Tukkutori: Miksi politiikka on niin vaikeaa?

Uuden Tukkutori-lehden (nro 7/2013, ilmestyi 4.12.2013) pääkirjoituksessa pohdiskeltiin politiikan teon vaikeutta.

– Pääministeri Jyrki Kataisen sixpack-hallitus sai marraskuun 30. päivänä puristettua rakennepaketin, jolla rauhoitettiin kansainvälisiä luotto-luokittajia pitämään Suomi vielä kolmen A:n luokassa. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen sai tästä aiheen kehua demarien puoluevaltuuskunnassa, että SDP:llä on keskeinen rooli maan talouden kuntoon saattamisessa. Tilanne on kuitenkin kuin savolaisessa projektissa: toteuttamista vaille valmis.

Päätoimittaja Jouko Tikkanen toteaa, että kestävyysvaje on ollut vuosia tiedossa ja hallituksen jahkailun aikana railo on levennyt. Matti Vanhanen sai Rukan lumilla herätyksen eläkeiän nostamisesta, mutta se ammuttiin ay-liikkeen toimesta alas. Urpilainen kävi viime vaaleihin lupauksella, että eläkeikää ei nosteta. Tämä äänestäjien nuoleskelu on käymässä kansakunnalle kalliiksi.

– Kansa ei ole niin tyhmää vaalikarjaa kuin poliitikot luulevat. He ovat valmiita ottamaan vastaan karvaankin kalkin, kun sen aika on. Tästä tunnettuna esimerkkinä on pääministeri Winston Churchillin puhe 1940, jossa hän yhdisti britit taisteluun Saksaa vastaan sanomalla, ettei hänellä ole kansalaisille tarjolla mitään muuta kuin verta, hikeä ja kyyneleitä.

– Kotimaisina esimerkkeinä on kaksi presidentiksi noussutta poliitikkoa. Mauno Koivisto nousi 60-luvulla suosioon, kun hän devalvoi markan 31 prosentilla ja muutoinkin piti talouspolitiikan tiukoilla. Sauli Niinistön suosion salaisuus on synkistelevissä otsarypyissä ja tylyn realistisissa talouspuheissa. Samaa yrittää nyt Jutta Urpilainen, mutta hän on auttamatta myöhässä – uskottavuus meni jo aiemmin.

– Äänestäjien mielistelyn ohella kunnollisen politiikan tekemisen painajainen on ammattiyhdistysliike. Eduskunnalle kuuluvat asiat – kuten kansalaisten sosiaaliturva ja työurien pituus – päätetään tosiasiassa työelämän korporaatioissa. Mitään järkevää ei voi tehdä, kun savupiipputeollisuuden aikana valtansa betonoineet järjestöt määräävät tahdin kolmisenkymmentä vuotta jäljessä olevalla ajankuvallaan, toteaa Tikkanen.

– Poliitikot puhuvat yrittäjyydestä juhlapuheissa myönteisesti. Päätökset ovat kuitenkin yrittäjyyttä vaikeuttavia, ja mieluisempana valintana on kasvattaa työttömien armeijaa. Työntekijöiden koulutusvapaat ja lomien jatkaminen sairastelulla eivät kannusta yrittäjiä palkkaamaan väkeä, vaan riskittömämpää yrittäjälle on jatkaa omaa työpäivää ja tehdä työt sairaanakin.

Tukkutori-lehdessä on runsaasti mielenkiintoisia artikkeleita ja ajankohtaisia uutisia, kuten

• Tulivatko Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula? Sukulalla muhii jo Huttulan Kukko.

Merja Korkeakangas sitoi yllätysmestariksi: Jo toinen SM meni perätysten Pohjanmaalle.

• Paikallisuus on pohjoismaista ruokakulttuuria: Huippukokki Claus Meyer koutsasi Kuopiossa.

• Ruoan nettikauppa on nyt ”kuuminta hottia”, Tukkutorilla toimivat MakuMaku.fi ja Tuoretori.fi

• Luomun kulutus polarisoituu. Kulutus keskittyy yhä pääkaupunkiseudulle, kertoo Marja-Riitta Kottila ProLuomu ry:stä.

• Kukkakauppaa Laura Ashleyn hengessä, kansikuvassa olevan Anne Kärjen uusi konsepti myy Vanhassa Porvoossa.