Tukkutori-lehden joulukuun numerossa puhuttiin karppaamisesta. Pääkirjoituksessa Jouko Tikkanen totesi, että keväällä kohistiin pilaantuneiden itujen aiheuttamasta EHEC-skandaalista, joka vaati Saksassa kymmeniä kuolonuhreja.
– Syksyllä on Suomessa päärooliin noussut karppaaminen, jonka aiheuttamien sydän- ja verisuonitautien – ehkä kymmeniin tuhansiin nousevat – uhriluvut saadaan arvioitua vasta vuosikymmenten kuluttua. Toisaalta karppaaminen voi auttaa pääsemään liikalihavuudesta ja tuoda siten ihmiselle terveemmän elämän.
– Karppaamisessa käytävässä keskustelussa ei ole kysymys pelkästään leivästä. Se heijastelee yhteiskunnan muutosta. Ravitsemussuositukset ja auktoriteetit on asetettu kyseenalaiseksi. Sosiaalisen median välityksellä yksittäiset ihmiset voivat panna alulle suuren muutoksen – jytkyn.
– Karppaaminen on aiheuttanut jo merkittäviä jytkyjä markkinoilla. Leivän syönti tippuu 10 prosentin vuositahtia ja monta leipomoa on suljettu. Banaanit eivät käy entiseen tapaan kaupan ja perunakaan ei ole pop. Toisten tappio on toisten voitto. Voit loppuvat kaupoista ja pekonia pistellään poskeen. Munallakin saa mennä töihin, todettiin pääkirjoituksessa.
Tikkanen toteaa, että parhaimmillaan karppauksen nostama kiinnostus ruokaan voi tuoda hyviä tuloksia.
– Kuluttajat voivat ymmärtää, että höttöhiilareita voisi karttaa. On terveellisempää syödä ruisleipää kuin ranskanleipää ja on parempi popsia marjoja kuin makeisia. On viisasta valita lähiruokaa vaikka vähän kalliimmallakin kuin kerätä ostoskärryt täyteen halpoja eineksiä.
– Monet yrittäjät tuskailevat elintarvike- ja hygieniamääräysten paljouden ja pikkutarkkuuden kanssa, mutta noudattavat kiltisti, mitä viranomaiset vaativat. Kansalaisten keskuudessa on kuitenkin noussut vastaliike byrokraattista ohjailua vastaan. Ravintolapäivänä nousi sadoittain pop up -ravintoloita, joita ei tarkasteta ennakkoon ja joihin ei lupia pyydellä. Yksityishenkilöille tällainen toiminta on jopa laillista, vaikka heille siinä ei ole kysymys leivästä – kuten ravintolayrittäjälle.
Tukkutori-lehdessä nro 7/2011 on mm. seuraavat artikkelit:
• C on Vuoden ravintola 2011: Christina Suominen ja Ilkka Isotalo selättivät ensimmäisen laman
• Yhden päivän ravintoloista on kehkeytynyt ilmiö, liki 300 yksityishenkilöä leikki ravintoloitsijaa
• Rentun Ruusun Risto Romunen ei jätä ketään kylmäksi, kansikuvassa oleva Teemu Nikkanen jatkaa Rentun Ruusun/Rekolan kukkatalon yrittäjänä, ja hän on ollut osaomistaja jo 13-vuotiaasta alkaen.
• Luomusialla on kova kysyntä, Lihatukku Tamminen Oy aloittaa luomusikahankkeen
• Puutarha-Sanomien10-vuotisjuhlassa kehitettiin hevi-kauppaa. Ministeri Jari Koskinen kehui kotimaista puutarhatuotantoa.
• Karppaamisessa ei ole kyse yksin leivästä. Sosiaalisessa mediassa hyökkäillään auktoriteettien kimppuun. Keskustelijoina professori Mikael Fågelholm ja ravitsemusterapeutti Reijo Laatikanen.
• Loistoa ja valkeaa jouluun – millä tyyleillä kukkakaupat menevät jouluun?
Voit tilata Tukkutori-lehden osoitteessa www.tukkutori.eu tai puhelimitse asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0880 (ark. 9–15).
Voit lukea lehden myös digitaalisena näköispainoksena alla olevasta linkistä.
Linkki: Klikkaa ja lue Tukkutori nro 7/2011 Näköislehden hinta on 5 €, voit maksaa sen turvallisesti verkkopankilla tai luottokortilla. Kolme ensimmäistä sivua on nähtävillä ilmaiseksi.