun ruuanlaittoa. Esimerkiksi etukäteen isoina erinä valmistetut terriinit ja rosollit ovat valmista ja helppoa ruokaa tarjottavaksi pyhien aikana.

Kasvisruokaa jouluksi

Perinteiset laatikot ja kinkut eivät maistu enää kaikille jouluvieraille yhtä hyvältä kuin silloin ennen. Moni nuori jouluvieras odottaa löytävänsä joulupöydästä myös uusia herkullisia kasvismakuja. Juuresten tuoma keveys on valttia joulupöydässä. Silloin jaksaa paremmin ja on helpompi antaa itselleen lupa syödä yölläkin…

Juuresterriini on varsinainen juhlaruoka, joka tekee varmasti vaikutuksen jouluvieraisiin. Terriinin valmistaminen vaatii hiukan vaivannäköä, mutta terriinin tekijä palkitaan usein runsain kehuin. Selleri, palsternakka, inkivääri ja porkkana antavat tälle jouluherkulle tyylikkään maun. Terriini sopii tarjoiltavaksi yhtä hyvin osana joulun kylmää kalapöytää kuin kinkun kaverina.

Juhlava jouluherkku syntyy myös hasselpähkinärouheella leivitetyistä punajuuri- tai lanttupihveistä. Eniten aikaa juurespihvien valmistuksessa vie juuresten keittäminen. Voit kuitenkin keittää juurekset valmiiksi jo etukäteen, jolloin esimerkiksi Tapanina tai joulun välipäivinä tarjotut juurespihvit on nopea ja helppo valmistaa.

Sinun rosolli ja minun…

Rosollista löytyy tuhansia erilaisia muunnoksia ja väittely oikeasta koostumuksesta ja raaka-aineista päättyy harvoin yhteisymmärrykseen. Kotimaiset Kasvikset ry haluaa tarjota jouluksi uuden rosollityyppisen salaatin, jota kannattaa valmistaa perusrosollin tapaan usean jouluruoan lisäkkeeksi. Näin ruoanlaitto jouluna helpottuu. Salaatin maku muuttuu sopivasti, kun aineksien maut marinoituvat keskenään. Parhaimmillaan rosmariinille maistuva joulusalaatti on seuraavana päivänä. Kaikkea salaattia ei kannata kuitenkaan marinoida kerralla, sillä osa ruokailijoista voi haluta maustaa salaattinsa itse. Vaihtamalla raaka-aineita, kastiketta tai mausteita jouluinen salaatti uudistuu mukavasti ja sopii erilaisten ruokien kanssa.

Jouluinen juuresterriini

500 g juuriselleriä
500 g palsternakkaa
2 rkl sitruunanmehua
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
0,5-1 tl kanelia
1-1,5 tl suolaa
3 kanamunaa
200 g porkkanaa
(0,5 dl rakuunaa)
Pinnalle:
saksanpähkinää

· Kuori ja paloittele sellerit ja palsternakka. Keitä kypsiksi kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja anna juurespalojen kuivahtaa jälkilämmöllä.
· Soseuta juurekset sauvasekoittimella. Mausta sitruunalla, inkiväärillä, kanelilla ja suolalla. Lisää kananmunat vasta jäähtyneeseen juuresmassaan.
· Kuori ja leikkaa porkkanat pieniksi kuutioiksi. Kypsennä kuutiot lähes kypsiksi kiehuvassa vedessä. Kaada keitinvesi pois.
· Lisää jäähtyneet porkkanakuutiot, hienonnettu rakuuna ja halutessasi rouhittua saksanpähkinää juuresmassaan.
· Vuoraa (pitkulainen, tilavuudeltaan 1 l) vuoka tuorekelmulla. Öljyä kelmu. Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta. Käännä kelmu terriinin päälle tiiviisti.
· Nosta vuoka uuniin uunipannulle, jossa on kiehuvan kuumaa vettä. Kypsennä vesihauteessa 150 asteessa tunnin verran.
· Anna terriinin jäähtyä ja vetäytyä kunnolla. Kumoa jäähtynyt terriini ja viipaloi terävällä veitsellä. Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä ja pähkinöillä.

Pähkinäiset juurespihvit(n. 4 annosta)

1 (n. 500 g) lanttu
2-3 punajuurta
n. 1 dl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
1-2 kananmunaa
150 g hasselpähkinärouhetta
hunajaa
(vuohenjuusto)· Kuori lanttu ja keitä lähes kypsäksi. Keitä myös punajuuret, mutta toisessa kattilassa ja kuorineen.
· Jäähdytä, kuori punajuuret ”rapsuttamalla” ja leikkaa molemmat juurekset noin 1 cm paksuiksi viipaleiksi.
· Mausta vehnäjauhot suolalla ja mustapippurilla laakealla lautasella. Vatkaa kananmunan rakenne rikki toisella lautasella ja kaada hasselpähkinärouhe kolmannelle lautaselle.
· Pyörittele juuresviipaleet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pähkinärouheessa. Aseta uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes kuorrutus on saanut väriä. Halutessasi voi nostaa jokaiselle pihville viipaleen vuohenjuustoa ja kuorruttaa pihvejä vielä juuston kanssa muutaman minuutin.
· Valuta valmiiden pihvien päälle hieman hunajaa. Tarjoa lisäkkeenä tai kasvisruokana.

Marinoitu joulusalaatti

5 porkkanaa
1 kookas lanttu
2 punasipulia
2 varsisellerin vartta

Rosmariiniliemi:
2 dl keitinlientä
0,5 dl valkoviinietikkaa
2 rkl siirappia
2 tl sinappia
1-2 rkl tuoretta rosmariinia
ripaus mustapippuria
2 tl rosepippuria
1 tl suolaa

· Kuori porkkanat ja lanttu. Leikkaa reiluiksi paloiksi.
· Kypsennä palat suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Säästä osa keitinliemestä marinadia varten.
· Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi myös varsisellerin varret. Yhdistä kaikki kasvikset.
· Sekoita marinadin ainekset ja kaada kasvisten päälle. Anna salaatin marinoitua jääkaapissa ainakin vuorokauden ajan.

TILAA PUUTARHA-SANOMAT SUORAAN KOTIISI!