Viljelijätukien haku alkoi viimein Vipu-palvelussa

Viljelijätukien haku avautui Vipu-palvelussa 9.4.2014. Sähköisen hakemuksen voi tehdä 30.4.2014 klo 23.59 saakka osoitteessa https://vipu.mavi.fi. Tukihallinnon tietojärjestelmän uudistamisen takia sähköinen haku avautui myöhemmin kuin viime vuonna.

Tukisovelluksen uudistaminen on ollut tietojärjestelmähanke, jota Maaseutuvirasto ja maa- ja metsätalousminiteriön tietopalvelukeskus Tike ovat tehneet yhteistyössä. Järjestelmätyössä tarvitaan laajaa testaamista, jotta sähköinen tukihaku toimii moitteettomasti ja palvelee tuenhakijoita suunnitellusti. Tästä syystä Maaseutuvirasto on päättänyt antaa valmistelulle lisäaikaa.

– Viivästyminen on valitettavaa, mutta tietojärjestelmäuudistukselle asetetuista laatu- ja luotettavuusvaatimuksista ei voida tinkiä. Myös hakuajan päättymisajankohdasta pidetään kiinni, jotta tukien maksaminen pysyy aikataulussa. Pidämme viljelijän kannalta ensisijaisen tärkeänä, että tuet maksetaan oikein ja ajallaan, Maaseutuviraston ylijohtaja Leena Tenhola sanoo.

Esitäytetyt lomakkeet saa Vipu-palvelusta

Esitäytetyt lomakkeet on lähetetty maaliskuun aikana viljelijöille, jotka ovat tilanneet tukihakumateriaalin. Kaikkien tilojen lomakkeet ovat nyt kuitenkin saatavilla Vipu-palvelussa. Maatilatiedot-osion kohdassa Lomakkeet ja tulosteet ovat seuraavat tilan esitäytetyt lomakkeet: Maatilalomake 101A, Peruslohkolomake 102A, Tukioikeuslomake 103A ja Maatilan osalliset 101D. Muut paperilomakkeet ovat saatavissa suomi.fi-palvelusta.

Asiointioikeudet lähes kaikilla maatiloilla

Maatilatietojen onnistuneen keräyksen myötä lähes kaikkien maatilojen ensisijaisilla viljelijöillä on sähköiset asiointioikeudet. Noin 98 prosentilla tiloista ensisijainen viljelijä voi palauttaa tukihakemuksen Vipu-palvelussa ja allekirjoittaa yksin tukihakulomakkeet. Lisäksi hän voi antaa Vipu-palvelussa vastaavia oikeuksia myös muille henkilöille, kuten perheenjäsenille, yhtiökumppaneille tai neuvojalle.

Jos ensisijaisella viljelijällä ei ole asiointioikeuksia, maatila voi hakea tukia ainoastaan paperilomakkeilla. Vaikka asiointioikeuksia ei olisi annettu, kaikki tilan omistajiksi merkityt saavat automaattisesti selausoikeudet ja pääsevät katsomaan maatilan tietoja Vipu-palvelussa.

Maaseutuviraston syksyllä tekemän maatilatietojen päivityksen tarkoituksena oli, että jatkossa hakemusten allekirjoittaminen ja valtuutusten antaminen hoituvat viljelijöiltä entistä helpommin. Maatilat saivat asiointioikeudet valtuuttamalla tilan ensisijaisen viljelijän lomakkeella 455.

Asiointioikeuksiin voi tehdä muutoksia Vipu-palvelussa tai lomakkeella 457.

Kunnasta apua Vipun käyttöön

Viljelijät saavat apua Vipu-palvelun käyttöön kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta. Jokaisella maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueella on sähköisen tukihaun asiantuntija, joka auttaa käyttöoikeuksiin, hakemuksen täyttämiseen ja lähettämiseen sekä sovelluksen käyttämiseen liittyvissä asioissa.