”Putin voi tappaa yritykseni”

Vihannesviljelijät ovat vakavasti huolestuneita Venäjän asettamasta elintarvikkeiden tuontikiellosta, kerrotaan uusimmassa Puutarha-Sanomat -lehdessä (nro 7/2014). Sen epäsuorana vaikutuksena on, että halvat vihanneserät Euroopasta vyöryvät Suomen markkinoille. Suomalaisen viljelyn tulevaisuus on kaupan keskusliikkeiden sisäänostajien käsissä.

Itä-Ukrainassa käytävän sodan maksumiehiksi ovat joutumassa suomalaiset elintarvikeyritykset ja viljelijät. Julkisuudessa on ollut puhetta Valion tappioista, mutta monien puutarhayrittäjien elinkeino on vaarassa kuolla kokonaan.

– Putin voi tappaa yritykseni, tiivistää tervolainen kauppapuutarhuri Ilkka Tarvainen vaaran.

Tarvaisen puutarha Oy tuottaa ympärivuoden tomaattia. Tomaatteja on mennyt Pirkka-tuotteena sekä kotimaahan että jo kahden vuoden ajan Pietariin sikäläisiin K-citymarketeihin.

Venäjälle on Suomesta viety viime kautta lukuun ottamatta ruokaperunaa kymmeniä miljoonia kiloja vuodessa. Vihannesten vienti on ollut satunnaisempaa. Vaikutukset Suomen puutarhataloudelle tulevatkin kiertotietä, kun Hollannin, Puolan ja Espanjan markkinat Venäjälle loppuivat. Vientiin kasvatetut vihanneserät pyritään dumppaamaan muun muassa Pohjoismaihin.

– Kauppapuutarhoista kolme neljäsosaa tekee jo nykyisin negatiivista tulosta. Putin voi panna niin minun kuin monen muunkin firman nurin. Se huolestuttaa, kuinka kauan pakotteet kestävät, pohtii Ilkka Tarvainen.

– Nyt punnitaan, miten asiakkaat käyttäytyvät. Kun kotimainen tomaatti maksaa 2–3 euroa, voi viereen tulla muutamia kymmeniä senttejä maksava halpaerä. Tuleeko valinnan kriteerinä olemaan hinta vai laatu.

Ilkka Tarvainen on hyvillään siitä, että lähiruoka toimii hyvin, ja asiakkaat maksavat mielellään lähellä tuotetusta korkeampaa hintaa.

Tomaattia 3 sentillä

Elokuun puolivälissä Venäjälle tarkoitettuja vihanneseriä myytiin dumppaushintaan.

– Hollannissa on tarjolla tomaattia jopa vain 3–5 sentin kilohintaan, päivittelee Stefan Skullbacka Närpiön Vihanneksesta. Hän kuitenkin ymmärtää halvan hinnan, sillä vihannesten toimittaminen biojätteeksi maksaa Närpiössäkin 50 senttiä kilolta.

– Suomalaisen viljelyn tulevaisuus on nyt keskusliikkeiden käsissä, sillä eivät kuluttajat itse tuo vihanneksia. Houkutus on suuri tuoda, kun saa halvalla. Kun tuontivihannekset tulevat hyllyyn, ne hävitetään sieltä vaikka väkisin. Nyt tarvitaan kansallisuusajattelua kehiin.

Skullbackan mukaan kasvihuonevihannesten sesonki on ollut hinnallisesti huono ja nyt täytyisi loppukausi päästä kunniallisesti läpi.

– Talvituotanto on lähdössä käyntiin. Meillä ei ole muita eväitä kuin tuoda laadukkaita tuotteita tarjolle hintaan, jolla tuotanto kannattaa, toteaa Skullbacka.

Voit lukea lehden digitaalisen näköispainoksen TÄSTÄ LINKISTÄ (5 €/lehti)

tai tilata lehden TÄÄLTÄ edulliseen kestotilaushintaan.