Kesäkuun loppuun mennessä on punamätää todettu viidellä tilalla, kun vuonna 2012 löydöksiä oli 55. Lopulliset tulokset taudin esiintymisestä saadaan syksyllä. Punamätä ei vaikuta marjojen ulkonäköön eikä ole ihmisille vaarallinen.
Uudet löydökset perustuvat viljelijöiden pyynnöstä tutkittuihin näytteisiin. Evira ei enää tänä kesänä kartoita punamätää tehostetusti, vaan tarkastuksia tehdään satokauden jälkeen normaalin vuosittaisen tuhoojakartoituksen yhteydessä.
Punamätä (Phytophthora fragariae var. fragariae) on vaaralliseksi luokiteltu mansikan juuristoa tuhoava kasvitauti. Tautia havaittaessa tai epäiltäessä on siitä ilmoitettava Eviraan. Punamädän seurauksena sivujuuret kuolevat, jolloin juuristo muuttuu kaljun näköiseksi ja kasvin veden ja ravinteiden saanti häiriintyy. Kasvustossa vioitus näkyy ensin kitukasvuisina laikkuina, ja lopulta kasvit kuolevat. Taudista tekee erityisen hankalan sen pitkä säilymisaika maassa. Punamätä voi säilyä maassa ilman isäntäkasvia jopa 15 vuotta. Punamätä ei rajoita marjojen elintarvikekäyttöä eikä leviä marjojen välityksellä.
Biologia ja leviäminen
Punamätää aiheuttava sieni tartuttaa mansikan juuria maasta käsin viileissä ja kosteissa olosuhteissa. Tarttumiselle ihanteellinen lämpötila on 10–17 °C. Tarttuminen tapahtuu märässä maassa liikkuvien parveiluitiöiden välityksellä. Taudinaiheuttajan munaitiöt säilyvät tartutuskykyisinä maassa jopa 15 vuotta ilman isäntäkasviaankin. Punamätä leviää tartunnan saaneissa mansikantaimissa sekä työvälineisiin ja koneisiin tarttuneen saastuneen mullan mukana.
Viileässä ja kosteassa viihtyvälle punamätäsienelle Suomen ilmasto on todennäköisesti suotuisa. Eviran mukaan tärkein keino estää punamädän leviämistä on terveen taimiaineiston käyttäminen. Erityistä huomiota tulee kiinnittää ulkomaisten taimien terveyteen. Jos taimissa on epäilyttäviä oireita, on syytä varmistua niiden terveydestä ennen istuttamista. Kasvustoja on tarpeen tarkkailla myös istutuksen jälkeen.
Mansikkatiloilla, joilla punamätä on todettu, tulee noudattaa tarkkaa viljelyhygieniaa, jotta tauti ei leviäisi tartunnan saaneesta kasvustosta terveisiin kasvustoihin. Viljelytoimenpiteet ja sadon kerääminen kannattaa suunnitella siten, että työt tehdään ensin puhtaissa kasvustoissa. Koneet ja työvälineet tulee pestä ja desinfioida tartunnan saaneelle kasvustolle tehtyjen toimenpiteiden jälkeen. Jos mahdollista, tartunnan saaneen kasvuston kasvupaikka kannattaa ottaa pois mansikanviljelystä ja pitää mieluiten kasvipeitteisenä maa-aineksen kulkeutumisen välttämiseksi. Kasteluvettä ei pidä kerätä kierrätettäväksi tartunnan saaneesta kasvustosta.
Mansikan punamätää koskee ilmoittamisvelvollisuus kasvinsuojeluviranomaisille. Jos epäilet löytäneesi punamätää, ota yhteyttä Eviran kasvinterveysyksikköön.