Uuden Puutarha-Sanomat -lehden pää-kirjoituksessa todetaan, että Suomen talouden heikkoon kehityksestä on viimeinkin herätty – maamme hallituksessa se on kuitenkin vielä puhetta rakenne-uudistuksesta ja todelliset teot puuttuvat.
– Kriisi-tietoisuus ei ole vielä niin pitkällä, että uskallettaisiin puhua työn hinnan alentamisesta, vaan puheet pyörivät maltillisissa tulo-ratkaisuissa. Ay-järjestöjen talutus-nuorassa olevan poliittisen järjestelmän on helpompaa valita työttömyyden tie kuin kilpailu-kyvyn palauttaminen.
– Uutta jaettavaa kansalle syntyy siitä, että vienti on suurempaa kuin tuonti ja matkustamme ulkomaille harvemmin kuin turisteja tulee meille. Vientimme on vaikeuksissa, joten meillä ei olisi varaa tuoda ainakaan mitään sellaista, mitä voimme täällä itse tuottaa.
– Pystyisimme tuottamaan ruokaa riittävästi suomalaisten tarpeisiin. Ymmärretään kauppaa ja kuluttajien tarpeita toki sen verran, että banaaneita voidaan tuoda, mutta marokkolaisten mansikoiden ja espanjalaisten pakastevihannesten tuonti on täysin turhaa – etenkin siksi, että emme tarvitse hepatiittia ja hulluruohoa sisältävää riskituontia, vaikka tuotteita saakin halvalla, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.
– Suomalaiset ovat vuosisatojen aikana turvautuneet metsiin. Nyt ei kuitenkaan tarvitse mennä pettua vuolemaan, kunhan käytettäisiin metsien ja soiden energiavarat hyödyksi. Nykypolitiikan järjettömyyden huippu on se, että ulkomailta tuotava kivihiili on syrjäyttänyt kotoista turvetta lämpölaitoksissa. Työttömyysturva on jäykistänyt kansalaisten selät niin, etteivät ne enää taivu marjojen noukkimiseen, vaan siihen työhön joudutaan lennättämään thaimaalaisia riisinviljelijöitä.
Kun suomalaisten tekemät kännykät eivät enää mene kaupaksi, on koetettava kaupata kurkkuja. Venäjällä on kysyntää suomalaisista elintarvikkeista, sillä niiden puhtauteen ja laadukkuuteen luotetaan, todetaan Puutarha-Sanomien pääkirjoituksessa.
Puutarha-Sanomat pyrkii osaltaan edistämään etabloitumista Venäjän markkinoille järjestämällä ensi marraskuussa vientiseminaarin ja matkan Pietariin.
Lehdessä on jälleen mielenkiintoinen ja ajankohtainen lukupaketti.
• Lepaalla oli jo. 50 messut, laaja messuraportti.
• Nitraattiasetus on jo synnytettäessä susi, Reino Mantsinen Humuspehtoorista arvostelee kipakasti ympäristöministeriön suunnitelmia, jotka toteutuessaan vaikeuttaisi luomuviljelyä ja maanparannusta.
• Ville Saarikon ura K-kauppiaaksi, heviosaamisen hän hankki Vihannespörssistä.
• Tomaattivalikoimaa Tampereen Stockmannilla, Tessa Kuurila kertoo, että erikoistomaatitkin ovat pääosin kotimaisia.
• Tyttäret jatkavat Astikkalan marjatilaa Kesälahdella, Outi Toivanen ja Hannele Astikainen sekä Markus Manninen vastaavat suuren marjatilan pyörittämisestä.
• Vehviläisen sipuliviljelmä on tehokkuudessaan maailmanluokkaa, Pekka Vehviläisen tilalla oli Yaran ja Agrimarketin järjestämä vihannes- ja perunapäivä.
• Esa Mäkitalon, Timo Rauvolan, Jussi Saaren ja Jorma Uotilan vihannesviljelmät Eurassa ja Eurajoella.
• Helle-päivillä päivitettiin tuotetietoutta, haastattelussa Auvo Toivola, Reeta Rouhiainen ja Kari Hagsberg.
• Leif-Ole Romarin perunatila Jepualla.
• Jeppo Foodilta kylmäpuristettua rypsiöljyä , haastattelussa Tapio Salmi.
• Luukkaisen puutarha vaihtaa bioenergiaan, haastattelussa Reima Luukkainen.
Lue lehden näköispainos tästä (hinta 5 €/lehti, kolme ensimmäistä sivua ilmaiseksi).
Tai tilaa Puutarha-Sanomat
tarjoushintaan tästä.