Uudessa Tukkutori-lehdessä (3/2013) on jutut Vuoden Kokki -, Vuoden Tarjoilija – ja Helsingin Avoimista kukkasidonnan kilpailuista. – Suomen menestykset huippu-urheilussa ovat jääneet viime vuosina vaisuiksi. Karpaasien jälkeen olemme tainneet pelata rehellisillä korteilla. Kilpailuja käydään yhä useammassa taitolajissa, joilla voidaan kohottaa ammattitaitoa ja -ylpeyttä, toteaa päätoimittaja Jouko Tikkanen Tukkutorin pääkirjoituksessa.
Uusin kilpailu on Vuoden Tarjoilija -tittelistä taistelu, joka käytiin rintarinnan Vuoden Kokki -kilpailun kanssa. Koululaisten ammattihaaveena tarjoilija on ollut hyvin harvinainen, kun taas kokiksi haluavia on paljon.
– Ravintoloissa hyvä salipalvelu on kuitenkin yhtä tärkeä osa kuin se, mitä keittiön puolella osataan. On selvää, että tarjoilijan arvostus kilpailun myötä paranee.
– Kukka-ala on kovan rakennemuutoksen kourissa. Ruusut kasvatetaan Keniassa ja ne myydään marketista. Kotimaisen kukkatuotannon näivettymisen myötä myös kukkakaupat ovat harventuneet. Kukkakauppojen oljenkortena on ammattitaidon kehittäminen ja sidontakilpailut ovat tässä olleet oiva keino. Asiakkaidenkin soisi arvostavan suomalaista kädentaitoa, jotta tarjouspuskan sijaan ymmärretään viedä vierailulle tai kotiin sidontatyö.
– Hyvä ruoka kiinnostaa suurta yleisöäkin, sillä tuskinpa muutoin tv-kanavat kolisisivat kokkikisoja. Jääkö katselu kuitenkin pelkäksi viihdykkeeksi, ja edelleen pussutetaan syödä marketin tarjouseineksiä. Onko näissä ohjelmaformaateissa suurin nautinto ruoan sijaan se, että joku kilpailija tulee nolatuksi?
Tikkanen kirjoittaa, että nyt televisiossa on pari havahduttavaa sarjaa, joiden vaikuttavuuteen hän uskoo.
– Ruokalönnroth Jyrki Sukula laittoi ensin Kuppilat kuntoon ja kevään aikana hän on löytänyt Makujen maa -ohjelmissaan maailman hienoimmat raaka-aineet suomalaisilta maatiloilta, vaikka itse asuukin Italiassa. Savoyn keittiömestari Kari Aihinen herättelee Kaappaus keittiössä -ohjelmasarjassa tavallisia suomalaisia perheitä luopumaan valmisruuista, neuvoo siivoamaan jääkaapin sekä ostamaan kaupasta oikeat raaka-aineet. Hän opastaa perheen yhteiseen ruoan valmistukseen ja nauttimaan ruokailusta.
Tukkutorissa on mm. seuraavat artikkelit:
Vuoden Kokiksi valittiin Erik Mansikka Suomen Turust’ ja Vuoden Tarjoilijaksi Hullu Poron Maria Suihkonen.
Nuoret floristit loistivat Helsingin Avoimissa, Fiskarsissa asuva Hanna Räisänen sitoi toiseksi.
West Chark panostaa kuivakinkkuun, Jan Westman löysi ”nischin”: ”Makkara saa olla karkearakeista, kun siihen ei tarvitse kätkeä mitään.”
PataKunkku hämmästelee suomettumista: ministeri Päivi Räsänen kumartelee Putinille kuin mökinmuori rovastille.
Kouluruoka ei ole kulu – vaan investointi, Suomi sääti maksuttoman kouluruoan sodan keskellä. ”Kouluruokailu saattaa olla koulun tärkein oppiaine.”, toteaa Esko Kilpi.
Hymiöt nettiin ja oviin, kertoo Marina Häggman Evirasta. Elintarviketarkastajien takahuoneraportit tulevat yleisön nähtäville.
Lindell kukittaa Keski-Pohjanamaata: ”Kun Plantagenilla oli suunnitelma tulla Kokkolaan, päätin puolustaa omaa reviiriä”, toteaa kansikuvassa oleva Heidi Kivilompolo.
Tuoretori toimii Tukkutorilla. Ajatus yrityksestä syntyi Kallaveden rannalla, kertoo yrittäjä Markus Anttila.
Kahvilakulttuuri voi hyvin, toteaa Primulatorin tj. Kristian von Essen.
Voit lukea Tukkutorin tästä linkistä (näköislehden hinta 5 €)tai voit tilata Tukkutorin tästä linkistä