Puutarha-Sanomat: Dumppaustullit käyttöön!

– Voi Putin, minkä teit. Halusit kostaa Obamalle, Merkelille ynnä muille länsipomoille sen, että he jäädyttivät ystäviesi ja samalla itsesi länteen sijoittamia varoja. Ruoskasi kuitenkin osuu syyttömiin viljelijöihin, todetaan Puutarha-Sanomien (nro 7/2014) pääkirjoituksessa.

– Julkisuudessa on esillä ollut Valion kärsimät tappiot, kun juustojen ja muiden maitotaloustuotteiden vienti Venäjälle tyssäsi. Vaille huomiota on jäänyt takavasemmalta tulevat iskut suomalaisia puutarha- ja perunanviljelijöitä kohti. Kun puolalaisten, hollantilaisten ja espanjalaisten vihannesten vienti Venäjällä estyi, sinne kasvatettuja eriä saatetaan dumpata Pohjoismaihin.

– Kuinka suomalaisten yrittäjien käy, on kaupan kädessä. Houkutus tuoda pilkkahintaisia vihanneksia EU:sta on suuri. Kuluttajat eivät niitä kaipaa, mutta jos ”Putin-tomaatteja” tuodaan tyrkylle, romuttaa tuonti kotimaisten tuotteiden hinnan.

Päätoimittaja Jouko Tikkasen kirjoittaa, että nyt tarvitaan kansallista ryhtiä, jotta suositaan suomalaista eikä sorruta hakemaan lyhytaikaisia voittoja.

– Suomalaiset kuluttajat ovat yhtä isänmaallisia kuin venäläiset, jotka ovat Putinin toimien takana siitä huolimatta, että heidän kauppakorinsa laatu heikkenee ja hinnat kallistuvat. Venäläiset uhoavat pärjäävänsä kaalisopalla vuoden ajan.

– EU:n komissio on päättänyt maksaa hedelmä- ja vihannesviljelijöille Venäjän vastapakotteista aiheutuvista menetyksistä yhteensä 125 miljoonan euron korvaukset. Näitä rahoja eivät suomalaiset viljelijät tule näkemään, vaan ne uppoavat suuriin jäsenmaihin.

Pääkirjoituksessa todetaan, että EU:n tullitariffi tuntee polkumyynnin käsitteen ja tälläkin hetkellä kymmenille kolmansien maiden tuotteille on asetettu dumppaustulli.

– Suomella ei ole enää omaa tullitariffia, vaikka nyt sellaista kipeästi tarvittaisiin, jotta polkumyynti muista EU-maista Suomeen voitaisiin estää.

– Vaikka Suomelta on tullipolitiikan aseet viety, voisi pääministeri Stubb sentään uhota EU:hun päin, että otamme dumppaustullit käyttöön. Se kiinnittäisi huomiota Venäjä-pakotteiden todellisiin kärsijöihin, nostaisi kansallistunnetta suosia suomalaista ja paheksuisi markkinahäiriötä hyväksi käyttäviä maahantuojia, vaatii päätoimittaja Tikkanen.

Puutarha-Sanomissa on jälleen tuhti paketti ajankohtaisia artikkeleita ja uutisia.

• Arvotarha Oy tuottaa asiakkaiden tarpeisiin, lehden kannessa ovat Arvo Suutari ja Marko Hauhtonen.

• Suonenjoelta meni mansikan koe-eriä Pietariin juuri ennen Venäjän asettamaa kieltoa

• Entinen kokki, nykyinen K-supermarketkauppias Mikko Mustonen.

• Myllykeskus on suurin S-market, haastattelussa Petteri Nurminen ja Sari Salin .

• Uusi marjayrittäjä kaipaa urakkapoimintaan uudistusta, Pekka Laitinen luovutti tilansa tyttärelleen Saara Markkaselle.

• Räpin koetila 60 vuotta; yhteisin tavoittein tulevaisuuteen, toimitusjohtaja Veijo Meriläinen piti viljelijöitä Apetit Oyj:n tärkeimpänä voimavarana.

• Piltin puutarha panostaa babyleafiin, hastattelussa Hanne Helenius.• Lepaa 50 -juhlanäyttelyn kiinnostavia uutuuksia, laaja raportti messuilta.

Stefan ja Susanne Fred säästävät öljyä Pari-lisäaineen käytöllä.

• EU:n vihanneskorvaukset eivät yllä Suomeen.

• ”Halpamyynti on hulluutta”, toteavat porkkananviljelijät Elina ja Matti Vinnikainen.

Voit lukea lehden digitaalisen näköispainoksen TÄSTÄ LINKISTÄ (5 €/lehti)

tai tilata lehden TÄÄLTÄ edulliseen kestotilaushintaan.